Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Mercedes Bresso: Statele membre nu au tras invataminte de pe urma esecului Strategiei de la Lisabona

Mercedes Bresso: Statele membre nu au tras invataminte de pe urma esecului Strategiei de la Lisabona

  Publicat: 25 Feb 2011       1545 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Persoana asupra careia s-a emis o cambie pe care este obligata sa o onoreze la scadenta. In situatia in care trasul nu accepta la
In contextul in care statele membre isi finalizeaza programele nationale de reforma, prevazute de Strategia Europa 2020, presedinta Comitetului Regiunilor (CoR), dna Mercedes Bresso, constata ca acestea nu au tras suficiente invataminte din esecul Strategiei de la Lisabona:

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Denumire data monedei unice europene.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Comitet compus din reprezentantii statelor membre, care este consultat de Comisie in cazurile de intelegeri si concentrari, atunci cand astfel de consultari sunt prevazute.
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Articolul 48 (fostul Articol N) al Tratatului UE constituie baza legala care permite convocarea unei conferinte a reprezentantilor guvernelor Statelor Membre, in scopul amendarii tratatelor. Articolul stipuleaza ca orice Stat Membru sau Comisia pot inainta Consiliului propuneri pentru asemenea amendamente.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Cheltuielile unitatii reprezinta valorile platite sau de platit pentru:
Acea parte de capital social detinuta de stat sau de alta entitate implicata in procesul de privatizare la o societate comerciala neprivatizata, in tot sau in parte, care nu este afectata de alte drepturi izvorānd din contractele de privatizare incheiate deja in baza legilor de privatizare;

``pentru a evita un nou esec pe care Europa nu poate sa si-l permita, trebuie sa ne concentram cu totii asupra eforturilor solicitate din partea fiecaruia, precum si asupra perspectivelor oferite``. Acesta este mesajul pe care dna Bresso il va transmite presedintelui Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, inaintea Summitului de primavara.


Diagnosticul pus de presedinta CoR este clar: ``autoritatile locale si regionale au fost implicate doar intr-un stadiu preliminar si nu in mod sistematic in pregatirea acestor programe nationale``. DnaMercedes Bresso adauga: ``deja, prima analiza a cresterii publicata de Comisia Europeana a scos in evidenta existenta unui decalaj intre ambitiile noii strategii si primele idei prezentate de statele membre in proiectele lor de programe nationale de reforma. Tendinta nu s-a schimbat: proiectele nu sunt la inaltimea asteptarilor``. Dna Mercedes Bresso a facut aceste declaratii cu ocazia unei conferinte despre dialogul teritorial organizate marti, 22 februarie, la Bruxelles .


In Europa, colectivitatile teritoriale injecteaza circa 2000 de miliarde de euro pe an in structura economica regionala. Acest motor de crestere nu este insa coordonat cu actiunea autoritatilor nationale, fapt pe care il denunta presedinta CoR: ``Desigur, UE recurge la coordonarea politicilor macroeconomice pentru a reduce deficitele publice si a investi in sectoarele de crestere. Insa exista o conditie indispensabila pentru ca aceste politici sa aiba succes: parteneriatele intre partile interesate, cu obiective comune si angajamente reciproce``.


Dna Mercedes Bresso pledeaza in favoarea oficializarii colaborarii dintre guvernele statelor membre si orasele si regiunile acestora, pentru a realiza obiectivele Strategiei Europa 2020. ``Dorim ca Strategia Europa 2020 sa se bucure de succes si suntem cu totii responsabili de reusita sa``, insista dna Mercedes Bresso. ``Insa trebuie sa dispunem de mijloacele necesare: guvernele nationale, regiunile, orasele si alte autoritati publice trebuie sa se angajeze in mod oficial sa urmareasca obiective comune, prin asa-numitele pacte teritoriale``.


Aceasta idee se bucura deja de sprijinul Parlamentului European, al carui reprezentant, dl Lambert Van Nistelrooij (PPE-NL) a recomandat chiar sa se ``depaseasca simplul cadru al voluntariatului`` in acest domeniu . De asemenea, ea a fost salutata de presedintele Comisiei Europene, dl JosA© Manuel Barroso, in interventia sa din cadrul sesiunii plenare a CoR din luna decembrie 2010, precum si de dlLA”szlo Andor, membru al Comisiei Europene. Totodata, Comitetul Regiunilor a luat nota, cu satisfactie, de o serie de propuneri care figureaza in comunicarea Comisiei cu privire la revizuirea bugetului UE si care reflecta o abordare parteneriala.


Reprezentantii celor 100000 de regiuni si orase europene asteapta in prezent ca si statele membre sa ia dispozitiile necesare, la nivelul lor: Comitetul Regiunilor va prezenta Consiliului European de primavara propunerea sa. In acest scop, dna Mercedes Bresso se va intalni mai intai cu ambasadorii celor 27 de state membre, reprezentanti permanenti pe langa UE, la 8 martie, si apoi cu presedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, la 17 martie.


Comitetul Regiunilor organizeaza, chiar inainte de Consiliul European de primavara, o reuniune pe teme economice - denumita dialog teritorial - intre reprezentantii institutiilor europene si alesii de la nivel local si regional. Obiectivul este acela de a evalua impreuna progresele si lacunele strategiei care trebuie sa aduca Uniunea Europeana pe calea cresterii economice.


In urma acestei reuniuni, presedinta CoR, dna Mercedes Bresso, le va prezenta sinteza dezbaterilor reprezentantilor permanenti ai statelor membre pe langa Uniunea Europeana, la 8 martie, si presedintelui Consiliului European, la 17 martie.


Comitetul Regiunilor isi va finaliza pozitia sa oficiala cu privire la revizuirea bugetului european la 31martie, printr-un aviz pregatit in comun de catre presedinta CoR si prim-vicepresedintele institutiei, dl Ramon Luis ValcA”rcel Siso.


Autoritatile locale si regionale sunt responsabile pentru peste 30% din cheltuielile publice totale, 25% din veniturile fiscale, in jur de 16% din datoria publica si 2/3 din investitiile de capital . De ele depinde punerea in aplicare pe teren a aproximativ 70% din reglementarile europene.Citeşte mai multe despre:    Comitetul Regiunilor    Consiliul European    Strategia de la Lisabona

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 1553

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 21 octombrie 2019
26 Oct 2019 | 761

Au fost alesi noii conducatori ai principalelor institutii europene
02 Jul 2019 | 391

Senatul a publicat un raport cu privire la prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice
27 Jun 2019 | 662

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 690

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 657Articole Juridice

Codul de practici al statisticilor europene
Sursa: EuroAvocatura.ro

Principiul Precautiei in dreptul comunitar
Sursa: Bogdan-Alex Arghir. Auditor de justitie

Tratatul de la Lisabona si Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Sursa: CVRIA

Strategia Lisabona
Sursa: EuroAvocatura