din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3513 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala

  Publicat: 16 Dec 2015       3910 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Exista o provocare curenta a sistemului politienesc, ca parte integranta a sistemului judiciar de a reactiona proactiv, in lupta sa impotriva criminalitatii, la schimbarile rapide generate de globalizarea fenomenelor sociale, de informatizarea tot mai accentuata a datelor, de mijloacele moderne de comunicare la distanta si de generarea si circulatia capitalului, in conditiile acestor schimbari.

Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Imobil asupra caruia greveaza o servitute.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Putin Emil-Livius-Nicolae - membru al Parlamentului Romaniei.
Legatura fizica si logica realizata intre retele publice de comunicatii electronice pentru a permite comunicarea dintre utilizatorii retelelor sau accesul la servicii;
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Tabel statistico-economic folosit in analiza si planificare, prin care se compara si se raporteaza
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.

La o asemenea provocare, se poate raspunde prin modernizarea instrumentelor impotriva fenomenului infractional si prin folosirea unor noi abordari investigative. Asemenea instrumente nu mai pot fi gandite in lipsa unei puternice componente informatice, cu flexibilitate in generarea rapida a informatiilor.


In materia evaziunii fiscale, un asemenea instrument este interconectarea bazelor de date, salt ce ar permite politistilor, organelor fiscale, precum si altor organe de control si verificare ca, in conditiile legii si in concordanta cu atributiile de serviciu sa interpreteze concertat date si informattii in stare genuina, dandu-se astfel capacitatea acestor agenti ai statului sa creeze o imagine de ansamblu asupra starii de fapt verificate.


Mai exact, in procedura penala, interpretarea rapida a datelor, ca activitate de supraveghere efectuata fara concursul suspectului sau al inculptului, in faza incipienta a urmaririi penale, combinata cu verificari concrete, in teren sau prin acte de cercetare clasice: audieri, expertize, ridicari documente, care sa confirme mai departe suspiciunile anchetei, ar adauga o mult dorita si mult necesara celeritate procesului investigativ, in conditiile actuale.


Ca exemplu, ca miile in exitenta in economia tarii, sa luam situatia unei societati comerciale, cu un comportament de tip firma - fantoma, fara niciun angajat, avand un sediu fictiv, fara furnizori reali, fara stocuri efective de marfa, fara mijloace fixe, care genereaza in mod fictiv, livrari si prestari de servicii de milioane de Euro, in beneficiul deducerii ilegale de taxe si impozite legal datorate de catre societati cu activitate economica substantiala.


Cat de important ar deveni pentru toti agentii statului, implicati intr-o asemennea investigatie sa constate din ``birou`` si extrem de rapid ca entitatea juridica verificata e doar o cochilie, o forma fara fond . Practica judiciara demonstreaza ca aceste mii de entitati economice goale, in care se disipeaza taxele si impozitele legal datorate, nu au declarati angajati, nu notifica fiscalizarea de venituri, nu au avut niciodata mijloace fixe, nu au avut puncte de lucru si creaza stocuri din nimic - un rulaj pompos in scriptele contabile si unul masiv de sume de bani prin contul bancar, fara o activitate concreta in spatele cifrelor.


Aceeasi practica arata ca pentru a se ajunge la o asemenea perspectiva, apta de a crea convingerea judecatorilor de comiterea acestei forme de evaziune fiscala, trec uneori luni si poate chiar ani, cand ar trebui sa treaca mult mai putin .


O inteligenta interconectare a bazelor de date, cu acces instantaneu la genul acesta de informatii si date, cu respectarea tuturor prevederilor legale, ar mandata ca organele de cercetare ale politiei si nu numai sa isi exercite activitatea de confirmare a suspiciunilor in teren, in beneficiul cetateanului si al mediului de afaceri.


Nu degeaba, simplul fapt ca o societate comerciala nu a avut niciodata vreun angajat creaza in perceptia subiectiva a anchetatorului, suspiciunea fictivitatii.


Tocmai de aceea, consideram ca acest instrument ar da organelor de cercetare penala o capacitate interpretativa fara precedent, ar reduce efortul birocratic, ar creste operativitatea tututor actiunilor si ar inclina pozitiv balanta cheltuielilor bugetate.



Autor: Costin - Robert BADEA

Inspector de politie in cadrul IPJ Arges






Citeşte mai multe despre:    Evaziune fiscala    Baze de date

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocati

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Munca la negru � definitie, forme, avantaje si dezavantaje, sanctiuni
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim



Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

CEDO: Maria Mihalache impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019