Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Director executiv la APIA Dolj cercetat de procurorii DNA pentru luare de mita

Director executiv la APIA Dolj cercetat de procurorii DNA pentru luare de mita

  Publicat: 12 Sep 2011       2072 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de inculpatul DRAGANCEA RADUCU SERGIU GELU, director executiv la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul Judetean Dolj, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Denumire data monedei unice europene.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire data monedei unice europene.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al dreptului civil, o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie (art.998 Cod Civil).
Denumire data monedei unice europene.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori au rezultat urmatoarele:

In cursul anului anul 2011, inculpatul Dragancea Raducu Sergiu Gelu a pretins de la un denuntator, reprezentantul unei societati comerciale cu activitate in agricultura, suma de 25.000 USD (dolari americani) in schimbul eliberarii adeverintei privind subventia pe suprafata cultivata, act emis de APIA care conditioneaza plata efectiva a subventiei catre persoanele care au depus cereri in acest sens. Subventiile pe suprafata cultivata acordate de APIA sunt finantate atat din fonduri europene cat si din bugetul de stat .
Ulterior intocmirii actului, la data de 5 septembrie 2011, acelasi inculpat a acceptat promisiunea remiterii, in trei transe, a sumei de 25.000 euro de catre denuntator, pentru a nu dispune un eventual control in ceea ce priveste suprafata de teren agricol efectiv cultivata pentru care se solicitase subventia.
La data de 9 septembrie 2011, inculpatul Dragancea Raducu Sergiu Gelu a primit de la denuntator suma de 10.000 euro reprezentand prima transa din suma de 25.000 euro, acceptata de inculpat drept mita pentru a nu dispune un eventual control prin teledetectie la terenul cultivat de societatea comerciala reprezentata de denuntator, precum si pentru a facilita plata cu prioritate a subventiei pe suprafata cultivata. Inculpatul a fost surprins in flagrant delict de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a primit de la denuntator suma de 10.000 euro.
Inculpatului Dragancea Raducu Sergiu Gelu i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 9 septembrie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 10 septembrie 2011, inculpatul este prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile .

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    DNA    APIA    Luare de mita

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 963

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1197

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 632

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 1061

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1180

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul SMILE-Mobile - vouchere pentru aparate dentare pentru elevi
11 Jun 2019 | 568Articole Juridice

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019

Rolul activ al instantei de judecata in litigiile de munca. Constatarea din oficiu a nulitatii deciziei de sanctionare disciplinara pentru lipsa descrierii faptei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 1222/2017 din 13.10.2017