Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » 146 de infractiuni constatate in urma controalelor efectuate la peste 1.000 de centre comerciale en-gross

146 de infractiuni constatate in urma controalelor efectuate la peste 1.000 de centre comerciale en-gross

  Publicat: 12 Aug 2010       1526 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
146 de infractiuni au fost constatate de politistii de investigare a fraudelor, in ultimele doua zile, in urma controalelor efectuate la peste 1.000 de centre comerciale en-gross. Au fost indisponibilizate si confiscate bunuri in valoare de aproape 600.000 de lei.

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
(comunitate de bunuri) Regim stabilit de lege sau prin invoiala partilor cu privire la bunurile lor.
Principiu fundamental de drept, prevazut in cap. I, t. I, art. 2, C. pen., partea generala. Legea prevede care fapte constituie infractiuni, pedepsele ce se aplica infractorilor si masurile ce se pot lua in cazul savarsirii acestor fapte.
Document prin care proprietatea unei cantitati de marfa trece de la vanzator la cumparator.
Principala forma a evidentei economice. Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc (rareori etaloane cantitative).
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia

In zilele de 10 si 11 august a.c., Directia de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R. a organizat o actiune la nivel national pentru combaterea evaziunii fiscale si a celorlalte ilegalitati care se comit in centrele comerciale en-gross.Astfel, peste 700 de politisti de investigare a fraudelor impreuna cu aproape 330 de comisari ai Garzii Financiare si inspectori I.T.M. au verificat peste 1.000 de centre comerciale cu vanzare en-gross.

In cele doua zile ale actiuni, politistii au constatat 146 de infractiuni pentru care sunt cercetate 132 de persoane . Totodata, echipele de control au constatat peste 600 de abateri de la normele legale aplicabile acestui domeniu, peste 300 din cazuri reprezentand incalcarii ale Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite

De asemenea, pentru continuarea cercetarilor, au fost indisponibilizate si confiscate bunuri in valoare de aproape 600.000 de lei.

In 69 de cazuri, sunt efectuate verificari referitoare la legalitatea angajarii persoanelor identificate la punctele comerciale.

* * *


Din cazuistica intalnita de politisti, mentionam neevidentierea tuturor vanzarilor efectuate, lipsa documentelor legale de achizitie pentru marfa, nementionarea, in cazul achizitiilor intracomunitare, in factura externa a tuturor marfurilor, sau achizitii intracomunitare efectuate in numele unor societati de tip a€˛fantomaa€¯.

* * *

In urma verificarilor efectuate la o societate din judetul Alba s-a constatat ca aceasta avea evidentiate in contabilitate marfuri in valoare de 2.138.420 lei, iar in urma inventarierii faptice au rezultat stocuri in valoare de 36.804 lei. Pentru neevidentierea tuturor vanzarilor efectuate au fost stabilite suplimentar impozit pe profit si TVA in valoare de aproxinativ 400.000 lei.

* * *

Din verificarile efectuate la o firma din Iasi a rezultat ca administratorii acesteia au evidentiat in contabilitatea firmei comercializarea a 10.000 de tone de melasa fara a avea documente legale de achizitie pentru marfa respectiva. Administratorii societatii sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prin activitatea ilicita cauzandu-se un prejudiciu catre bugetul de stat in suma de 2.167.846,8 lei.

* * *

La data de 11 august a.c., politistii din Capitala au dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala fata de administratoarea unei societati comerciale. Aceasta este suspectata ca a efectuat o achizitie intracomunitara de flori taiate si plante din Olanda, introducand in tara o cantitate mai mare de marfuri fata de cea mentionata in factura externa, fara a avea documente legale de provenienta. Scopul final al acestei activitati ilicite era comercializarea a€˛la negrua€¯ a florilor si sustragerea de la plata taxelor si obligatiilor datorate bugetului general consolidat al statului.

In cauza s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra a 20.300 de fire de flori taiate si 1.036 de plante, in valoare de 12.000 de euro, marfuri ce au fost predate catre Ministerul Finantelor Publice in vederea valorificarii.

* * *

La data da 10 august a.c., in in urma unui control al politistilor de investigare a fraudelor din Capitala la o societate comerciala au fost descoperite 20 de tone de pulpe de pui congelate ce urmau sa fie comercializate. Din verificarile efectuate a rezultat ca marfa provenea dintr-o achizitie intracomunitara efectuata in numele unei societati din Ilfov care nu functiona la sediul social declarat, prezentand caracteristicile unei societati de tip a€˛fantomaa€¯.

Politistii efectueaza cercetari pentru identificarea intregului circuit comercial al marfurilor, probarea activitatii infractionale a tuturor persoanelor implicate si pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin neplata T.V.A.Citeşte mai multe despre:    Directia de Investigare a Fraudelor    IGPR    Garda Financiara    TVA    Evaziune fiscala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 481

Politia Romana a scos la concurs 2.397 de posturi pentru incadrare din sursa externa
03 Oct 2016 | 1452

DNA: s-a dispus retinerea directorului adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
10 Nov 2015 | 1027

DNA: a inceput urmarirea penala cu privire la directorul adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
09 Nov 2015 | 1208

Politistii de investigare a fraudelor romani vor fi inzestrati cu mijloace de transport si echipamente tehnice noi
09 Oct 2014 | 1437

IGPR si BSA reinnoiesc parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software
19 Sep 2013 | 1646