din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2168 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romaniei nu i se va activa clauza de salvgardare

Romaniei nu i se va activa clauza de salvgardare

  Publicat: 16 Sep 2009       1233 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a participat, in perioada 14-15 septembrie 2009, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Relatii Externe.

Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.


In cadrul sesiunii afaceri generale, ministrii de externe ai UE au luat nota de stadiul pregatirilor si au agreat agenda Consiliului European din 29-30 octombrie 2009, care va include: Tratatul de la Lisabona (in functie de rezultatul referendumului irlandez de la 2 octombrie), schimbarile climatice, situatia economica si financiara, strategiile macro-regionale, migratia ilegala si relatiile externe.


Presedintia suedeza a prezentat o nota privind securitatea energetica, ca baza a dezbaterilor referitoare la relatiile Uniunii cu state terte si la implementarea proiectelor prioritare in domeniul energiei, care urmeaza sa fie finantate prin Planul european de redresare economica. In interventia sa, ministrul roman de externe a pus accent pe importanta accelerarii progresului in implementarea proiectului Nabucco, dupa semnarea Acordului Interguvernamental, acesta fiind singurul proiect european care raspunde dublei necesitati de diversificare a rutelor si surselor de energie.


Ministrii de externe au luat in discutie si obiectivele Consiliului European informal care va avea loc la Bruxelles, la 17 septembrie si care va pregati participarea europeana la reuniunea G20 de la Pittsburgh. Liderii europeni vor aborda situatia economica si financiara, reforma institutiilor financiare si finantarea FMI, remunerarea in sectorul financiar bancar si finantarea schimbarilor climatice.


Tot in cadrul sesiunii afaceri generale, ministrii de externe au adoptat, fara dezbatere, concluzii privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria. Consiliul a validat recomandarea din raportul Comisiei Europene din vara de a nu activa clauza de salvgardare. De asemenea, documentul reflecta progresele pe care Romania le-a inregistrat in domeniul justitiei, pe linia indeplinirii obiectivelor stabilite in cadrul Mecanismului.


In ceea ce priveste agenda de relatii externe, ministrii au discutat situatia din Iran a�� relatiile UE-Iran, situatia post-electorala, drepturile omului si dosarul nuclear -, precum si evolutiile din Afganistan si Caucazul de Sud. Discutiile ministrilor au oferit un impuls necesar, in context post-electoral, pentru viitorul actiunii UE in Afganistan. A fost subliniat angajamentul ferm al Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinirea reconstructiei institutionale si consolidarea statului de drept si a bunei guvernari, precum si continuarea reformei in domeniul politiei si al justitiei.


Ministrii au evidentiat importanta consolidarii relatiilor Uniunii Europene cu statele din regiunea Caucazului de Sud, pe baza cadrului oferit de Parteneriatului Estic, Romania fiind un promotor activ al acestei initiative.


In marja Consiliului Afaceri Generale Relatii Externe, ministrul Cristian Diaconescu s-a intalnit cu oficialii europeni de origine romana care ocupa functii de conducere in cadrul institutiilor europene. Seful diplomatiei romane i-a felicitat pentru pozitiile detinute si a aratat ca reprezentarea sustinuta a Romaniei in forurile europene reprezinta un obiectiv principal al Ministerului Afacerilor Externe.



Citeşte mai multe despre:    Clauza de salvgardare    Ministerul Afacerilor Externe

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1410

Ministerul Afacerilor Externe a publicat Programul de cooperare in domeniile educatiei, culturii, turismului si mass-mediei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei
03 Sep 2019 | 644

Guvernul a infiintat Comitetul interministerial pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului de ura
08 Jul 2019 | 901

Guvernul Romaniei a stabilit bazele de date relevante pentru compararea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian
30 May 2019 | 878

A iesit din vigoare Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polonia privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Varsovia la 23 iunie 1994
20 Apr 2019 | 768

Modificari in organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe, precum si a Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului
13 Apr 2019 | 576



Articole Juridice

Autonomia locala. Principiu al administratiei publice in Noul Codul Administrativ (IV)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia de sef de stat este de natura sa justifice o limitare a exercitiului dreptului de libera circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dispozitii de drept international privat. Dispozitii generale (Art. 2.557 - 2.571 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Drepturile persoanei in contextul prelucrarii datelor cu caracter personal
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Scopul activitatii de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare. Insolventa beneficiar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1737/2019