din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2942 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Departamentul de Stat al SUA a lansat Raportul de Tara al Romaniei in domeniul traficului de persoane

Departamentul de Stat al SUA a lansat Raportul de Tara al Romaniei in domeniul traficului de persoane

  Publicat: 22 Jun 2012       2021 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


�Rata urmaririlor penale si a condamnarilor a fost foarte ridicata pentru o tara de origine�

Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Procedura legala, forma a urmaririi silite prin care creditorul pune in vanzare bunurile imobiliare
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Activitati infractionale ale unor grupuri, constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor improtante venituri ilicite (Gh. Nistoreanu, C. Paun, Criminologie, Bucuresti, 1996, pag. 228).
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.

Miercuri, 20 iunie 2012, Departamentul de Stat al Statelor Unite a lansat Raportul de Tara al Romaniei (TIP Report 2011) in domeniul traficului de persoane . In cadrul Raportului sunt evidentiate eforturile Romaniei de imbunatatire a tuturor palierelor luptei antitrafic.



Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, in calitate de coordonator national al politicilor antitrafic, a coordonat demersul de colectare a datelor si informatiilor de la institutiile publice cu atributii in domeniu, facilitand astfel accesul la informatie al partii americane.

In cadrul Raportului, au fost remarcate in mod pozitiv activitatile de cooperare bilaterala cu statele membre ale Uniunii Europene in vederea prevenirii si combaterii traficului de persoane, activitatea de urmarire penala, condamnare si destructurare a retelelor de crima organizata axate pe traficul de persoane .

De asemenea, Departamentul de Stat a punctat pozitiv activitatea de prevenire a traficului de persoane desfasurata pe baza unor metode creative si inovatoare, precum si calitatea ridicata a stuiilor si rapoartelor guvernamentale care ``contribuie la dezvoltarea mediului de transparenta a eforturilor antitrafic``.

Recomandarile Departamentului de Stat cuprinse in TIP Report 2011 vizeaza in mod particular imbunatatirea asistentei si protectiei victimelor traficului de persoane, identificarea tuturor tipurilor de grupuri vulnerabile si deblocarea finantarilor pentru sectorul societatii civile implicat in serviciile de asistenta a victimelor traficului de persoane .

In urma evaluarii activitatii antitrafic, Departamentul de Stat a clasificat Romania in categoria TIER 2.

Incepand cu anul 2000 Departamentul de Stat al SUA are obligatia prin lege de a prezenta Congresului SUA, anual, un Raport global privind eforturile guvernelor de a elimina traficul de persoane (TIP Report).

TIP Report este fundamentat in SUA pe baza ``The Trafficking Victims Protection Act`` (TVPA) din 2000 modificat in 2008 - care arata ca scopul combaterii traficului de persoane este pedepsirea efectiva a traficantilor, protectia victimelor acestei infractiuni si prevenirea traficului si in baza Protocolului Natiunilor Unite privind prevenirea, suprimarea si pedepsirea trafcului de fiinte umane, in special de femei si copii din anul 2000.

Plasarea intr-o anumita categorie este data in principal de actiunile concrete ale guvernelor pentru combaterea traficului si nu de dimensiunea problematicii traficului in ansamblu. In primul rand Departamentul de Stat evalueaza daca guvernele indeplinesc standardele minime de eliminare a traficului de persoane prevazute in TVPA.

In caz pozitiv, acestea sunt plasate in Tier 1. Guvernele care au facut si fac eforturi semnificative pentru atingerea acestor standarde minime sunt plasate in Tier 2. Guvernele care nu indeplinesc standardele minime, dar nici nu fac eforturi semnificative in acest sens, sunt plasate in Tier 3.

Mai exista ``Lista Speciala de Supraveghere`` in care sunt incadrate tarile care trebuie sa fie supravegheate periodic pentru a se mentine intr-o categorie sau a cobori la una inferioara.



Citeşte mai multe despre:    Departamentul de Stat al SUA    Trafic de persoane    TIER 2    Tier 3

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 715

Cazuistica Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in materia infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila
18 Aug 2019 | 639

CEDO: neasigurarea unui cadru legal eficace pentru prevenirea si pedepsirea traficului uman reprezinta o incalcare a Conventiei
21 Jul 2019 | 675

Art. 223 alin. 2 din Codul de procedura penala privind arestarea preventiva in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante - neconstitutional
20 Jul 2015 | 3108

Daniel Constantin Horodniceanu: Propunerea ministrului justitiei pentru conducerea DIICOT
10 Apr 2015 | 2057

DNA Iasi: 8 persoane au fost trimise in judecata
27 Aug 2013 | 1990



Articole Juridice

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

REFERAT cu propunere de arestare preventiva
Sursa: EuroAvocatura.ro

ORDONANTA de dispunere a controlului judiciar pe cautiune
Sursa: EuroAvocatura.ro

ORDONANTA pentru folosirea in cauza a unui investigator sub acoperire
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Recurs in casatie intemeiat pe motivul ca inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 76/RC din 26 februarie 2015

Trafic de minori
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta penala nr. 54 din 27.12.2012

Aplicarea legii penale mai favorabile.Trafic de persoane
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GALATI - Sectia penala, Sentinta penala nr. 140/09.04.2012, definitiva la 10.05.2012

Prelungire arestare preventiva. Trafic de persoane
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 283 din data 18.07.2011