Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a completat normele metodologice de implementare a Programului „Prima casa”

Guvernul a completat normele metodologice de implementare a Programului „Prima casa”

  Publicat: 21 Apr 2011       8076 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Guvernul a aprobat, prin Hotarare, completarea normelor metodologice de implementare a Programului „Prima casa”, urmand ca dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial bancile sa se poata inscrie in noua formula a programului, care partajeaza garantiile de stat in proportie de 50%-50% intre stat si banca, a anuntat premierul Emil Boc, la sfarsitul sedintei de Guvern.

Denumire data monedei unice europene.
Emil Boc, politician roman, s-a nascut la 6 septembrie1966 in localitatea Rachitele, judetul Cluj.
In iunie 1993, Consiliul European de la Copenhaga a recunoscut dreptul tarilor din Europa Centrala si de Est de a adera la Uniunea Europeana , daca indeplinesc trei criterii:
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Denumire data monedei unice europene.


``Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii, in continuare, de garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodata, alti aproximativ 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul Programului ``Prima casa``, a declarat seful Executivului.
Primul-ministru a mentionat ca, prin continuarea programului, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei prin acest program raman neschimbate. ``Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor prin partajarea garantiei intre stat si banca``, a adaugat premierul Emil Boc.
Potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.
De asemenea, o banca neinscrisa initial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si MFP a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.
Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata perioada de valabilitate a constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni.


Informatii de background:


In prezent, sunt functionale ambele componente ale Programului ``Prima casa``, respectiv componenta de achizitie de locuinte de catre persoane fizice (care are in vedere toate tipurile de locuinte, fara exceptie, inclusiv cele care se construiesc de catre dezvoltatorii imobiliari si urmeaza sa fie achizitionate dupa finalizare de catre persoanele fizice eligibile), respectiv componenta de constructie de locuinte, care are in vedere exclusiv acordarea de garantii de stat pentru creditele contractate de persoanele fizice care construiesc locuinte noi - in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22 februarie 2010.
In cadrul programului guvernamental ``Prima casa`` au fost emise 38.000 de garantii, in valoare totala de 1.545 milioane euro, din plafonul cumulat 2009 -2010 de 1,7 miliarde euro.Citeşte mai multe despre:    OUG 33/2011    HG 717/2009    OUG 60/2009    Prima casa    Prima casa 3    Prima casa 4    Legea 368/2009

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Modificari propuse de Ministerul Finantelor in vederea asigurarii utilizarii indicelui de referinta pentru toate creditele garantate de stat
03 May 2019 | 581

Programul Prima casa. Vezi ce modificari sunt propuse pentru 2013!
13 Dec 2012 | 2119

Prima casa pentru avocati
05 Jul 2011 | 1881

FNGCIMM: Programul Prima Casa 4 poate incepe. In program s-au inscris 11 banci
20 May 2011 | 2291

Ordonanta de modificare a programului Prima Casa a fost publicata in M. Of
05 Apr 2011 | 2829Articole Juridice

Acte si documente necesare pentru dosarul Prima casa 4 (CEC BANK, BCR, BRD)
Sursa: EuroAvocatura.ro