Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Scannerele corporale, prevenirea terorismului si circulatia informatiilor: pe ordinea de zi a Parlamentului European

Scannerele corporale, prevenirea terorismului si circulatia informatiilor: pe ordinea de zi a Parlamentului European

  Publicat: 11 Feb 2010       1187 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Daca scannerele corporale vor fi permise, acestea trebuie introduse in intreaga Uniune, insa inaintea luarii acestei decizii trebuie testate efectele acestora asupra sanatatii si riscurile de incalcare a drepturilor fundamentale, au spus miercuri in plen deputatii europeni.

Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Parte intr-un raport juridic de obligatie, titular de drepturi de creanta, indreptatit sa pretinda subiectului pasiv,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
(lat. terror-terroris "frica , spaima, teroare"). Totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar (vezi Dictionar enciclopedic al limbii romane, Buc. 1984).
Persoana care exercita provizoriu o functie in locul titularului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Principiu al relatiilor internationale, consacrat in acorduri, in tratate si in conventii de asistenta juridica,
Desemneaza orice instrument bilateral sau multilateral in domeniul securitatii sociale care leaga sau va lega, in mod exclusiv, doua sau mai multe state,

In cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, Parlamentul a mai abordat prevenirea radicalizarii si schimbul de informatii.


Amenintarea terorista ramane importanta in Uniunea Europeana, principala tinta a acesteia fiind aviatia civila. Deputatii europeni au abordat in dezbaterea de miercuri eficienta scannerelor corporale, impactul acestora asupra sanatatii umane si dreptul la intimitate.


Scannerele corporale: pro si contra


a€žTeroristii inoveaza, deci si noi trebuie sa facem acelasi lucrua€œ, a spus ieri domnul Alfredo PA©rez Rubalcaba, reprezentantul presedintiei spaniole a UE. Dumnealui a adaugat insa ca UE are nevoie de o pozitie comuna asupra acestui subiect . Comisarul pentru transporturi, Siim Kallas, a raspuns ca va veni cu o propunere dupa luna aprilie, in urma realizarii unui studiu privind aspectele acestei tehnologii.


In cadrul dezbaterii, eurodeputatul belgian SaA¯d El Khadraoui (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European) a spus caa€žnu trebuie sa dam impresia ca scannerele sunt sigure 100%a€œ, dar Teresa JimA©nez-Becerril Barrio (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Spania), al carei frate a fost omorat de ETA in 1998, a declarat ca a€žcei care vorbesc de drepturile fundamentale trebuie sa isi aminteasca faptul ca dreptul la viata este cel mai fundamentala€œ. In acelasi timp, Charles Tannock (Conservatorii si Reformistii Europeni, Regatul Unit) a aratat ca radiatiile cu ioni, care sunt impuse pentru prima data, sunt periculoase pentru piele si tesuturi.


De la urmarirea teroristilor la prevenire


In 2008, in statele UE s-au inregistrat 515 atacuri teroriste, 50% din acestea raportandu-se la islam, iar 39% la separatisti precum ETA (sursa: Europol). a€žStrategia UE antiterorism, lansata in 2005 dupa atacurile de la Londra si Madrid, este inca eficienta. Acum a venit timpul sa trecem de la urmarirea teroristilor la prevenire, abordand radicalizareaa€œ, a spus in cadrul dezbaterii de la Parlamentul European domnul Alfredo PA©rez Rubalcaba.


Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia MalmstrA¶m, a promis sa faca o evaluare a tuturor politicilor antiterorism. a€žTrebuie sa acordam atentie cauzelor: terorismul reprezinta manifestarea directa a neputintei unor grupuri etnice - in special musulmane - de a se integra in Europaa€œ, a aratat eurodeputata italiana Mara Bizzotto (Grupul Europa Libertatii si Democratiei).


O mai buna circulatie a informatiilor pentru combaterea terorismului


De multe ori, in cazul unor atacuri teroriste, informatiile exista dinainte, dar nu sunt gestionate eficient. a€žServiciile secrete de informatii reprezinta un mod de a combate terorismul, dar informatia trebuie sa circulea€œ, a aratat Charles Goerens (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Luxemburg), intreband daca schimbul de informatii cu SUA este reciproc.


a€žStrategia de gestionare a informatiei adoptata de Consiliu in noiembrie anul trecut reprezinta un progres recent. Informatiile exista, dar trebuie sa devina mai utile si mai usor de utilizata€œ, a aratat domnul Alfredo PA©rez Rubalcaba. Doamna MalmstrA¶m a adaugat ca aceste informatii raman in mainile statelor membre, dar ca sistemele pot fi a€žslefuitea€œ la nivel european.


Saptamana aceasta, Parlamentul a refuzat sa aprobe acordul interimar privind transferul de date bancare catre Statele Unite prin reteaua SWIFT, din cauza aspectelor legate de protectia datelor cu caracter personal, proportionalitate si reciprocitate. Astfel, textul semnat de catre Statele Unite si cele 27 de state membre este nul din punct de vedere juridic. Deputatii propun negocierea unui nou acord .Citeşte mai multe despre:    Scaner corporal    Dreptul la intimitate    Parlamentul European    Terorism

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

10 lucruri ce s-au intamplat in februarie la Parlamentul European
15 Feb 2010 | 1282

Scanerele corporale incalca dreptul la intimitate personala?
01 Feb 2010 | 1040

Dreptul la intimitate, incalcat de motoarele de cautare pe internet
10 Apr 2008 | 2682Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan