din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2545 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Infractiuni Informatice » Ce sunt hackerii ?

Ce sunt hackerii ?

  Publicat: 01 Jan 2008       13135 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Infractiuni Informatice  


Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop ´┐Żspargerea´┐Ż anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati infractori, in majoritatea statelor lumii.

Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Opera audiovizuala, alta decat sitcomul si telenovela,
In domeniul naval, constructie cu o suprafata plana in lungul malului unei ape navigabile,
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.

Hackerii adevarati nu ´┐Żdistrug´┐Ż, de obicei, pagini inofensive, cum ar fi paginile personale.
Tintele obisnuite ale atacurilor hackerilor sunt sistemele importante, care au protectii avansate si contin informatii strict secrete, cum ar fi bazele de date ale Pentagonului sau cele de la NASA. Odata obtinute, aceste fisiere (informatii) sunt publicate pe tot Internet-ul, pentru a fi vizionate sau folosite de c´┐Żt mai multe persoane .

Orice hacker advarat trebuie sa respecte un ´┐ŻCod de legi al hackerilor´┐Ż, care este bine stabilit, cunoscut si respectat.


Hackeri amatori
Exista ´┐Żhackeri´┐Ż care ataca tinte aleatoare, oriunde si oric´┐Żnd au ocazia. De exemplu, atacurile tot mai frecvente asupra Yahoo si Hotmail au blocat motoarele de cautare si conturile de mail respective pentru c´┐Żteva zile, aduc´┐Żnd prejudicii de milioane de dolari.
Aceste atacuri (care reprezinta o incalcare destul de grava a ´┐ŻCodul de legi al hackerilor´┐Ż) au de obicei in spate persoane care ´┐Żau fost curiosi numai sa vada ce se int´┐Żmpla´┐Ż sau ´┐Żau dorit sa se distreze´┐Ż.
Acesti atacatori virtuali nu sunt hackeri adevarati, pentru ca nu-si scriu singuri nuke - urile (programele pentru bombardare - nucleare) pe care le folosesc, procur´┐Żndu-si-le de pe Internet sau din alte surse.
Acesti hackeri amatori sunt singurii care ajung in fata justitiei. Motivul este simplu. Acei hackeri adevarati care isi pot scrie singuri nuke - urile, sunt, de obicei destul de inteligenti pentru a face anumite sisteme care sa induca in eroare pe toti aceea care ar incerca sa determine sursa atacului.

Crackeri
Crackerii reprezinta un stil anumit de hacker, care sunt specializati in ´┐Żspargerea´┐Ż programelor shareware, sau care necesita un anumit cod serial . Singurii care sunt prejudiciati de aceasta categorie de hackeri sunt cei care scriu si proiecteaza programele ´┐Żsparte´┐Ż.
Sistemele de protectie ale aplicatiilor respective pot fi ´┐Żinfr´┐Żnte´┐Ż prin doua metode:
a) Introducerea codului, care poate fi gasit fie pe Internet, fie cu ajutorul unui program asemanator cu OSCAR 2000, care este o biblioteca de coduri.
b) A doua metoda este folosita pentru sistemele de protectie mai avansate, care necesita chei hardware (care se instaleaza pe porturile paralele ale computerului si trimit un semnal codat de c´┐Żte ori le este cerut de catre programul software), sunt patch-urile. Ele sunt programele care sunt facut special pentru anumite aplicatii software, care odata lansate modifica codul executabil, inhiband instructiunile care cer cheia hardware.
Patch-urile si bibliotecile de coduri seriale se gasesc cel mai des pe Internet. Ele sunt facute de anumite persoane (care sunt c´┐Żteodata fosti angajati ai firmelor care au scris software-ul respectiv) care vor doar sa aduca pagube firmei proiectante.

Desi pare ciudat, cracking - ul este considerata ´┐Żpiraterie computerizata´┐Ż, reprezentand o infractiune serioasa. Totusi, foarte rar sunt depistati cei care plaseaza patch-uri si coduri seriale pe Internet.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul BucurestiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...