din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1991 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » Destinatia sumei de 2 la suta din impozitul anual

Destinatia sumei de 2 la suta din impozitul anual

  Publicat: 17 May 2008       6435 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Fiscal  


Conform art. 57 alin 4 din legea 571 / 2003 ´┐Ż Codul Fiscal contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora pot dispune de 2% din impozitul pe salarii platit in anul precedent pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult precum si pentru burse private, precum si deducerea din veniturile impozabile a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.

Cota de 2% nu presupune nici un cost suplimentar pentru contribuabil, suma fiind virata din impozitul deja retinut de catre stat . Din categoria entitatilor nonprofit fac parte: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare desfasoara activitati nonprofit iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop. Aceasta optiune se poate exercita pana la data de 15 mai a.c. pentru impozitul platit in anul precedent, prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 230. Formularul 230 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate acestora, in urmatoarele situatii: - contribuabilii au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, si solicita restituirea acestora; - contribuabilii opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult. Se poate solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult. - contribuabilii solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an. Pentru virarea sumei de 2% catre o entitate nonprofit sau unitate de cult solicitantul va trebui sa cunoasca denumirea completa, codul de identificare fiscala si contul bancar (IBAN) al entitatii nonprofit/unitatii de cult. Formularul se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.

Citeşte mai multe despre:    Impozit anual    Formularul 230

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Anulare act administrativ fiscal. Caracter deductibil cheltuieli. Sarcina probei. Prescriptia dreptului de a stabili creante fiscale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia civila nr. 241/23.03.2020