din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2253 de useri onlinePrima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Taxa pe valoare adaugata. Servicii prestate de o firma cu sediul in SUA, in beneficiul unei societati comerciale din Romania

Taxa pe valoare adaugata. Servicii prestate de o firma cu sediul in SUA, in beneficiul unei societati comerciale din Romania

  Publicat: 12 Jun 2007       3990 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Societatea comerciala din Romania, care beneficiaza, in schimbul unui comision, de serviciile prestate de o firma din SUA, datoreaza taxa pe valoare adaugata.

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Reclamanta SC �CI� a solicitat ca, in contradictoriu cu Ministerul finantelor Publice si Directia Generala a Finantelor Publice Braila, sa se dispuna anularea deciziei nr.2651 din 30 noiembrie 1999, in partea referitoare la taxa pe valoarea adaugata si majorarile de intarziere aferente, nefiind indeplinite conditiile de teritorialitate prevazute de Ordonanta Guvernului 3/1992, deoarece serviciile respective urmau sa se desfasoare pe teritoriul SUA, iar nu pe teritoriul Romaniei.
Curtea de Apel Ploiesti � Sectia de contencios administrativ si comercial, prin sentinta nr.83 din 3 aprilie 2001, a respins actiunea ca nefondata. S-a retinut ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.3/1992, societatea reclamanta datoreaza taxe pe valoarea adaugata si majorari aferente, pentru ca prestarile de servicii in discutie, efectuate de o firma straina, au fost utilizate in Romania, neavand relevanta ca sediul prestatorului nu este in tara.
Impotriva sentintei, a declarat recurs reclamanta sustinand, in esenta, ca gresit prima instanta nu a avut in vedere dovada impunerii pe teritoriul SUA a taxei pe valoarea adaugata, datorata pentru activitatile realizate in baza contractului de comision incheiat, cu CONFERO FASHION LTD., New York, care beneficiaza de prevederile evitarii dublei impuneri, in temeiul acordului interguvernamental romano-american.
Recursul este nefondat.
Prin procesul verbal de control din 14 iunie 1999, inspectorii Directiei Generale a Controlului din cadul Ministerului Finantelor au stabilit in sarcina recurentei-reclamante obligatia de plata a sumei de 75.699.2000 lei reprezentand taxa pe valoare adaugata si a majorarilor de intarziere aferente in cuantum de 103.571.456 lei. S-a avut in vedere ca reclamanta a incheiat, la data de 28 februarie 1998, un contract de reprezentare cu CONFERO FASHION LTD. Din Nwe York � SUA, care a fost imputernicita sa obtina, in favoarea sa, (a reclamantei) documentatii tehnico-economice specifice pietei americane de confectii textile, sa o reprezinte la manifestari promotionale de specialitate si inceperea de negocieri in vederea incheierii de contracte de specialitate, contra unui comision.
In baza acestui contract, societatea reclamanta a platit partenerului strain un avans de 30.000 USD si a achitat suma de 20.000 USD in baza facturii din 18 februarie 1998.
In baza Ordonantei Guvernului nr,3/1992 privind TVA si a modificarilor ulterioare, organul de control a retinut ca in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind si serviciile contractate, de persoane juridice cu seidul in Romania, cu prestatori cu sediul sau cu domiciliul in strainatate.
Punctul de vedere este corect, pentru ca reclamanta a beneficiat de serviciile prestate de partenerul extern utilizandu-le in desfasurarea obiectului sau de activitate, astfel incat, potrivit dispozitiilor art.4 alin.3 din Ordonanta Guvernului 3/1992, operatiunile efectuate in derularea contractului respectiv nu sunt supuse taxei pe valoarea adaugata.
Nu poate fi retinuta sustinerea recurentei-reclamante potrivit careia, intrucat societatea straina a achitat in SUA taxa pe valoarea adaugata, pentru evitarea dublei impuneri nu mai datoreaza aceeasi taxa .
Conform art.1 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre guvernul SUA si guvernul Romaniei, semnata la Washington la 14 decembrie 1974 si ratificata de tara noastra prin Decretul nr.238/1974 sunt supuse conventiei numai impozitele indicate si nicidecum si taxa pe valoarea adaugata.
Dispozitiile Conventiei, fiind de stricta interpretare si aplicare, nu se aplica in cazul taxei pe valoarea adaugata, pe care nu o reglementeaza.
Recursul a fost respins ca nefondat.Pronuntata de: Decizia nr.297 din 30 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...