din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3563 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate

Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate

  Publicat: 22 Jan 2020       1431 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Declararea tuturor datelor si a informatiilor cuprinse in formularele declaratiilor de avere si de interese este obligatorie, procedura de completare si depunere fiind expres prevazuta de Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor),
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Potrivit art. 29 din actul normativ mentionat anterior,``(...) nedeclararea (...) cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2000 lei. Agentia poate declansa din oficiu procedura de evaluare``.



Cu toate acestea, in cazurile in care exista norme speciale sau clauze privind asigurarea confidentialitatii veniturilor declarantului sau ale membrilor familie sale, este obligatorie dovada acestor aspecte prin anexarea la declaratia de avere a unei adeverinte salariale prin care se confirma existenta clauzei, respectiv indicarea normelor speciale care instituie obligatia de confidentialitate, situatie in care Agentia poate dispune anonimizarea informatiilor privind veniturile realizate.


Acest fapt se intemeiaza pe imperativele art. 32 din Legea 176/2010 potrivit carora``dispozitiile prezentei legi se completeaza cu cele ale (...) Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii``precum si cu cele prevazute de art. 17, art. 20, art. 26si ale art. 163 alin. (1) din Codul Muncii privind clauza de confidentialitate, respectiv asigurarea confidentialitatii salariului.



In concret, persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaratiile de avere si interese din cadrul institutiilor prevazute de lege, vor transmite Agentiei Nationale de Integritate odata cu copiile certificate ale declaratiilor de avere si ale declaratiilor de interese depuse,documentele care sa ateste existenta unei clauze de confidentialitate cu privire la veniturile realizate, urmand ca inspectorul de integritate din cadrul Agentiei Nationale de Integritate sa dispuna cu privire la anonimizare.


Citeşte mai multe despre:    declaratii de avere    declaratii de interese    GDPR    GDPR 2020    protectia datelor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

NU toti romanii vor trebui sa depuna declaratii de avere incepand cu 2014
27 Aug 2013 | 2008

Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca declarat incompatibil de ANI
19 Aug 2013 | 1979

ANI a publicat Ghidul de completare a declaratiilor de avere si de interese
21 Sep 2010 | 4396

Rezultatele verificarilor Inspectiei Judiciare in cazul vilei judecatorului Marius Cristian Epure
16 Sep 2010 | 4315

Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati trimis in judecata pentru santaj si trafic de influenta
16 Sep 2010 | 2681



Jurisprudenţă

Neindicarea salariului confidential al membrilor de familie in declaratia de avere nu poate fi sanctionata cu amenda
Pronuntaţă de: Judecatoria Pascani Sentinta civila nr. 1976 din 20 noiembrie 2020

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Functionar public. Conflict de interese. Elemente constitutive
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 160/A din 5 iunie 2014

Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei. Prelungirea duratei arestarii in cursul urmaririi penale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, incheierea nr. 4189 din 23 noiembrie 2010