din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2338 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 47 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Vamei Albita au fost trimisi in judecata

47 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Vamei Albita au fost trimisi in judecata

  Publicat: 15 Apr 2011       4148 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 47 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Punctului de trecere a frontierei (P.T.F.) Albita, judetul Vaslui.

Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Infractiune constand in conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara permis de conducere
Denumire data monedei unice europene.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In sarcina tuturor inculpatilor s-au retinut infractiunile de luare de mita, in forma continuata si constituire sau aderare la un grup infractional organizat.

Astfel, au fost trimisi in judecata 30 de inculpati in stare de arest preventiv, toti in calitate de agenti de politie de frontiera, dupa cum urmeaza:

TARAGAN IONUT - ALIN, ALISTAR CLAUDIU CATALIN, BEJAN DECEBAL, TATARU TRAIAN, LUCA ALEXANDRU - LUCIAN, POLOJAN VLAD, ALBUSAN MARIA - RUXANDRA, POPOVICI CIPRIAN - NICOLAE, MAZDRAG TRAIAN, ONILA FLORIN, CIOBANU SEBASTIAN - MARIUS, MARCU GELU - GABRIEL, GIRTU RADU - DANIEL, ASIMINE VLAD, DIEAC LUCIAN, POPA C. CATALIN, BIRLAD RAIMOND-NARCIS, MARDARE OCTAVIAN, BALAHURA IOAN, BALTATU IORDAN, GRIGORESCU VLAD, NECHITA ANDREI - ALIN, CORNEA DANUT - MIREL, IONESCU GEORGE, FRENTESCU MARIUS, FLOREA CORNELIU, POPA N. CATALIN, PASCAL MARIUS - ADRIAN, CHERCIU CATALIN - BOGDAN, RACOVITA CIPRIAN - CRISTI;
Au mai fost trimisi in judecata 17 inculpati in stare de libertate, dupa cum urmeaza:

CORBAN DANIEL - CRISTIAN, comisar de politie, seful P.T.F. Albita,
NITA ALIN - CONSTANTIN, inspector de politie (sef de tura)
si agentii de politie:
LADARU GEORGE - VALENTIN, FORTU RARES - IONUT, POPA LAURA - ANDREEA, MACIUCA IONEL, PORUMBOIU PETRUT, ASIMINE ANDREI, NECHITA ADRIANA MARIANA, PANAINTE CORNELIU, PETCU ROMICA, GAVRILITA MARIUS - FLORIN, PAVELIUC CIPRIAN - EMIL, CARP GHEORGHE, TANASA CONSTANTIN, SURDU MIHAI, SOREA VERONICA.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpatii sus mentionati, in calitate de politisti de frontiera in cadrul P.T.F. Albita, au pretins, primit ori acceptat, atat in nume propriu cat si in numele celorlalti colegi, suma totala de 2.164.800 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii si bunurile au fost pretinse si primite cu titlu de mita atat pentru a-si indeplini atributiile de serviciu cat si pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor si de a permite introducerea in Romania a unor bunuri peste limita legala.
In scopul obtinerii unor foloase materiale ilicite, toti inculpatii au actionat coordonat, pe fiecare tura de lucru, in cadrul unui grup infractional organizat, in care rolurile si atributiile erau in mod explicit prestabilite conform unei ``metodologii``, iar beneficiul activitatii infractionale era impartit potrivit intelegerii, intre politistii simpli si cei cu functii de conducere .
Structura grupului infractional organizat si modul de operare utilizat le-au permis inculpatilor sa exercite acte de coruptie cu frecventa aproape zilnica, activitatea infractionala fiind, in ansamblu, extinsa la nivelul fiecareia dintre turele care faceau de serviciu in respectivul punct de trecere a frontierei. Astfel, de regula, ``tariful`` era cunoscut de cei care ofera mita: 5 - 10 lei pentru situatiile obisnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a stampilei), si aproximativ 10 - 100 de euro sau 50 - 200 lei in cazul unor situatii speciale in care ``tariful`` crestea proportional cu riscul la care se expunea politistul de frontiera (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfa, produse in cantitati mai mari, etc). In aceasta modalitate, pe fiecare tura, un inculpat ``colecta`` in medie intre 400 si 2 000 lei.

In vederea confiscarii sumelor de bani dobandite cu titlu de mita, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

La datele de 21 si 22 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o perioada de 24 de ore a unui numar de 40 de inculpati. In zilele de 22 si 23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile DNA si a dispus arestarea preventiva a unui numar de 32 de inculpati pe un termen de 29 de zile (comunicat nr. 85/VIII/3 din data de 23 februarie 2011). Pentru o parte dintre acestia, instanta a dispus prelungirea arestarii preventive.

Prin prezentul rechizitoriu, fata de inculpatul Corban Daniel - Cristian, procurorii au propus instantei de judecata inlocuirea masurii obligarii de a nu parasi tara cu masura arestarii preventive.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. - Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei Romane si Jandarmeria Romana.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Vama Albita    Arestare preventiva    Trimitere in judecata    Vamesi    Luare de mita    Curtea de Apel Bucuresti    Curtea de Apel Iasi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti
07 May 2019 | 843

Centrul de retinere si arestare preventiva din cadrul I.P.J. Sibiu a fost evaluat ca indeplinind conditii corespunzatoare
11 Jan 2019 | 1466

Art. 220 alin. (1) CPP ref. la masura preventiva a arestului la domiciliu a fost declarat neconstitutional
19 Jan 2017 | 1248

DNA a dispus retinerea Vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare
17 Dec 2015 | 5615

Procurorii DNA au dispus retinerea prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Beius
17 Dec 2015 | 2008

DNA a dispus retinerea sefului Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Sector 3 sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita
16 Dec 2015 | 1777



Articole Juridice

Neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la durata arestului la domiciliu
Sursa: EuroAvocatura.ro

RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT cu propunere de prelungire a arestarii preventive
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT cu propunere de arestare preventiva
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Motiv optional de refuz al executarii mandatului european de arestare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, decizia nr. 479 din 9 aprilie 2015

INFRACTIUNEA DE DARE DE MITA. RESPINGEREA PROPUNERII DE ARESTARE PREVENTIVA
Pronuntaţă de: Decizie 105 (12.07.2005)

Arestare preventiva. Durata rezonabila in care se judeca o cauza penala cu inculpati in stare de arest preventiv.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara Decizie 903 (04.10.2004)

Arestare preventiva. Prelungire.Neindeplinirea uneia din conditiile prevazute de art.148 lit. b c.p.p. Ordine publica. Inteles. Recurs.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti -sectia I-a penala Decizie 272 (18.02.2003)