Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana propune reguli mai stricte privind deficitele bugetare

Comisia Europeana propune reguli mai stricte privind deficitele bugetare

  Publicat: 30 Sep 2010       1276 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In urma crizei financiare, Comisia Europeana a prezentat o serie de propuneri legislative menite sa consolideze si sa amelioreze instrumentele de coordonarea a politicii economice si bugetare la nivelul UE.

Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Orice actiune a autoritatii vamale pentru asigurarea respectarii reglementarilor vamale si,

Propunerile Comisiei urmaresc consolidarea prevederilor Pactului de stabilitate si crestere (PSC), in special printr-o mai mare atentie acordata datoriei publice si viabilitatii bugetare. De asemenease, se are in vedere supravegherea mai ampla a dezechilibrelor macroeconomice si punerea in aplicare eficienta a acesteia prin sanctiuni si stimulente.

Aceste propuneri vor fi inaintate Consiliului si Parlamentului European pentru aprobare, iar aplicarea lor nu necesita modificarea Tratatului UE.

Supravegherea nivelului datoriei publice

Pentru a garanta faptul ca statele membre respecta dispozitiile Pactului de stabilitate si crestere - care prevede ca nivelul datoriei publice sa nu depaseasca 60% din PIB - va fi aplicata o valoare de referinta pentru reducerea datoriei. Statele membre a caror datorie publica depaseste 60% din PIB ar putea face obiectul unei "proceduri de deficit excesiv", dupa o analiza a factorilor cu impact asupra calitatii finantelor publice si a perspectivelor viitoare.

Consolidarea cadrelor bugetare nationale

De asemenea, Comisia propune consolidarea cadrelor bugetare nationale si, in acelasi timp, o mai buna corelare a acestora cu noile norme in materie de guvernanta economica. Masurile vizeaza sa asigure coerenta evidentei contabile, alinierea normelor bugetare nationale la obligatiile care rezulta din Tratat, trecerea la planificarea bugetara multianuala si sa garanteze faptul ca aceste cadre nationale vizeaza intregul sistem de finante publice.

Prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice

O alta lectie invatata de pe urma crizei economice este faptul ca politica bugetara nu trebuie analizata in afara contextului. Prin urmare, aplicarea unei supravegheri macroeconomice mai eficiente pentru a evita aparitia unor dezechilibre grave si a unor divergente persistente in materie de concurenta necesita efectuarea unor evaluari periodice si introducerea unui mecanism de alerta. In momentul in care se declanseaza o alerta, Comisia va efectua o analiza specifica a situatiei din tara respectiva si va adresa Consiliului recomandari privind mijloacele de contracarare a acestor dezechilibre. De asemenea, Comisia ar putea adresa direct statului membru in cauza un avertisment. In cazurile deosebit de grave, Comisia ar putea recomanda ca statul membru respectiv sa fie declarat ca fiind intr-o "situatie de dezechilibru excesiv", ceea ce ar declansa componenta corectiva a mecanismului de supraveghere .

Controlul punerii in aplicare

Introducerea unor mecanisme care sa asigure un control mai strict privind punerea in aplicare a masurilor ocupa un rol central in propunerea Comisiei, care, printre altele, prevede aplicarea de sanctiuni graduale pentru tarile care nu le respecta. Se prevede crearea unor depozite fara dobanda, care, in cazul in care se comit abateri in mod repetat, ar putea fi transformate in amenzi.Citeşte mai multe despre:    Deficit de cont curent    BNR    Bugetul de stat    Criza    Deficit bugetar    Datorie publica    Datorie    Consiliul Ecofin    Consiliul Uniunii Europene

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Emisiune numismatica: cu tema 70 de ani de la stabilirea relatiilor politico-diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza
05 Nov 2019 | 1036

Emisiune numismatica: BNR a lansat in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si a pus in circulatie o moneda de alama cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Regina Maria
26 Oct 2019 | 689

BNR: Emisiune numismatica cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord
05 Oct 2019 | 569

BNR a stabilit rata dobanzii la rezervele minime obligatorii incepand cu perioada 24 august - 23 septembrie 2019
16 Sep 2019 | 580

Emisiune numismatica: BNR lanseaza in circuitul numismatic o moneda de argint cu tema 140 de ani de la infiintarea Societatii de Cultura Macedo-Romana
16 Sep 2019 | 584

BNR a anuntat modificarea regulilor privind stabilirea ratelor de referinta ROBID si ROBOR
13 Sep 2019 | 633Articole Juridice

Acoperirea prejudiciului moral si imbogatirea fara justa cauza. Criterii de acordare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Lamuririle cerute la institutul de emisiune. Art. 182 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Sfaturi pentru consumatori la semnarea actelor aditionale de modificare a contractelor de credit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarile aduse de OUG 50/2010 in raporturile client-banca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in anularea unui incident de plata
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 217 din 3 februarie 2016

Constatarea caracterului politic al condamnarilor penale potrivit Legii 221/2009
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt - Sectia Civila - Sentinta civila nr 658 din 11.04.2012

Restrictie domiciliara, Masura administrativa cu caracter politic. Daune morale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 2 din data 10.01.2011

Asigurare de raspundere civila. Plata suma reprezentand despagubiri pentru reparatii autovehicul
Pronuntaţă de: Judecatoria Buzau - Sentinta civila nr. 6706 din data 20.06.2011