din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2546 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Procurorul general al Romaniei pledeaza pentru introducerea principiului oportunitatii anchetelor penale

Procurorul general al Romaniei pledeaza pentru introducerea principiului oportunitatii anchetelor penale

  Publicat: 29 Mar 2010       1441 citiri       Sursa: Gandul.info  


Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi pledeaza pentru introducerea principiului oportunitatii anchetelor, care se aplica si in sistemul judiciar american. Sesizarile vadit nejustificate gen furt de borcane sau fara caracter penal ar urma sa fie clasate cu aprobarea judecatorului.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Puteti depune o plangere la Curte daca va considerati victima directa a unei incalcari a drepturilor sau garantiilor prevazute in Conventie sau in protocoalele acesteia.

Potrivit acestui principiu, pe baza unor criterii obiective si sub controlul unei instante de judecata, procurorii ar putea aprecia daca este cazul sa continue o ancheta sau nu. Cu alte cuvinte, la propunerea procurorilor, judecatorii ar trebui sa decida inchiderea unui dosar penal in situatia in care costurile unei anchete sunt prea mari si astfel nu s-ar justifica cheltuirea banului public.


Procurorul general a precizat: "Principiul oportunitatii se aplica pentru sesizarile vadit nejustificate sau pentru sesizarile in care de la prima citire iti dai seama ca este vorba de fapte civile sau de contencios-administrativ. Va dau exemplul unui locatar care a reclamat ca in bloc nu este apa calda si ca administratorul este de vina. Procurorul stie de la inceput ca nu administratorul este de vina dar trebuie sa inregistreze plangerea penala, sa faca ancheta si sa dea o solutie. Sau un alt exemplu, furtul unei roti de rezerva sau a zece borcane dintr-un magazin. In aceste cazuri, faci ancheta, dispui expertiza care costa foarte mult si cel mai adesea nici nu este descoperit faptuitorul. Pentru asemenea cazuri este de dorit sa existe si in legislatia romana principiul oportunitatii". ... Potrivit proiectului, infractiunile de coruptie nu ar beneficia de aplicarea acestui principiu. De asemenea, nu trebuie inteles ca toate infractiunile pedepsite cu inchisoare pana la cinci ani ar intra automat sub incidenta acestui principiu. Noi am facut mai multe propuneri ministrului Justitiei referitoare la introducerea unor criterii obiective. Trebuie sa vedem daca societatea este pregatita sa acorde incredere procurorilor, daca societatea considera ca acestia pot aprecia cum trebuie cheltuit banul public".


Seful Ministerului Public afirma ca acest principiu ar fi binevenit in conditiile in care numarul dosarelor penale este foarte mare iar volumul de activitate al procurorilor este foarte incarcat. Astfel, s-a ajuns la situatia aberanta ca unul din cinci romani sa fie implicat intr-un dosar penal.


"Ganditi-va ca numarul de dosare pe care le-am solutionat a crescut in fiecare an, ajungand in 2009 la 500.000, de aproape 4 ori mai mare decat in 1989. Chiar si in aceste conditii, am reusit ca peste 75% din cauze sa fie solutionate in mai putin de 6 luni de la sesizare . Desi am solutionat in fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de crestere a dosarelor noi a fost mai mare. Asa s-a ajuns ca, la sfarsitul anului 2009 sa ramana nesolutionate peste 750.000 de dosare, dintre care jumatate cu autori necunoscuti. E mai mult decat putem noi solutiona intr-un an. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie, ca timp, de cel putin un an sa nu se inregistreze nici un dosar nou.


Asadar, mai mult de 750.000 de persoane au ramas cu o situatie juridica incerta. Existenta unui numar din ce in ce mai mare de litigii nesolutionate duce treptat la pierderea autoritatii statului. Existenta a 1,4 milioane de dosare penale intr-o societate cu 18 milioane de adulti reprezinta o anomalie, in conditiile in care, statistic, ar presupune ca aproximativ un roman din 5 sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal" - a declarat procurorul general al Romaniei.



Citeşte mai multe despre:    Ancheta penala    Dosare penale    Procurori    Clasare    Coruptie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: Solutia in cauza Tanase c. Romaniei - cererea a fost respinsa
29 Jun 2019 | 776

CEDO: Interzicerea legaturilor cu copilul minor reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si de familie
24 Jun 2019 | 720

CEDO: Marea Camera va solutiona cauza Tanase c. Romaiei. Plangeri privitoare la ancheta unui accident rutier
24 Jun 2019 | 625

CEDO - moartea si presupusul tratament necorespunzator al fratelui reclamantului in spital si transferul acestuia din inchisoare - incalcari ale Conventiei
17 Jun 2019 | 618

Procurorii DNA au dispus retinerea prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Beius
17 Dec 2015 | 2008

DNA a dispus retinerea sefului Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Braila pentru savarsirea mai multor infractiuni
13 Nov 2015 | 1689



Articole Juridice

Conditiile dobandirii calitatii de �victima indirecta� in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Persoanele care nu sunt obligate sa fie ascultate ca martor in procesul penal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Procedura confruntarii in procesul penal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie privind durata procesului penal admisa. Noua contestatie privind durata procesului penal. Urmarire penala
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, judecator de drepturi si libertati, incheierea nr. 316 din 16 septembrie 2020

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in Cauza Serban impotriva Romaniei din 5 iulie 2016
Pronuntaţă de: CEDO

Hotararea CEDO in Cauza Stepanian impotriva Romaniei. Interzicerea torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante
Pronuntaţă de: CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI, SECTIA A PATRA HOTARAREA din 14 iunie 2016