din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3968 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Senatul Romaniei a aprobat modificarea statutului soldatilor si gradatilor voluntari

Senatul Romaniei a aprobat modificarea statutului soldatilor si gradatilor voluntari

  Publicat: 24 Feb 2010       2383 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Senatul Romaniei in calitate de camera decizionala a adoptat luni, 22 februarie, proiectul de lege privind la modificarea Legii 384 /2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
Stare a unei persoane care si-a pierdut capacitatea de munca din cauza de accident de munca, boala profesionala sau boala obisnuita.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.


Prin modificarea unor prevederi sau prin abrogarea unor articole, proiectul de lege aduce o serie de imbunatatiri statului acestei categorii de militari.



Soldatii si gradatii voluntari vor putea activa in sistemul militar pana la 45 ani fata de 40 ani cum permite legea in prezent. Vechimea in serviciu in calitate de soldat sau gradat voluntar sa fie considerata vechime in serviciul militar si sa fie luata in calcul la stabilirea pensiei.
Soldatii si gradatii voluntari vor beneficia de incadrarea in conditii deosebite, conform legislatiei aplicate cadrelor militare in activitate .
Soldatii si gradatii voluntari trecuti in rezerva sau scosi din evidentele militare vor putea beneficia gratuit de asistenta medicala si medicamente, potrivit prevederilor statului cadrelor militare. Mai mult decat atat, cei incadrati intr-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate conform dispozitiilor Legii 164 pe 2001 privind pensiile militare de stat .



Perioada in care soldatii si gradatii voluntari participa la misiuni in afara teritoriului statului roman se va considera dublu in calculul vechimii in serviciul militar.



Stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii, in perioada 24 decembrie 2006 si pana la intrarea in vigoare a actualei legi, constituie vechime in serviciu si se valorifica la stabilirea pensiei
Se va elimina de asemenea sanctiunea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5-20% pe o perioada cuprinsa intre 1-3 luni si inlocuirea acesteia cu cea a retrogradarii din functie sau sanctiune disciplinara.
Modificarea legii mai prevede ca acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului se va face conform legislatiei existente, fara a mai fi necesara si emiterea unui ordin al ministrului apararii in acest sens.



In prezent, soldatii si gradatii voluntari pot participa doar la forme de perfectionare a pregatirii. Prin modificarea legii, acestia vor putea urma orice forma de invatamant, din sistemul de invatamant superior civil.
Soldatii si gradatii voluntari vor putea fi mutati la cerere dintr-o unitate militara in alta fara sa mai fie nevoie de interesul serviciului cum este in prezent.



De aceste prevederi ale legii beneficiaza aproximativ 31.000 tineri militari, reprezinta aproximativ 40% din cadrele armatei romane. Sunt oameni tineri, cu familii tinere, cu copii mici, care, la incheierea contractului cu armata, deci in jur de 40 ani, nu prea aveau multe alternative



Citeşte mai multe despre:    Legea 384/2006    Soldati    Gradati voluntari

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Legi promulgate in data de 5 iunie 2020
06 Jun 2020 | 1029

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 534 din 17.07.2014
18 Jul 2014 | 1225

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 424 din 12.07.2013
12 Jul 2013 | 1549

Noutati legislative. Monitorul Oficial 25 iulie 2012
26 Jul 2012 | 2111

Noutati legislative. Monitorul Oficial 29 martie 2012
29 Mar 2012 | 2793

Noutati legislative. Monitorul Oficial 15 februarie 2012
15 Feb 2012 | 2449



Articole Juridice

Constitutionalitatea reglementarii prin acte ale puterii executive a unor aspecte particulare din domeniul legilor organice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Neconstitutionalitatea reglementarii cadrului legal cu privire la recompensele si sanctiunile aplicate cadrelor militare prin acte administrative
Sursa: Irina Maria Diculescu

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Raporturi juridice de munca �sui generis� intre primar/viceprimar si unitatile administrativ-teritoriale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Desfacere casatorie. Incredintare minor. Obligarea la plata pensiei de intretinere
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.540 din data 04.11.2011