din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2776 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE denunta sumele exagerate ale transferurilor in fotbal si lipsa conditiilor echitabile

CE denunta sumele exagerate ale transferurilor in fotbal si lipsa conditiilor echitabile

  Publicat: 07 Feb 2013       1367 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Denumire data monedei unice europene.
Cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pe an pentru transferuri de jucatori, insa doar o mica parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori, arata un studiu al Comisiei Europene publicat astazi.

O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Cupa Ion - membru al Parlamentului Romaniei.
Un sport in care inlocuirea jucatorilor este permisa pe durata desfasurarii unei competitii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
(Gambler) Ca si speculatorii, jucatorii isi folosesc banii in speranta obtinerii unor profituri rapide,
Persoana fizica sau juridica care se imprumuta de la o alta persoana fizica sau juridica numita imprumutator.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,

Numarul de transferuri in fotbalul european a crescut de peste trei ori in perioada 1995a��2011, in timp ce sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri au crescut de sapte ori. Cea mai mare parte a cheltuielilor mari este concentrata insa intr-un numar mic de cluburi care au cele mai mari venituri sau sunt sustinute de investitori foarte puternici. Aceasta situatie nu face decat sa creasca dezechilibrele care exista intre cluburile care dispun de mijloace si cele care nu detin suficiente fonduri, avand in vedere ca doar 2% din sumele de transfer ajung la cluburile mici si la sportul pentru amatori, care sunt esentiale pentru dezvoltarea de noi talente. Nivelul de redistribuire a banilor in fotbal, care ar trebui sa compenseze costurile legate de formarea si educarea tinerilor jucatori, este insuficient pentru a permite cluburilor mai mici sa se dezvolte si sa puna capat dominatiei pe care cluburile mari continua sa o detina in competitiile sportive.

``Comisia Europeana recunoaste in totalitate dreptul autoritatilor sportive sa stabileasca reguli privind transferurile, insa studiul nostru arata ca, asa cum sunt in prezent, aceste reguli nu asigura un echilibru corect in fotbal si nimic care sa semene cu o concurenta loiala in competitiile din liga sau din cupa . Avem nevoie de un sistem de transferuri care sa contribuie la dezvoltarea tuturor cluburilor si a tinerilor jucatori``, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sport .

Regulile in materie de transferuri sunt stabilite de organismele de conducere din sport - de exemplu, FIFA pentru fotbal, FIBA pentru baschet. Sistemul online al FIFA de reglementare a transferurilor (Transfer Matching System - TMS), care este utilizat de 4 600 de cluburi din intreaga lume, a avut drept efect cresterea transparentei in operatiunile internationale de transfer, dar, la nivel national, trebuie luate masuri suplimentare. Raportul constata ca de sistemul actual profita in continuare in special cluburile cele mai bogate, jucatorii-vedeta si agentii acestora.

Raportul recomanda ca regulile stabilite de FIFA si de asociatiile nationale de fotbal sa asigure controale mai severe ale tranzactiilor financiare si sprijina introducerea unei taxe de ``fair play`` pentru sumele transferurilor care depasesc o limita convenita de organismele de conducere si cluburile sportive, pentru a incuraja o mai buna redistribuire a fondurilor de la cluburile bogate catre cele mai sarace.

Studiul sugereaza, de asemenea, limitarea numarului de jucatori pe club, o reexaminare a problemei ``proprietatii tertilor``, prin care un jucator este imprumutat efectiv unui club de catre un agent, si interzicerea practicilor contractuale care duc la inflatia sumelor de transfer, de exemplu atunci cand un club extinde perioada de protectie in timpul careia jucatorii nu pot fi transferati fara consimtamantul sau. De asemenea, raportul solicita implementarea efectiva a regulii de fair play financiar instituite de UEFA si a unor ``mecanisme de solidaritate`` mai puternice pentru a promova dezvoltarea tineretului si protectia minorilor. Autorii studiului solicita organismelor sportive sa colaboreze mai strans cu autoritatile de aplicare a legii in vederea combaterii spalarii banilor si a coruptiei.

Rezultatele studiului vor fi analizate de grupul de experti ai UE privind ``buna guvernanta in sport`` in cadrul urmatoarei reuniuni din aprilie. Acest grup, care examineaza de asemenea masurile de lupta impotriva meciurilor aranjate, este compus din experti nationali si observatori din partea FIFA, UEFA, a ligilor europene de fotbal profesional, a Asociatiei Europene a Cluburilor de fotbal si a Federatiei internationale a fotbalistilor profesionisti. Inainte de sfarsitul anului, grupul va trebui sa prezinte ministrilor sportului din UE un raport in acest sens.



Citeşte mai multe despre:    FIFA    Fotbal    Comisia Europeana    UEFA   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CNSP a publicat criteriile de eligibilitate in cadrul Programului de finantare a investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare
27 Jun 2019 | 818

Actele normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 23 mai 2019
23 May 2019 | 890

Scutiri de impozit privind pregatirea, organizarea si desfasurarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020
23 Mar 2019 | 941

Cristian BALAJ a fost numit noul Presedinte al Agentiei Nationale Anti-Doping
19 Jan 2019 | 1187

Monitorul Oficial din data de 12 mai 2017
12 May 2017 | 1766

Monitorul Oficial din data de 26 aprilie 2017
26 Apr 2017 | 1480



Articole Juridice

Validitatea inregistrarii unei marci corespunzand numelui unui alt jucator de fotbal celebru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Obligatia cluburilor sportive de a se transforma in societati sportive pe actiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Discriminare. Sarcina probei si probe
Sursa: EuroAvocatura.ro

Limitarea compensatiei datorate de o statie de emisie pentru a putea utiliza extrase scurte ale unor evenimente de mare interes pentru public, precum meciurile de fotbal, este justificata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in anulare. Hotarari pronuntate de comisiile din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 3240 din 14 iunie 2012

Contract de reprezentare jucator de fotbal. Nerespectarea obligatiei de exclusivitate acordata agentului. Clauza abuziva
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie Sectia a II-a civila, Decizia nr. 1222 din 7 martie 2012