Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov cercetat pentru luare de mita

Procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov cercetat pentru luare de mita

  Publicat: 01 Feb 2012       1721 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatul BALASESCU MAXIMILIAN ION, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Expresie folosita in t. VIII, art. 146, C. proc. pen., partea generala,
(lat. disjungere " a separa")Prevazuta in sectiunea III, cap. I, t. II, C. proc. pen., partea generala,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Mijloc de proba, prevazut in cap. II, t. III, C. proc.pen., partea generala.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii ianuarie 2012, inculpatul Balasescu Maximilian Ion, in calitatea sa de procuror, a pretins de la un denuntator, prin intermediari, suma de 300.000 euro, in doua transe, pentru ca in schimb sa dispuna ridicarea masurarilor asiguratorii luate fata de denuntator, intr-un dosar in care acesta era cercetat, alaturi de alte persoane, pentru complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. In schimbul banilor, procurorul Balasescu Maximilian Ion urma sa dispuna, cu privire la acelasi denuntator, disjungerea cauzei si formarea unui dosar separat in care ulterior sa adopte o solutie de scoatere de sub urmarire penala.
La data de 31 ianuarie 2012, inculpatul Balasescu Maximilian Ion a primit de la denuntator, prin intermediar, suma de 90.000 lei si 80.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatului Balasescu Maximilian Ion, la data de 1 februarie 2012, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat masura retinerii pentru 24 de ore.

Inculpatului Balasescu Maximilian Ion i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 1 februarie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore.
Actualizare: Ca urmare a incuviintarii, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a arestarii preventive a inculpatului Balasescu Maximilian Ion, acesta urmeaza a fi prezentat Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile .

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte doua persoane, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Luare de mita    DNA    Procurori    Curtea de Apel Bucuresti    Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 597

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 187

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 560

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 327

Persoane condamnate definitiv in luna aprilie 2019, in dosarele instrumentate de DNA
25 May 2019 | 336

DNA: Sinteza condamnarilor din luna martie 2019
07 May 2019 | 214Articole Juridice

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Decizia C.C.R. nr. 251/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 375 si art. 377 din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 3/2019 privind solutionarea sesizarilor formulate prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Data incetarii de drept a contractului individual de munca ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - DECIZIE Nr. 107 sedinta publica de la 17 Ianuarie 2017