din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2647 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » Taxele. Deosebiri fata de impozite

Taxele. Deosebiri fata de impozite

  Publicat: 01 Jan 2008       25410 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Drept Fiscal  


Taxele reprezinta alaturi de impozite cea de-a doua mare categorie de resurse fiscale.

Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Structurile de specialitate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate din unitatile administrativ-teritoriale ale administratiei publice centrale care raspund de satisfacerea unor nevoi de interes public/general in concordanta cu obiectivele politicilor si strategiilor sectoriale ale Guvernului.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Impozit care se aplica in mod direct asupra unei activitati inca de la inceperea (nasterea) ei.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Spre deosebire de impozite, taxele sunt plati efectuate bugetului de catre contribuabilii persoane fizice si juridice, cu ocazia si in legatura cu prestarea unui serviciu public .
Este gresita formularea �taxele reprezinta contravaloarea serviciilor publice�, intrucat nu ar corespunde realitatii. Intre valoarea economica a serviciului prestat de o institutie publica si contravaloarea taxei platite de contribuabilul beneficiar nu exista, decat in mod imaginar, echivalenta.
Instituirea taxelor are un scop fiscal, acela de a constitui venituri publice pentru buget, putand fi considerate o contributie la acoperirea cheltuielilor ocazionate de prestarea unui serviciu public determinat, de catre diferitele institutii publice.
Taxele au un caracter ante-factum, fiind datorate si achitate in momentul solicitarii serviciilor sau lucrarilor care urmeaza a fi efectuate de catre serviciile publice .
Subiectul platitor al taxelor este precis determinat din momentul in care acesta solicita efectuarea serviciului public.
Alaturi de taxele datorate bugetului statului si taxele datorate bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, au fost instituite ca si o categorie aparte taxele speciale pentru functionarea unor servicii publice locale, create in interesul persoanelor fizice si juridice.
Aceste taxe reprezinta venituri cu destinatie speciala ale bugetelor locale, fiind utilizate numai in scopurile pentru care au fost instituite. Temeiul juridic al instituirii unor astfel de taxe speciale se regaseste in legea privind finantele publice locale, nr. 189/1998.
Reglementarile legale prevad mai multe categorii de taxe, ele putand fi prevazute in sume fixe, in cote procentuale sau in cote progresive. Dupa modul de stabilire a cuantumului lor, taxele pot fi fixe sau forfetare, proportionale sau progresive.


Deosebiri intre impozite si taxe

In cele mai multe state europene, ca si in SUA, nu este folosit conceptul de impozit . Cu aceeasi semnificatie si acelasi rezultat este folosit conceptul de taxe .
Cu toate acestea, in reglementarea actuala din tara noastra, intre impozite si taxe exista unele deosebiri, printre care:
a) in cazul impozitului lipseste total obligatia prestarii unui serviciu direct si imediat din partea statului, situatia fiind inversa in ce priveste taxele;
b) cuantumul lor se determina diferit, la impozit - in principal in functie de baza impozitata, pe cand marimea taxei este influentata, in general, de natura serviciului prestat;
c) termenele de plata sunt stabilite la date fixe pentru impozite, iar la taxe in momentul solicitarii sau dupa efectuarea prestatiei serviciilor.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...