Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Programul Prima casa 3. Principalele modificari si completari propuse pentru anul 2011

Programul Prima casa 3. Principalele modificari si completari propuse pentru anul 2011

  Publicat: 18 Jan 2011       5703 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In data de 4 iunie 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa”.

Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Denumire data monedei unice europene.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Procesul repetitiv realizat dupa o prima evaluare completa a ofertelor,
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.

In data de 18 iunie 2009 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului ``Prima casa``, cu modificarile si completarile ulterioare, iar programul a devenit operational odata cu publicarea in data de 7 iulie 2009 a ordinului comun al ministrului finantelor publice si ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, nr.2225/994/2009 pentru aprobarea conventiei pentru implementarea programului si conventiei de garantare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ulterior cadrul legal a fost cu modificat si completat succesiv.

Astfel, in prezent sunt functionale ambele componente ale programului Prima casa, respectiv componenta de achizitie de locuinte de catre persoane fizice (care are in vedere toate tipurile de locuinte, fara exceptie, inclusiv cele care se construiesc de catre dezvoltatorii imobiliari si urmeaza sa fie achizitionate dupa finalizare de catre persoanele fizice eligibile), respectiv componenta de constructie de locuinte, care are in vedere exclusiv acordarea de garantii de stat pentru creditele contractate de persoanele fizice care construiesc locuinte noi - in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22 februarie 2010.

Precizam ca, pana la finele anului 2010, in cadrul programului guvernamental Prima casa au fost emise 34.633 garantii, in valoare totala de 1.416,6 milioane euro, din plafonul cumulat 2009-2010 de 1,7 miliarde euro.

Schimbarile preconizate pentru anul 2011


Principalul obiectiv urmarit in continuare in implementarea programului, consta in obtinerea unui efect antrenant in economie, prin incurajarea constructiei de locuinte, cu un accent deosebit pe asigurarea surselor de finantare necesare constructiei de locuinte noi.

Atenuarea efectelor crizei economice, prin deblocarea mecanismelor de finantare, stimularea productiei, cresterea fondului imobiliar si impulsionarea pietei imobiliare, reprezinta efecte adiacente ale programului, care in esenta presupune sprijinirea persoanelor fizice care doresc sa achizitioneze prima locuinta dar intimpina dificultati in accesarea finantarii necesare din cauza lipsei de garantii, sau incurajarea constructiei de locuinte noi prin asigurarea surselor de finantare .

Pentru impulsionarea construirii de locuinte noi in sistem asociativ, in conformitate cu prevederile art.1 din Legea nr. 187/2010, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, s-a eliminat conditia de asociere a unui numar de 7 beneficiari si se introduce conditia de desemnare a unui reprezentant dintre asociati, in scopul indeplinirii formalitatilor prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta si pentru gestionarea relatiei cu finantatorul, si se precizeaza necesitatea ca cel putin unul dintre asociati sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Pentru intregirea dreptului de proprietate, atat in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta (indiferent de modul de dobandire) si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de 2 beneficiari si unul renunta din diferite motive (ex: in urma divortului creditul si locuinta sunt preluate de catre unul din soti, in cazul coplatitorilor unul dintre acestia cedeaza creditul si locuinta in favoarea celuilalt coplatitor) se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva

Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor. Aceasta are in vedere preintampinarea cazurilor in care, in urma infiintarii de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casa de catre creditorii urmaritori, s-ar ajunge in situatia executarii garantiilor.

Pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se statueaza posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

Avand in vedere faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima casa, este necesar a se preciza ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare acestia vor prezenta finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

De asemenea, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie .

Pe parcursul derularii programului s-a constatat aparitia unor evenimente de daune partiale la locuintele achizitionate (inundatii, furturi), pentru acoperirea carora, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa-si dea acordul privind incasarea lor de catre beneficiari. Din experienta membrilor UNSAR si practica curenta a societatilor de asigurare, in cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima casa, in anii 2009-2010.Citeşte mai multe despre:    Prima casa 3    HG 717/2009    OUG 60/2009    Legea 187/2010

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Modificari propuse de Ministerul Finantelor in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat
03 May 2019 | 251

Programul Prima casa. Vezi ce modificari sunt propuse pentru 2013!
13 Dec 2012 | 1851

Prima casa pentru avocati
05 Jul 2011 | 1579

FNGCIMM: Programul Prima Casa 4 poate incepe. In program s-au inscris 11 banci
20 May 2011 | 2028

Guvernul a completat normele metodologice de implementare a Programului „Prima casa”
21 Apr 2011 | 7391

Ordonanta de modificare a programului Prima Casa a fost publicata in M. Of
05 Apr 2011 | 2561Articole Juridice

Acte si documente necesare pentru dosarul Prima casa 4 (CEC BANK, BCR, BRD)
Sursa: EuroAvocatura.ro