Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Pro si Contra: Impozitatea bisericii si a activitatilor desfasurate de aceasta!

Pro si Contra: Impozitatea bisericii si a activitatilor desfasurate de aceasta!

  Publicat: 26 Jul 2010       1569 citiri       Sursa: Dollores Benezic  


Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Saptamana trecuta s-a consumat un schimb de scrisori politicoase intre Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) si biroul de presa al Patriarhiei Romane. Prima cerea ca in aceste vremuri de criza sa dea si biserica dovada de solidaritate cu poporul si sa plateasca impozite pentru activitatile ei. Patriarhia Romana, singura care s-a simtit jignita de propunere, a ripostat invocand, ca de fiecare data, rolul social istoric pe care biserica l-a jucat de secole in viata poporului. „Cand poporul e sarac si biserica e saraca”, ar fi zis Biserica Ortodoxa Romana.


Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Situatie a unei piete pe care nu exista decat un singur vanzator (monopolist) care, data fiind absenta concurentei, detine o putere de piata extrem de puternica, echivalenta cu existenta unei pozitii dominante.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).

Cifrele din ultimii 20 de ani le contrazic, insa, pe cinstitele fete bisericesti.


Conform datelor publice, fenomenul religios a cunoscut in ultimii 20 de ani o expansiune fara precedent. Peste 4.000 de biserici din cele peste 18.000 cate exista in Romania au fost construite dupa 1989. Numarul teologilor a explodat, de la 1.000 de absolventi cat scoteau cele patru facultati de teologie din tara in 1989, la peste 10.000 cati scolarizeaza azi cele 30 de facultati de teologie. Sumele alocate cultelor, de la bugetul national, au crescut si ele corespunzator, de la 3 milioane de dolari anual pana in 1998, la 10 milioane de dolari in 1999, 40 de milioane de euro in 2007, 100 de milioane de euro in 2008 si tot atatea in 2009. In toata tara, cu precadere in orase, fiecare petic de pamant, spatiu verde sau curte de bloc, a fost exploatat pe principiul a€śbiserica vine aproape de oamenia€ť. Numai in Bucuresti biserica a primit 12 hectare de teren pentru constructia de lacase de cult si pentru deja celebra Catedrala a Mantuirii Neamului.


Fiecare primarie din tara contribuie anual cu sume cuprinse intre 1 milion si 9 milioane de ron pentru plata lumanareselor si a tarcovnicilor din biserici.


Biserica Ortodoxa Romana, beneficiara celei mai mari parti din aceasta felie de tort, are azi un trust de presa, pensiuni si hoteluri, monopol pe productia de lumanari si alte obiecte de cult, proprietati imobiliare, terenuri, paduri.


Asadar, credinta este o afacere infloritoare de 20 de ani incoace, iar bisericile care continua sa se construiasca cu spor chiar si in anii acestia de criza dovedesc ca frica de Dumnezeu a ramas cea mai buna metoda de stors bani si de la romanul simplu, si de la bugetul de stat .


Desi cultele se considera simple ONG-uri, cu menire sociala si deci indreptatite la scutiri de taxe si impozite, se pune totusi intrebarea daca latura economica propuntata pe care ele o dezvolta n-ar trebui sa se supuna legilor fiscale romanesti. Macar asa, din respect pentru poporul pe care, chipurile, il ajuta sa se mantuiasca.


Va propunem, asadar, azi, aceasta dezbatere publica: sunteti pro sau contra impozitarii cultelor? >>>>Citeşte mai multe despre:    Biserica    Demagogie    Impozit pe venit    ONG    Dezbatere publica

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi sa intre pe piata muncii
15 Aug 2017 | 1362

Interpretarea prevederilor Ghidului specific pentru monumente istorice cu privire la reprezentarea legala a parohiilor si/sau a manastirilor
25 Feb 2017 | 972

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 190 din 18.03.2014
20 Mar 2014 | 961

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 48 din 21.01.2014
21 Jan 2014 | 1036

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 763 din 09.12.2013
09 Dec 2013 | 1372

[FORUM CONSTITUTIONAL] Propunerile Patriarhiei Romane in vederea revizuirii Constitutiei
06 Jun 2013 | 1286Articole Juridice

Dreptul la sinucidere asistata medical. Granita dintre solutie si dezastru
Sursa: Irina Maria Diculescu

Preotii nu au drept sa se sindicalizeze. Raspunsul unui autor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Incapacitatea CEDO de a iesi din propria paradigma
Sursa: EuroAvocatura.ro

Grava eroare a CEDO in stabilirea situatiei de fapt in cauza Pastorul cel bun v. Romania
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Prescriptia dreptului material la actiune. Intreruperea cursului prescriptiei prin plata facturilor emise de creditor. Rezolutiunea unilaterala a contractului. Efecte asupra recunoasterii si intreruperii cursului prescriptiei materiale a dreptului la actiune. Aspectul pozitiv al autoritatii de lucru judecat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 121/12.03.2020

Actiune. Restituirea imobilelor cultelor religioase. Caracterizare. Temei de drept.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 2096 din 16 martie 2005.

Cauza Barcanescu impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Hotarare CEDO din 12/10/2006 in Cauza Barcanescu impotriva Romaniei

Actiune. Restituirea imobilelor cultelor religioase. Caracterizare. Temei de drept.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 2096 din 16 martie 2005.