din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3429 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » DNA: a inceput urmarirea penala si a dispus retinerea Directorului General al CJAS Constanta

DNA: a inceput urmarirea penala si a dispus retinerea Directorului General al CJAS Constanta

  Publicat: 04 Nov 2015       1592 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 03.11.2015, a inculpatului POTELEANU DRAGOS, director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 6 infractiuni de luare de mita, in forma continuata (24 acte materiale).

Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Termen folosit in t. VIII, C. pen., partea generala, prin care se inteleg ascendentii si descendentii,
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:


In perioada 2012 - 2015, inculpatul Poteleanu Dragos, in calitate de director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, a pretins si primit de la reprezentantii unor entitati medicale private (denuntatori in cauza), sumele totale de 57.000 euro, 15.500 lei si servicii medicale pentru sine si rude apropiate (intr-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la suma de circa 3.000 euro).


Aceste foloase necuvenite au fost pretinse si primite de catre inculpat, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unitatile respective.
In acelasi context si in aceleasi circumstante, la inceputul lunii octombrie 2015, inculpatul Poteleanu Dragos a acceptat, in baza unei intelegeri anterioare, primirea sumei de 7.000 lei de la reprezentantul unei unitati medicale.


Inculpatului Poteleanu Dragos i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca,la data de 04 noiembrie 2015 sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile .


In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    DNA    urmarire penala    retinere    luare de mita    forma continuata

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1152

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1207

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 1225

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1234

Decrete de eliberare din functia de procuror, semnate in data de 31 ianuarie 2020
31 Jan 2020 | 1235

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 � februarie 2020
17 Sep 2019 | 3560



Articole Juridice

Ministerul Public nu are competenta de a autoriza accesul si transferul unei autoritati publice la baze date pentru a desfasura o urmarire penala
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ordinul de protectie. Masuri care pot fi dispuse. Garantii pentru respectarea masurilor dispuse
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Dreptul Uniunii nu impiedica statele membre sa prevada proceduri civile de confiscare independent de constatarea unei infractiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Contestatie privind durata procesului penal admisa. Noua contestatie privind durata procesului penal. Urmarire penala
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, judecator de drepturi si libertati, incheierea nr. 316 din 16 septembrie 2020

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019