din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3801 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Acte de procedura in Noul cod de procedura penala » ORDONANTA de extindere a urmaririi penale sau schimbare a incadrarii juridice

ORDONANTA de extindere a urmaririi penale sau schimbare a incadrarii juridice

  Publicat: 02 Feb 2014       14229 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Acte de procedura in Noul cod de procedura penala  


Temeiul de drept: art. 311 din Noul cod de procedura penala

Operatiune prin care are loc schimbarea incadrarii juridice initiale intr-o alta.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Prevazuta in sectiunea II, cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala;
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.

ART. 311
Extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice
(1) In cazul in care, dupa inceperea urmaririi penale, organul de urmarire penala constata fapte noi, date cu privire la participarea unor alte persoane sau imprejurari , care pot duce la schimbarea incadrarii juridice a faptei, dispune extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice .
(2) Organul de cercetare penala care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe procuror cu privire la masura dispusa propunand, dupa caz, punerea in miscare a actiunii penale.
(3) Organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea .
(4) In cazul in care extinderea urmaririi penale s-a dispus cu privire la mai multe persoane, organul de urmarire penala are obligatia sa procedeze fata de aceste persoane potrivit art. 307
(5) Procurorul sesizat de organul de cercetare in urma extinderii urmaririi penale sau din oficiu cu privire la ipotezele prevazute la alin. (1) poate dispune extinderea actiunii penale cu privire la aspectele noi.


ORDONANTA


Anul... luna...ziua...


Procuror ... de la Parchetul de pe langa ...,


Examinand actele de urmarire penala din dosarul cu nr. de mai sus,C O N S T A T:Prin ordonanta din data de ... s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunea prevazuta de art. ..., retinandu-se ca ... (expunerea succinta a situatiei de fapt retinute la inceperea urmaririi penale) .


Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a rezultat comiterea si a altei/altor infractiuni, in legatura cu cea/cele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale.


Astfel, din ... (se enumara mijloacele de proba) rezulta indicii temeinice ca ... (se prezinta detaliat situatia de fapt nou descoperita) .


Fapta constand in ... (se indica datele de fapt prin raportare la continutul constitutiv al infractiunii, in formularea specifica incadrarii in drept) constituie infractiunea de a�� (denumirea infractiunii) , prevazuta de art. a�� (textul incriminator) .


Avand in vedere ca nu exista niciunul dintre cauzele care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 din C. proc. pen.,


(in cazurile in care este prevazuta o conditie speciala de procedibilitate, ex plangerea prealabila, se va mentiona expres indeplinirea acestei conditii)


In temeiul art. 311 alin. (1) din C. proc. pen.


D I S P U N:


Extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunea de a�� (denumirea infractiunii), prevazuta de art. a�� (textul incriminator) .P R O C U R O R,


(numele si prenumele, semnatura si stampila)

Citeşte mai multe despre:    Extinderea urmaririi penale    Schimbarea incadrarii juridice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii daca aceasta persoana a parasit voluntar teritoriul statului membru emitent al primului MEA
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Principiul controlului ierarhic al activitatii procurorului � masura benefica sau permisiva de abuz?
Sursa: Irina Maria Diculescu

RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT cu propunere de prelungire a arestarii preventive
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT cu propunere de prelungire a masurii preventive a arestului la domiciliu
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

CEDO: Marilena Carmen-Popa impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia C.C.R. nr. 250/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Recurs. Schimbarea incadrarii juridice dupa incheierea dezbaterilor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 1372 din 6 aprilie 2011

Viol. Act sexual cu un minor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, Decizia nr. 1987 din 08.06.2012

Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte. Recunoasterea faptei
Pronuntaţă de: Tribunalul Brasov, Sentinta penala nr. 53/S/06.03.2012