Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Biroul European de Sprijin pentru Azil este acum pe deplin operational

Biroul European de Sprijin pentru Azil este acum pe deplin operational

  Publicat: 20 Jun 2011       1984 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In data de 19 iunie, Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a participat la ceremonia de inaugurare a Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) care va avea loc in Valetta, Malta.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice
Cuprinde masurile luate pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane.
(Convergente) Tendinta pretului unui contract futures pe o marfa de a se apropia de pretul la care marfa respectiva se tranzactioneaza pe piata cash.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Cunostinte specifice, detinute de o persoana fizica sau o intreprindere, asupra unui produs sau procedeu de fabricatie, adesea obtinute prin lucrari de cercetare si de dezvoltare importante si costisitoare (R & D).
Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.

Noul birou, care si-a inceput o parte din activitati in noiembrie 2010, a devenit din aceasta duminica pe deplin operational. EASO a fost infiintat cu scopul de a consolida cooperarea practica in materie de azil si de a ajuta statele membre in vederea indeplinirii obligatiilor lor europene si internationale de a acorda protectie persoanelor nevoiase.


``Inaugurez cu mare bucurie Biroul European de Sprijin pentru Azil. Prin faptul ca se ocupa de aspecte cu un pronuntat caracter operational si practic din domeniul azilului si al migratiei, biroul de sprijin ofera un ajutor valoros statelor membre prin facilitarea cooperarii practice in toate aspectele legate de cererile de azil si de primirea solicitantilor de azil . Acesta va oferi sprijin statelor membre care se confrunta cu afluxuri neasteptate de solicitanti de azil, precum si celor care au pur si simplu nevoie ca sistemul lor de azil sa fie mai echitabil si mai eficient. Biroul reprezinta un instrument indispensabil in vederea crearii unui sistem european comun de azil mai cuprinzator, care sa ofere mai multa protectie . Exista inca diferente considerabile intre tarile UE in ceea ce priveste practicile de primire a solicitantilor de azil si este nevoie de mult mai multe actiuni pentru a se asigura o mai mare convergenta a acestor abordari. Biroul de sprijin va avea un rol important in acest sens``, a declarat Cecilia MalmstrA¶m.


Evenimentul inaugural va avea loc duminica 19 iunie in gradinile Upper Barrakka din Valetta, in prezenta comisarului MalmstrA¶m, a prim-ministrului maltez, Lawrence Gonzi, si a ministrului maltez al justitiei si afacerilor interne, Carmelo Mifsud Bonnici. La ceremonie vor participa, de asemenea, reprezentanti ai presedintiilor ungara si polona ale Consiliului, deputati europeni, ambasadori ai UE si adjunctul Inaltului Comisar al ONU pentru Refugiati.


La 20 si 21 iunie 2011, va avea loc o reuniune a Consiliului de administratie al EASO, cu ocazia careia directorul executiv, Rob Visser, va prezenta situatia actuala a implementarii programului de lucru al agentiei pentru 2011 si va propune, totodata, un proiect al programului de lucru pentru 2012.


Comisia Europeana a oferit un sprijin esential pentru EASO, punand la dispozitia acestuia inclusiv resurse umane, expertiza si sprijin pentru recrutare si logistica, si va continua sa faca tot posibilul pentru ca biroul sa ajunga rapid la viteza de croaziera.


Beneficiile aduse de un sprijin practic


EASO sprijina statele membre in eforturile lor de a pune in aplicare o politica mai coerenta si mai echitabila in materie de azil, ajutandu-le, de exemplu, sa identifice bune practici, organizand cursuri de formare la nivel european sau imbunatatind accesul la informatii fiabile privind tarile de origine. Acesta acorda, de asemenea, sprijin tehnic si operational statelor membre care se confrunta cu ``presiuni deosebite`` (adica statelor membre care primesc un numar important de cereri de azil intr-o anumita perioada). Un astfel de sprijin este canalizat prin desfasurarea unor echipe de experti in materie de azil care pot acorda asistenta in vederea limitarii acestor presiuni asupra sistemelor de azil ale tarii in cauza.


Au inceput deja activitatile, iar recrutarea personalului pentru biroul de sprijin se apropie de faza finala. Agentia a constituit deja un grup de aproximativ 350 de experti din toate statele membre ale UE, disponibili in situatii de urgenta. Aceste echipe ofera servicii de interpretariat, informatii privind tarile de origine si know-how privind gestionarea cazurilor de azil .


La 1 aprilie 2011, a fost semnat un plan operational pentru desfasurarea echipelor de sprijin pentru azil ale UE in Grecia, in scopul de a acorda asistenta autoritatilor elene in infiintarea unui sistem de azil si de primire modern si eficace. Prima echipa a fost desfasurata in mai 2011. Mai multe state membre s-au oferit sa puna la dispozitie experti (Austria, Belgia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Tarile de Jos, Romania, Slovacia, Suedia si Regatul Unit).


La 18 februarie 2009, Comisia a propus infiintarea EASO (IP/09/275). Propunerea a fost prezentata sub forma Regulamentului privind infiintarea unui Birou European de Sprijin pentru Azil [Regulamentul (UE) 439/2010], care trebuie insotit de modificari ale Fondului european pentru refugiati.


In primul semestru al anului 2010, Consiliul si Parlamentul European au aprobat in mod oficial crearea unui Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO), iar statele membre au decis ca sediul acestuia va fi la Valetta, in Malta.Citeşte mai multe despre:    Biroul European de Sprijin pentru Azil    EASO    Azil    Azil politic

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

A aparut TRIBUNA JURIDICA, vol. 1, nr. 2/2011
06 Feb 2012 | 2463

Comisia Europeana a decis sa intensifice cooperarea cu tarile din cadrul Parteneriatului estic in domeniul JAI
27 Sep 2011 | 1613

Comisia UE propune o abordare europeana pentru a proteja mai bine libera circulatie a cetatenilor
16 Sep 2011 | 1292

Jud. Cristi Danilet. Jurnal SUA (8): Justitia in Michigan
23 Aug 2011 | 2927

Sistemul european comun de azil: o mai buna protectie si solidaritate pentru persoanele care solicita protectie internationala
01 Jun 2011 | 1549Articole Juridice

Societatea comerciala cu raspundere limitata. Particularitati. Infiintarea si inregistrarea in registrul comertului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Principiul californian – un criteriu strategic de reducere a conflictelor legate de divort
Sursa: EuroAvocatura.ro

Prezentarea si analiza Legii din 1912 - primul Cod al muncii roman
Sursa: EuroAvocatura.ro

Societatea simpla (Art. 1.890 - 1.948 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro