din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1787 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Neconstitutionalitatea art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv

Neconstitutionalitatea art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv

  Publicat: 25 Oct 2017       2195 citiri       Sursa: Euroavocatura  


Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Marti, 24 octombrie 2017, Plenul Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, potrivit carora:

Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Prevazut in cap. II, t. I, C.proc. pen.,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

``Comisiile judetene de fond funciar si Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucuresti pot propune Comisiei Nationale solutionarea cererilor de retrocedare prin acordare de masuri compensatorii potrivit prezentei legi numai dupa epuizarea suprafetelor de teren agricol afectate restituirii in natura, identificate la nivel local".


In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ``numai dupa epuizarea suprafetelor de teren agricol afectate restituirii in natura identificate la nivel local" din cuprinsul art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 este constitutionala in masura in care nu se aplica in ipoteza existentei unor hotarari judecatoresti definitive/irevocabile prin care instantele au dispus acordarea de masuri reparatorii in echivalent banesc.


Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut, in esenta, ca, prin aplicarea textului de lege criticat in cauza, executarea dispozitiilor imperative ale unei hotarari judecatoresti definitive/irevocabile poate fi blocata pe motiv ca nu au fost epuizate suprafetele de teren agricol afectat restituirii, in conditiile in care, potrivit art. 12 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 165/2013, fostul proprietar sau mostenitorii acestuia pot refuza terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar sau din izlazul comunal, propus in vederea restituirii, ceea ce creeaza in permanenta premisele unei imposibilitati de aducere la indeplinire a celor dispuse printr-o hotarare judecatoreasca definitiva/irevocabila, contrar art. 1 alin. (4) din Constitutie referitor la principiul separatiei puterilor in stat .


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Constanta - Sectia I civila.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Comunicatul CCR poate fi accesat aici.

Citeşte mai multe despre:    Retrocedarea imobilelor preluate abuziv    legea 165/2013    masurile compensatorii la retrocedari    comisia de fond funciar

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ: Instrainarea dreptului la despagubire unor terte persoane. Dreptul la masuri reparatorii in echivalent revine al instrainatorului
03 Mar 2020 | 1146

Decizie ICCJ cu privire la Legea 165/2013 - cum se aplica termenul de 6 luni in situatia refuzului de solutionare a notificarilor
17 Oct 2019 | 1839

Parlamentul a modificat procedura de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist
29 May 2019 | 712

RIL admis: Obligatia de a transmite dispozitia impreuna cu dosarul administrativ direct catre Secretariatul CNCI
25 May 2019 | 1229

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 24.05.2019
24 May 2019 | 960

Decizia ICCJ nr. 80/2018: ANRP va face evaluarea imobilelor conform grilei notariale din anul 2013
16 Nov 2018 | 2072Articole Juridice

Evaluarea imobilelor restituite in natura sau prin echivalent in temeiul Legii 165/2013. Aspecte de constitutionalitate.
Sursa: Irina Maria Diculescu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv � aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Cerere de acordare a unor masuri reparatorii prin echivalent aferente unui imobil preluat abuziv in perioada comunista. Obligatia dovedirii calitatii de proprietar la momentul confiscarii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 708 din 10 februarie 2020

ICCJ: Art. 21 alin. (3) din Legea nr. 165/2013 - entitatea notificata va inainta dispozitia, la emiterea careia a fost obligata de instanta, impreuna cu dosarul administrativ, direct catre Secretariatul Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 205/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 159/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 35 alin. (1) din Legea nr. 165/2013
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei