Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat proiectul de Cod Electoral

Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat proiectul de Cod Electoral

  Publicat: 26 Jan 2011       2627 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a finalizat proiectul de Cod Electoral care contine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri si referendumuri care se desfasoara in tara noastra.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Act adoptat de organele de stat,
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Demersul AEP a vizat armonizarea legislatiei electorale din Romania si crearea unui cadru general pentru toate tipurile de alegeri care sa confere o mai mare coerenta si fluiditate derularii procedurilor specifice organizarii si desfasurarii procesului electoral. Este cazul proiectelor de lege pentru completarea si modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, a Legii nr.33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, a propunerii legislative privind ziua de desfasurare a alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale etc. Totodata, demersul a urmarit inlaturarea actualelor discrepante si lacune legislative, asigurand, in acest fel, o mai mare stabilitate a legislatiei electorale.

In cursul zilei de 25.01.11, reperezentantii AEP au prezentat partidelor politice parlamentare proiectul de Cod Electoral. In urmatorul interval de timp, oamenii politici si expertii in domeniul electoral ai partidelor politice vor analiza proiectul de Cod Electoral, umand ca in perioada imediat urmatoare sa fie dat publicitatii si supus dezbaterii publice.


Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor va fi de un deputat la 70.000 de locuitori.
Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 160.000 de locuitori.


In cazul alegerilor, perioada electorala incepe cu cel putin 90 de zile inaintea datei votarii si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Data inceperii perioadei electorale si calendarul operatiunilor electorale sunt stabilite de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .

In cazul referendumului national, perioada electorala incepe de la data publicarii in Monitorul Oficial a legii, a hotararii Parlamentului Romaniei sau a decretului Presedintelui Romaniei si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Calendarul operatiunilor electorale este stabilit de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .


Modurile de scrutin
Deputatii si senatorii sunt alesi prin scrutin uninominal.
Presedintele Romaniei este ales prin scrutin uninominal.
Membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi pe baza de scrutin de lista, , precum si pe baza de candidaturi independente.
Consilierii locali si consilierii judeteni sunt alesi pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, precum si pe baza de candidaturi independente.
Primarii si presedintii consiliilor judetene sunt alesi pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.


Referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei
Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie .
Alegatorii romani care participa la referendum se pronunta prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani care au participat la referendum.


Textul integral al Proiectului >>>>Citeşte mai multe despre:    Autoritatea Electorala Permanenta    Codul Electoral    Alegeri parlamentare    Alegerile parlamantare 2012    Alegerile locale 2012

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

29 octombrie a fost instituita ca Ziua Autoritatii Electorale Permanente
05 Sep 2019 | 296

Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 23 mai 2019
23 May 2019 | 468

BEC: Interpretarea notiunii de partid politic care are membri in Parlamentul European
13 Mar 2019 | 483

Monitorul Oficial din data de 22 iunie 2017
22 Jun 2017 | 1505

Monitorul Oficial din data de 17 mai 2017
17 May 2017 | 1085

Monitorul Oficial din data de 09 mai 2017
09 May 2017 | 1110Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 143/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 86/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei