Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Aniversarea a 10 ani de la semnarea Acordului cadru de la Ohrid

Aniversarea a 10 ani de la semnarea Acordului cadru de la Ohrid

  Publicat: 15 Aug 2011       1528 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministerul Afacerilor Externe saluta aniversarea unui deceniu de la semnarea, la 13 august 2001, la Skopje, a Acordului Cadru de la Ohrid (R. Macedonia). Romania a avut o contributie semnificativa in realizarea si semnarea Acordului cadru de la Ohrid, in timpul exercitarii de catre tara noastra a mandatului de Presedintie–in–exercitiu a OSCE in 2001.

Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Acordul Cadru a marcat incheierea conflictelor interne din R. Macedonia si a consolidat respectarea si protejarea drepturilor tuturor comunitatilor etnice din aceasta tara.

Intelegerea, asumata si implementata de toate fortele politice din aceasta tara, a condus la pacificarea societatii macedonene si la transformarea acestui stat intr-un candidat credibil la NATO si UE.

Acordul de la Ohrid este un document istoric atat pentru R. Macedonia, cat si pentru regiunea Balcanilor de Vest, fiind un model de colaborare intre actorii importanti ai comunitatii internationale (NATO, UE, OSCE) si fortele politice locale in vederea conturarii unei perspective politice pentru aceasta tara. In prezent, Acordul este considerat drept un element de baza al stabilitatii si dezvoltarii continue a societatii macedonene.

Conflictul intern armat a avut loc in perioada martie-iunie 2001, in special in partea de nord si de vest a tarii si s-a incheiat dupa interventia fortelor NATO de monitorizare ale armistitiului. Prin documentul semnat la 13 august 2001, guvernul macedonean a fost de acord sa acorde mai multa putere politica si sa respecte cultura minoritatii albaneze. Partea albaneza a fost de acord sa renunte la intentiile secesioniste si sa recunoasca toate institutiile statului macedonean. In plus, conform acestui acord, radicalii albanezi trebuiau sa renunte la armele lor si sa le predea fortelor NATO.Citeşte mai multe despre:    OSCE    Acordul de la Ohrid    NATO

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 867

Ce s-a discutat la sedinta CSAT din data de 2 iulie 2014?
03 Jul 2014 | 1162

Acord asupra reluarii negocierilor oficiale "5+2" in problematica dosarului transnistrean
22 Sep 2011 | 2259

19 august: Ziua mondiala pentru asistenta umanitara
18 Aug 2011 | 1187

Concluziile sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din data de 27 iunie 2011
27 Jun 2011 | 1908