din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1561 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UE contesta restrictiile la import impuse de Argentina

UE contesta restrictiile la import impuse de Argentina

  Publicat: 28 May 2012       2778 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


UE a depus astazi la Organizatia Mondiala a Comertului de la Geneva o contestatie impotriva restrictiilor la import impuse de Argentina.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Unitate productiva din cadrul industriei prelucratoare, indeosebi din industria textila, alimentara, a materialelor de constructii etc.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Denumire data monedei unice europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Denumire data monedei unice europene.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Denumire data monedei unice europene.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,

In cadrul procedurilor OMC de solutionare a litigiilor, UE solicita intai deschiderea unor consultari cu Argentina, cu scopul de a obtine eliminarea acestor masuri, care afecteaza comertul si investitiile UE. Masurile restrictive cuprind regimul de acordare a licentelor de import instituit de Argentina si, mai cu seama, procedurile de obtinere a unei licente de import, precum si obligatia impusa intreprinderilor de a echilibra importurile si exporturile. Acesta este primul pas prevazut de sistemul OMC de solutionare a litigiilor. Daca nu se gaseste o solutie in termen de 60 de zile, UE poate solicita instituirea unui grup special al OMC care sa hotarasca cu privire la legalitatea actiunilor Argentinei.


``Restrictiile la import impuse de Argentina incalca regulile comertului international si trebuie eliminate. Aceste masuri aduc prejudicii reale intreprinderilor din UE, afectand locurile de munca si economia in ansamblul ei``, a declarat comisarul UE pentru comert Karel De Gucht. ``Climatul comercial si investitional din Argentina cunoaste o deteriorare vizibila. In aceste conditii, nu-mi ramane decat sa contest regimul de import protectionist al Argentinei pentru a garanta respectarea regulilor comertului liber si echitabil.``


UE este foarte ingrijorata in legatura cu masurile la import impuse de Argentina, care sunt contrare normelor OMC privind un sistem comercial transparent, liber si echitabil. Se aplica urmatoarele masuri:




  • Argentina conditioneaza importul tuturor marfurilor de o inregistrare si aprobare prealabila, denumita ``Declaracion Jurada Anticipada de Importacion``. Incepand din februarie 2012, aceste cerinte de aprobare prealabila se aplica tuturor importurilor.




  • Totodata, pentru sute de marfuri este necesara obtinerea unei licente de import. Aceste proceduri cauzeaza intarzieri sistematice ale importurilor sau refuzul acestora fara motive clare. La inceputul lui 2011, peste 600 de tipuri de produse erau afectate de acest regim de licente, ca de exemplu masinile electrice, piesele auto si produsele chimice.




  • Argentina le cere importatorilor sa echilibreze importurile si exporturile, sa creasca ponderea materiei prime locale in produsele pe care le fabrica in Argentina sau sa nu transfere venituri in strainatate. Aceste practici sunt sistematice, nescrise si lipsite de transparenta. Se pare ca importatorii trebuie sa accepte aceste practici daca doresc sa obtina licenta care permite importul marfurilor. Masurile descrise intarzie sau blocheaza marfurile la frontiera, antrenand pierderi majore pentru industria din UE si din lume.




In 2011, restrictiile existente la acel moment au afectat exporturi in valoare de circa 500 de milioane de euro. Incepand din 2012, din cauza extinderii masurilor asupra tuturor produselor, a crescut amploarea potentialelor prejudicii aduse exporturilor UE in Argentina, de 8,3 miliarde de euro in 2011. Impactul pe termen lung al unui climat comercial si investitional nefavorabil este mult mai mare.


In ultimii ani, UE, alaturi de alti parteneri comerciali majori din lume, a abordat in numeroase randuri aceasta problema in discutiile cu Argentina, dar fara succes.


Schimburile comerciale - fapte si cifre


Comertul cu marfuri (direct afectat de masurile restrictive si obiect al contestatiei inaintate OMC)




  • Exportul de marfuri din UE in Argentina in 2011: 8,3 miliarde de euro




  • Importul de marfuri din Argentina in UE in 2011: 10,7 miliarde de euro




Importurile din Argentina in UE constau preponderent in produse agricole (alimente si animale vii, 53%), produse chimice (16%) si materii prime (14%), in timp ce UE exporta in Argentina in principal marfuri prelucrate, ca de exemplu masini si echipament de transport, in special autovehicule si piese auto (50%), si produse chimice (20%).


Comertul cu servicii




  • Exportul de servicii din UE in Argentina in 2010: 3 miliarde de euro




  • Importul de servicii din Argentina in UE in 2010: 2,1 miliarde de euro




  • Excedentul comercial intre UE si Argentina in domeniul serviciilor se ridica la 0,9 miliarde de euro.




Masurile restrictive ale Argentinei se extind asupra unui numar tot mai mare de sectoare, drept care UE urmareste indeaproape si sectorul serviciilor si evalueaza masura in care este afectat.


Urmatorii pasi in procedura OMC de solutionare a litigiilor


Cererea de deschidere a consultarilor initiaza in mod oficial un litigiu in cadrul acordului OMC de solutionare a litigiilor. Consultarile permit UE si Argentinei sa discute pe marginea acestui subiect si sa gaseasca o solutie satisfacatoare fara a recurge la actiuni in instante.


Daca in urma consultarilor nu se ajunge la o solutie satisfacatoare in termen de 60 de zile, UE poate solicita instituirea unui grup special al OMC care sa hotarasca cu privire la legalitatea masurilor impuse de Argentina.



Citeşte mai multe despre:    Organizatia Mondiala a Comertului    Argentina    Uniunea Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Agenda de lucru a sedintei Guvernului Romaniei din 19 iunie 2013
19 Jun 2013 | 1856

Dupa 18 ani de negocieri, Rusia a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului
23 Aug 2012 | 1189

Romania, aleasa vice-presedinte al Comisiei Provizorii a Academiei Internationale Anti-coruptie
21 Dec 2011 | 2104

Decrete - acreditare ambasadori
03 Aug 2011 | 1270

Palestina va fi recunoscuta ca "stat liber si independent" de Argentina si Brazilia
06 Dec 2010 | 2007



Jurisprudenţă

Import din Ecuador. Recuperare ulterioara a taxelor la import. Cerere de remitere a taxelor la import
Pronuntaţă de: T-324/10. Hotararea din19/03/2013. Firma Van Parys/Comisia