din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3524 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » DIICOT: Destructurare grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti

  Publicat: 07 May 2019       843 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
La data de 06.05.2019 procurorii DI.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galati au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore, a inculpatilor C. M., L. N., C. A. si T. M., pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si contrabanda calificata in forma continuata.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii,
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu luna octombrie 2018, inculpatii au constituit un grup infractional organizat care a actionat pe raza judetului Galati si a municipiului Bucuresti, in vederea obtinerii de importante beneficii materiale prin savarsirea infractiunii de contrabanda cu produse din tutun, provenite din Republica Moldova.


Astfel, la inceputul lunii februarie 2019, pe teritoriul Republicii Moldova si pe teritoriul Romaniei s-a cristalizat o structura infractionala bine organizata ce avea ca scop introducerea pe teritoriul Romaniei in mod ilegal a unor cantitati importante de tigari, transportul acestora spre beneficiarul aflat pe raza Municipiului Bucuresti, precum si valorificarea acestora.


In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat faptul ca inculpatilor C. M., L. N. si unui alt suspect in cauza le revenea rolul de a prelua de la spatiul de incarcare de pe teritoriul Republicii Moldova mijloacele de transport in care se aflau disimulate cantitati de tigari, de a le insoti pana la frontiera, de a asigura trecerea acestora prin Punctul de Trece a Frontierei Cahul - Oancea, de a asigura traseele de deplasare si de a lua masuri de contrafilaj si protectie pana la predarea mijloacelor de transport catre inculpatul T. M.


Inculpatii L. M. si C. A. aveau rolul de a conduce mijloacele de transport in care se aflau incarcate in mod disimulat importante cantitati de tigari de contrabanda, pana la spatiile de depozitare controlate de catre inculpatul T. M., acestia procedand apoi cu acest din urma inculpat la descarcarea si depozitarea cantitatilor de tigarete.


Pentru a asigura succesul activitatilor infractionale, membrii grupului infractional organizat au luat decizia de a realiza trecerea peste frontiera de stat a cantitatilor de tigarete in mijloace de transport ce aveau confectionate locasuri speciale pentru disimularea unor cantitati substantiale.


Astfel, inculpatii au procurat si utilizat in activitatea infractionala un numar de cel putin trei mijloace de transport care aveau confectionate locasuri pentru disimularea cantitatilor de tigarete pe intreaga suprafata podelei.


O alta masura de protectie a membrilor grupului infractional a fost aceea a utilizarii pe durata deplasarilor pe teritoriul Republicii Moldova a unor numere false de inmatriculare provenite de la mijloace de transport de aceeasi marca, culoare si model, precum si a unor documente false referitoare la aceste autovehicule.


In acest scop, membrii grupului infractional organizat s-au deplasat la centrele de dezmembrari de pe teritoriul Republicii Moldova de unde au procurat documentele si placutele de inmatriculare ale unor autovehicule identice cu cele utilizate pentru transportul tigarilor.


Dupa trecerea frontierei de stat dintre Romania si Republica Moldova, membrii grupului infractional care aveau rolul de a conduce mijloacele de transport in care erau incarcate cantitatile de tigari, aveau rolul de a inlocui placutele de inmatriculare si documentele aferente autovehiculului.


Aceste masuri au fost luate cu scopul de a ingreuna eventuala depistare a membrilor structurii infractionale de catre organele de ancheta prin faptul ca eventualele verificari efectuate la punctele de frontiera ar fi indicat cu totul alte autovehicule decat cele in care se aflau incarcate in mod disimulat cantitatile de tigari.


S-a retinut faptul ca inculpatii asigurau protectia transporturilor de tigari prin adoptarea unor trasee sinuoase, marcate de intoarceri si repetari ale traseelor tocmai cu scopul de a se asigura ca fata de ei nu sunt luate masuri de supraveghere operativa.


Pentru a-si usura activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei, membrii grupului infractional au stabilit pe teritoriul Municipiului Galati un centru de comanda si o baza de repliere intr-un imobil situat pe raza municipiului Galati.


Potrivit modului de operare stabilit, o parte dintre membrii grupului insoteau mijloacele de transport in care se aflau incarcate tigarile pana la intrarea in municipiul Bucuresti dupa care il anuntau pe inculpatul T. M. comunicandu-i locul de unde putea prelua mijloacele de transport si a le conduce spre spatiile de depozitare.


In dimineata zilei de 05.05.2019, prin P.T.F. Oancea au patruns in Romania, dinspre Republica Moldova, doua autovehicule despre care existau indicii cu privire la comiterea unui nou act material de contrabanda cu tigari, ocazie cu care s-a procedat la constituirea dispozitivului operativ in vederea prinderii in flagrant a membrilor structurii infractionale.


In urma verificarilor efectuate, in caroseria unei autoutilitare a fost identificata cantitatea totala de 34.930 pachete de tigari.


In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit faptul ca, in perioada februarie 2019 - mai 2019, membrii grupului au introdus in mod ilegal, din Republica Moldova in Romania, prin sustragerea de la controlul vamal, 116.360 pachete de tigari fara timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de Republica Moldova, in valoare de peste 1.163.600 lei.


In cauza au fost instituite masuri asiguratorii.


In cursul zilei de astazi inculpatii au fost prezentati Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile .


Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.


Actiunea a fost efectuata cu sprijinul S.I.A.S., Brigada Autostrazi, I.J.J. Galati, I.J.J. Ialomita si I.G.P.F.



Citeşte mai multe despre:    DIICOT    Contrabanda

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cazuistica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in materia infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila
18 Aug 2019 | 642

DIICOT: Destructurare grup infractional organizat din Slatina, judetul Olt, specializat in savarsirea infractiunii de contrabanda
18 Apr 2019 | 686

DIICOT: Cercetari penale fata de un grup infractional organizat, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata
18 Apr 2019 | 806

Tribunalul Bucuresti anunta protest: toate dosarele care au termen in intervalul 28 februarie - 7 martie, cu exceptia urgentelor, vor fi amanate
28 Feb 2019 | 1683

Ce vizeaza modificarile aduse legilor justitiei de O.U.G. 92/2018?
25 Oct 2018 | 1311



Articole Juridice

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Care sunt riscurile persoanelor care trec vama cu marfuri de contrabanda sau fara documente?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Care sunt riscurile persoanelor care trec vama cu marfuri fara documente?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Competenta tribunalului in materie penala. Art. 36 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CEDO: Maria Mihalache impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Conditiile de operare a retinerilor din salariu.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Decizia civila nr. 2314/2020 din 20.07.2020

Perioada serviciului de permanenta al procurorilor fara prestarea activitatii nu constituie timp de lucru
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea - Sentinta Civila nr. 867 din 24.09.2020.

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019