din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4146 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UNJR cere ministrului justitiei sa nu avizeze proiectul legii pensiilor in forma actuala

UNJR cere ministrului justitiei sa nu avizeze proiectul legii pensiilor in forma actuala

  Publicat: 02 Feb 2010       1326 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Proiectul legii pensiilor dat publicitatii incalca drepturi fundamentale ale omului, precum si ordinea de drept constitutionala.

(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita reactia rapida a Ministrului Justitiei pentru restabilirea legalitatii si ordinii de drept .


Este necesara, mai mult decat oricand, restabilirea legalitatii, prin respectarea principiilor si drepturilor fundamentale recunoscute de tratatele internationale la care Romania este parte .


Pentru acest motiv, UNJR solicita Ministrului Justitiei sa isi exercite atributiile legale stabilite in sarcina sa prin Hotararea de Guvern nr.652 din 27 mai 2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, in sensul de a interveni energic pentru apararea ordinii de drept si a drepturilor si libertatilor cetatenesti (art. 2 si art. 3 lit. f din H.G. 652/2009).


UNJR cere ministrului justitiei ca, in analiza pe care urmeaza sa o faca asupra acestui proiect de act normativ, sa nu avizeze proiectul legii pensiilor in forma actuala (potrivit obligatiei stabilite prin art. 6 pct. 6 din H.G. 652/2009) intrucat acest proiect nu este unul concordant cu Constitutia Romaniei si nici nu indeplineste criteriile de tehnica legislativa.


In exercitarea acestei obligatii legale, UNJR va solicita public, Domnule Ministru Catalin Marian Predoiu sa dati un aviz negativ de legalitate si constitutionalitate in privinta proiectului Legii unitare a pensiilor elaborat la Ministerul Muncii, intrucat numeroase dispozitii din acesta contravin normelor constitutionale, Conventiei Europene a Drepturilor Omului si jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Incalcarea principiilor constitutionale ale neretroactivitatii legii, egalitatii de tratament a cetatenilor in fata legii, nediscriminarii, inclusiv prin crearea unor privilegii speciale pentru categorii precum angajati ai serviciilor secrete foste si actuale este atat de evidenta in cuprinsul acestui proiect de lege, incat UNJR va solicita sa luati cat mai rapid pozitie fata de aceasta situatie de fapt, data fiind importanta acestuia si impactul extraordinar pe care il va avea asupra intregii societati romanesti.


Adoptarea si punerea in aplicare a acestui proiect de lege ar conduce la perturbarea intregii societatii romanesti, nemultumirile cetatenilor vizati de acest act normativ, facute deja publice, urmand sa imbrace forma actiunilor in justitie, ceea ce va conduce la un val de procese, cu consecinte grave atat pentru justitiabili cat si pentru instantele de judecata, iar in final pentru Statul Roman care va trebui sa suporte financiar eventualele despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin aceasta lege.


Intelegand rolul lor social, judecatorii membri ai UNJR atrag atentia public asupra incalcarilor flagrante din cuprinsul acestui proiect de lege si asupra consecintelor negative iminente pentru toate categoriile sociale.


PRESEDINTE UNJR
Judecator
Dana Girbovan



Citeşte mai multe despre:    Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania    Noua lege a pensiilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legea Dialogului Social si noua Lege a Pensiilor au fost dezbatute in Consiliul National Tripartit
05 Jun 2019 | 534

Reactia UNJR cu privire la diminuarea bugetului Ministerului Justitiei pentru anul 2016 de catre Guvernul Romaniei
11 Dec 2015 | 1592

Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie
09 Dec 2015 | 1031

Pozitia UNJR ref. la modificare Codului Penal
11 Dec 2013 | 1848

UNJR critica modul neconstitutional de adoptare a Noului Cod al insolventei
07 Oct 2013 | 1497

Jud. Natalia Roman: Este de datoria UNJR sa esplice care este rolul judecatorului in societate
31 Oct 2011 | 2363



Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata partiala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cum se determina si cum va evolua pana in 2030 valoarea punctului de pensie
Sursa: EuroAvocatura.ro