din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3406 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Curtea Europeana de Conturi critica Romania pentru controale insuficiente in licitatiile publice

Curtea Europeana de Conturi critica Romania pentru controale insuficiente in licitatiile publice

  Publicat: 11 Nov 2008       2691 citiri       Sursa: NewsIn  


In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Organ suprem de control financiar si de jurisdictie financiara,care functioneaza pe lenga Parlamentul Romaniei.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Durata pentru care se aproba si se fac previziuni financiare si in care se executa incasarile si platile privind un plan financiar (bugetar).
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Infractiune constand din raportul sexual cu o persoana de sex feminine care nu a implinit carsta de 14 ani.
Asigurarea desfasurarii activitatii agentilor economici, satisfacerea nevoilor curente de productie, a celor de investitii si a altor necesitati din resurse proprii,
Document bancar eliberat clientilor, in care sunt evidentiate toate operatiunile de incasari si plati efectuate intr-o anumita perioada,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de Conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles .

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

In cazul fondurilor structurale, unde s-au inregistrat peste 11% din nereguli in 2007, o scadere cu doar un procent fata de 2006, Comisia a aplicat deja corectii financiare in valoare de 843 milioane de euro anul acesta, urmand sa mai recupereze 1,5 miliarde de euro pana in martie 2009. Printre tarile care au fost nevoite sa returneze banii pe proiecte structurale se numara Italia, Bulgaria, Marea Britanie si Luxemburg.

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.

Romania a intreprins "controale insuficiente privind validitatea ofertelor inainte in licitatiile publice. Controalele efectuate nu asigura in mod rezonabil legalitatea procedurii de licitatie necesara, ceea ce poate afecta eligibilitatea proiectului per ansamblu", se arata in raportul citat.

Raspunsul Comisiei Europene la aceasta observatie a Curtii de Conturi este ca urmareste redresarea acestor deficiente prin procedura de certificare a sistemului de gestiune la care sunt supuse toate statele membre.

In urma raportului de anul trecut al Curtii de Conturi, executivul european a inasprit regulile si sanctiunile UE pentru perioada 2007-2013, aflandu-se intr-un proces de certificare a sistemelor nationale de gestionare a fondurilor comunitare.

Bulgaria si Romania, care au aderat in 2007, au avut de "ars etape" mult mai repede implementand direct aceste cerinte, spre deosebire de celelalte 10 state care au aderat in 2004 si au avut o perioada mai lunga de gestionare a fondurilor UE din ultimul exercitiu financiar (2000-2006). Spre deosebire de Bulgaria, sistemul de audit din Romania este mult mai solid si credibil, a declarat pentru NewsIn un expert CE familiarizat cu acest dosar.

O alta critica in raportul Curtii de Conturi la adresa Romaniei se refera la "verificarea inadecvata a cofinantarii private".

"Proiectele au fost adesea aprobate fara certificarea necesara din partea unei institutii financiare, sporind astfel riscul ca fondurile UE sa fie platite unor beneficiari care nu sunt capabili sa-si plateasca partea proprie pentru proiect", se arata in raport .

Raspunsul Comisiei la aceasta problema, conform raportului Curtii de Conturi, este ca "riscul este diminuat de faptul ca pentru fiecare proiect care necesita autofinantare e nevoie de un extras de cont bancar nu mai vechi de cinci zile inainte ca plata sa poata fi efectuata".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...