Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » CSM face un apel ferm la respectarea legiilor si a Constitutiei

CSM face un apel ferm la respectarea legiilor si a Constitutiei

  Publicat: 10 Jun 2010       1732 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de reprezentat al autoritatii judecatoresti, exprimand si vointa magistratilor manifestata in mod democratic in cadrul Adunarilor Generale, adreseaza un

Constituţia României - Intrare in vigoare: 31/10/2003
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere.Acest regim politic se defineste prin:
Constituţia României - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Una dintre trasaturile esentiale ale infractiunii prevazuta in cap. I, t. II, art. 18, C. pen., partea generala.
Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,


APEL FERM LA RESPECTAREA LEGII
de catre toate autoritatile statului cu privire la adoptarea si implementarea masurilor vizand inlaturarea efectelor crizei economico financiare.
Toate autoritatile statului sunt datoare sa respecte reglementarile internationale, Constitutia Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale atunci cand adopta si aplica masuri prin care intentioneaza sa contracareze efectele crizei economico-financiare.
Masurile propuse de catre autoritati nu trebuie sa puna in pericol existenta statului de drept, inclusiv prin afectarea independentei justitiei aa‚¬a€ś conditie intrinseca a echilibrului puterilor in stat, democratia constitutionala, precum si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.
Solutiile propuse pentru inlaturarea efectelor crizei economico-financiare trebuie sa fie temeinic fundamentate si sa corespunda masurilor adoptate de celelalte state ale Uniunii Europene, care parcurg aceleasi dificultati.
Statul, prin institutiile sale, trebuie sa propuna solutii exclusiv temporare, cu precizarea explicita a perioadei de timp in care acestea se aplica.
Aceste masuri trebuie sa aiba caracter exceptional - restrangerea exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale fiind prevazuta de Constitutia Romaniei ca exceptie, fiind aplicata doar atunci cand nu exista alte solutii pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse in pericol .
Prin acte normative cu caracter temporar adoptate in asemenea circumstante exceptionale nu pot fi luate masuri cu caracter definitiv, astfel cum se propune in acest moment ( exemplu: eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor si eliminarea posibilitatii pensionarii anticipate ).
Masurile sociale si economice preconizate trebuie sa fie precedate de un proces larg de consultare a persoanelor carora acestora li se aplica iar pentru cele care afecteaza activitatea autoritatii judecatoresti trebuie solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, conform dispozitiilor legale.
Autoritatile statului trebuie, ca prin masurile propuse intr-o asemenea situatie, sa evalueze consecintele pe care astfel de masuri le pot avea asupra potentialitatii cresterii numarului de procese in fata instantelor judecatoresti in circumstantele in care, in acest moment, sistemul judiciar se confrunta cu un grav deficit de magistrati, existand o disproportie vadita intre volumul de munca al acestora si numarul personalului.
Statul trebuie sa-si protejeze cetatenii si sa le ofere masuri economice si sociale adecvate, care sa nu tulbure buna functionare a institutiilor si autoritatilor publice.
Consiliul Superior al Magistraturii a adresat Parlamentului Romaniei materiale prin care semnaleaza, in mod explicit si ferm, deficientele masurilor propuse in vederea surmontarii crizei economico-financiare, din perspectiva legislatiei internationale si interne, obligatorii de respectat intr-un stat de drept .


______________


EuroAvocatura ii invita pe politicieni ("politruci nenorociti") sa ia aminte la notiunea (elementara) de termen procedural >>>Citeşte mai multe despre:    Roberta Anastase    Cosntritutia Romaniei    Stat de drept    Mihai Eminescu    CSM

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Presedintele CSM, Horatius Dumbrava, solicita Camerei Deputatilor respingerea amanarii platilor restante din sistemul bugetar
10 Oct 2011 | 2097

PICCJ: NUP pentru Roberta Anastase in cazul votului de la Legea pensiilor
18 Jul 2011 | 1517

Ministrul Justitiei solicita urgentarea adoptarii legilor de punere in aplicare a codurilor civil si penal
29 Mar 2011 | 1847

Legea educatiei pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament este considerata adoptata
14 Dec 2010 | 1314

Camera Deputatilor, for decizional, a votat Noua Legea Pensiilor
07 Dec 2010 | 4163

Incepand din 2030, femeile si barbatii vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani
15 Sep 2010 | 6451