din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1772 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Ghid practic pentru Contestarea perchezitiilor la domiciliul avocatilor si in cabinetele de avocatura

Ghid practic pentru Contestarea perchezitiilor la domiciliul avocatilor si in cabinetele de avocatura

  Publicat: 28 Dec 2016       2706 citiri       Sursa: UNBR  


Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
UNBR,cu acordul Consiliului National al Barourilor din Franta, a publicat materialul intitulat �Contestarea perchezitiilor la domiciliu (avocatilor � n.ns.) si in cabinetele de avocatura. Ghid practic�.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;

"Perchezitiile, prin caracterul lor intruziv in viata si intimitatea fiecaruia dintre noi, sunt traumatizante. Din momentul declansarii lor, acestea au un caracter inexorabil. Asistam la ele neputinciosi, uneori revoltati. Nu putem gasi un remediu decat dupa acestea au loc.


Perchezitiile ilustreaza perfect tensiunea care exista intre necesitatile legate de apararea ordinii publice, prin cercetarea persoanelor care comit infractiuni, si obligatia de a garanta drepturile si libertatile fiecaruia. Este imperativ sa se gaseasca un echilibru intre aceste doua cerinte ale statului de drept, fara a ceda facilitatii de a sacrifica libertatile in favoarea securitatii.


Pentru avocati, miza perchezitiilor este cea a protejarii secretelor si confidentelor care le sunt incredintate de catre clientii lor pentru necesitatile reprezentarii si apararii intereselor acestora, atat in ceea ce priveste consilierea, cat si litigiile.


Or, secretul este in cel mai bun caz pus sub semnul intrebarii si in cel mai rau caz atacat, diminuat sau demontat. In vremea tiraniei transparentei, se creeaza teama si disconfort atunci pana in punctul in care se doreste reducerea fortei domeniului sau de aplicare si de aparare.


Cu toate acestea, secretul profesional al avocatilor este o conditie, o garantie a libertatii. Acesta are o legatura intima si indisolubila cu drepturile apararii fara de care statul nostru de drept nu este decat un argument circular lipsit de sens. In mod evident, acesta nu exista pentru a ascunde actiunile lipsite de scrupule ale avocatilor, oricare ar fi gradul lor de severitate.


Nimeni nu este scutit de perchezitii, nici macar magistratii sau jurisdictiile care, la randul lor, au cunoscut recent stupefactia si amaraciunea generate de aceasta masura intruziva. Acestia se conformeaza Consiliului constitutional a carui decizie din 4 decembrie 2015 a dus la crearea de catre legislator a articolului 56-5 in codul de procedura penala prin legea din 3 iunie 2016 care consolideaza lupta impotriva crimei organizate, a terorismului si a finantarii acestora, si care amelioreaza eficacitatea si garantiile procedurii penale. Acest articol, care se aplica incepand cu 1 octombrie 2016, are ca obiect organizarea conditiilor pentru confiscarea documentelor care pot fi ascunse prin secretul deliberarii.


Astfel, avocatii si magistratii isi unesc fortele cu privire la protejarea secretului profesional pentru avocati si a secretului deliberarii pentru magistrati. Participand impreuna la aplicarea justitiei, acestia stiu ca protejarea confidentialitatii este o conditie pentru garantarea libertatilor si independentei acestora in exercitarea functiilor respective.


Prezentul ghid, ca toate ghidurile sau manualele publicate de catre Consiliul national al barourilor, este simplu, practic si util. Acesta contine sfaturi si recomandari, dar nu contine dispozitii cu caracter normativ rezervate doar Regulamentului intern national.


Sincere multumiri lui Vincent NiorAAA� si David LAAA�vy, avocati ai baroului din Paris si respectiv membru si expert al Comisiei pentru Drepturile si Libertatile Omului din cadrul Consiliului national al barourilor, precum si departamentului juridic, pentru elaborarea acestui ghid care, sper eu, nu va trebui sa fie deschis decat cu unele exceptii sau, daca ne putem permite sa visam, niciodata."


Pascal EYDOUX, Presedintele Consiliului national al barourilor
  • Versiunea in limba romana -DOCX

  • Versiunea in limba romana-PDF

  • Versiunea in limba franceza-PDF
Citeşte mai multe despre:    Perchezitie    Perchezitie domiciliara    UNBR    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2361

Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita
23 Apr 2015 | 2029

Directorul general ROMARM trimis in judecata pentru abuz in serviciu
25 Mar 2015 | 2309

Procurorii DNA cer trimiterea in judecata a directorului executiv al Agentiei de Protectie a Mediului Alba, Dehelean Mih Mihaela-Nicoleta
06 Mar 2015 | 2976

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 841 din 18.11.2014
24 Nov 2014 | 1121Articole Juridice

RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT privind incuviintarea perchezitiei informatice
Sursa: EuroAvocatura.ro

Proces verbal privind ffectuarea perchezitiei domiciliare
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT privind incuviintarea perchezitiei domiciliare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Perioada serviciului de permanenta al procurorilor fara prestarea activitatii nu constituie timp de lucru
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea - Sentinta Civila nr. 867 din 24.09.2020.

Decizia CCR nr 467/2016 - Legea pentru modificarea Codului Penal si a Legii Organizarii judiciare este neconstitutionala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei