Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia juridica a Senatului a dat aviz negativ micii reforme in justitie

Comisia juridica a Senatului a dat aviz negativ micii reforme in justitie

  Publicat: 17 Aug 2010       1951 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Senatorii din Comisia juridica au dat raport negativ Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, asa-numita "mica reforma in Justitie", dupa ce votul a fost paritar, cinci la cinci.

Este relatarea facuta de catre expertul desemnat de instanta, in scris sau oral, in care acesta expune constatarile si concluziile sale cu privire la imprejurarile de fapt a caror lamurire a fost solicitata.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Organizarea puterii supreme de stat, modul de formare si competenta organelor supreme ale statului.
Modalitatea cea mai simpla de realizare a unei plati si reprezinta o dispozitie neconditionata data de emitentul acesteia unei banci receptoare de a plati unui beneficiar o anumita suma de bani, la o anumita data.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.

Disputele pe marginea Legii au inceput in momentul in care presedintele Comisiei, social-democratul Toni Grebla, a propus ca textul sa fie discutat luni, dupa ce sunt invitati si reprezentanti ai CSM si ICCJ. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a aratat impotriva ideii, considerand ca nu va fi destul timp pentru a definitiva raportul inaintea votului de marti din plen si apreciind ca este "putin deplasat" ca proiectul sa fie amanat.


In cele din urma, senatorii au decis sa discute legea, in final dand un vot paritar, de cinci la cinci, fara abtineri, ceea ce, potrivit Regulamentului, inseamna raport negativ.

Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, asa-numita "mica reforma in Justitie", a fost introdusa pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare ca urmare a uneisolicitari venite din partea presedintelui Traian Basescu.

Proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor urmarestescurtarea duratei proceselor civile si penale si reducerea costurilor in domeniul Justitiei.


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a criticat actul normativ, sustinand ca vine in multe parti in contradictie cu prevederile procedurale deja existente sau cele preconizate de noile Coduri de procedura sau reia sub alta forma dispozitii procedurale existente, dar inaplicabile din motive de ordin practic, dintre care reticenta partilor de a recurge la procedura medierii, lipsa salilor de judecata, numar insuficient de magistrati sau personal auxiliar, lipsa fondurilor materiale.Citeşte mai multe despre:    Senatul Romaniei    CSM    Reforma    Justitie    Mica reforma

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
01 Nov 2019 | 858

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 1015

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 1886

CSM a publicat detaliile privind organizarea concursului de admitere la INM in perioada septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 1105

CSM a publicat detaliile concursului de promovare pe loc in functii de executie a procurorilor
12 Sep 2019 | 517

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 773Articole Juridice

Actualizarea pensiilor de serviciu stabilite prin Legea 7/2006. Obligativitatea emiterii adeverintei prevazuta in anexele Normelor de aplicare a Legii 7/2006
Sursa: Av. Marius-Catalin Predut

Forma aplicabila in 2016 a Codului muncii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Locuinta alternanta a copilului in legislatia franceza
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 418/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 141/2019
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei