din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1482 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Precizari ale Ministerului Educatiei referitoare la acordarea burselor pentru elevi

Precizari ale Ministerului Educatiei referitoare la acordarea burselor pentru elevi

  Publicat: 01 Mar 2010       1573 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Referitor la plata burselor pentru elevii din invatamantul preuniversitar, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doamna Melania Vergu, face cateva precizari in legatura cu acordarea acestora:

Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Expresie din limba latina \"in interiorul puterilor permise\", \"in cadrul prerogativelor\"
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Sume de bani (in lei sau in valuta) ale titularilor, aflate in conturi deschise la diverse banci.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Piata special organizata de catre stat, intreprinzatori sau asociatii particulare si mixte,in cadrul carora se pot incheia
Act adoptat de organele de stat,
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire data monedei unice europene.

a��Conform Legii Invatamantului nr. 84/1995, A�elevii si studentii de la cursurile de zi din invatamantul de stat pot beneficia de burse de performanta, de merit, burse de studiu si burse de ajutor socialA�.
Spre deosebire de bursele alocate studentilor, pentru care bugetul este asigurat de Ministerul Educatiei, bursele acordate elevilor din invatamantul preuniversitar (merit, studiu si ajutor social) provin din bugetele locale, avand ca sursele de finantare cotele defalcate din impozitul pe venit, sume de echilibrare primite de la bugetul de stat si veniturile proprii ale Consiliilor locale. In privinta acestor burse, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) are ca sarcina legala instituirea criteriilor de acordare. Pentru a intra in posesia burselor, elevii depun dosarele la scolile in care studiaza, urmand ca dupa centralizarea si verificarea legalitatii documentelor si a solicitarilor, scolile sa trimita datele finale inspectoratelor scolare judetene, iar acestea la randul sau, consiliilor locale. Acestea din urma decid cuantumul burselor in functie de bugetul disponibil .
Prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului se asigura fondurile pentru bursele elevilor din Republica Moldova si pentru bursa speciala a��Meritul olimpic", instituita prin Hotarare de Guvern in beneficiul elevilor/studentilor premiati la olimpiadele internationale pe discipline. Fondurile alocate in bugetul aferent anului 2010 pentru acoperirea cheltuielilor cu aceste tipuri de burse sunt de 7.014 mii RON (2.170 beneficiari). De asemenea, tot prin bugetul MECTS se deruleaza programele nationale Bani de liceu (124.935 beneficiari - 179.906 mii RON), Euro 200 (22.500 beneficiari - 21.000 mii RON), asigurarea rechizitelor scolare pentru elevii din medii si familii defavorizate (767.894 beneficiari - 18.182 mii RON), transportul elevilor care fac naveta pe distante de pana la 50 km (194.000 beneficiari - 80.000 mii RON) si bursele studentilor (297.968 beneficiari - 198.196 mii RON).
Luand in considerare aceasta situatie, MECTS informeaza opinia publica despre faptul ca solicita Consiliilor locale sa identifice caile prin care sa puna in aplicare dispozitiile Legii invatamantului nr. 84/1995.a��Citeşte mai multe despre:    Legea 84/1995    Burse    Consiliile locale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Nivelul Sponsozarilor ONG-urilor si Asociatilor incepand cu 1 ianuarie 2022
30 Dec 2021 | 1899

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1448

Formular simplificat pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019
12 Feb 2020 | 1298

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 9 septembrie 2019
10 Sep 2019 | 771

Ministerul Afacerilor Externe a publicat Programul de cooperare in domeniile educatiei, culturii, turismului si mass-mediei intre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Hasemit al Iordaniei
03 Sep 2019 | 669

Proiect de lege pentru un nou tip de pasaport: Cartea Verde a Romanilor de Pretutindeni
01 Jun 2019 | 761Articole Juridice

Prelucrare copii acte identitate ale persoanelor fizice (minori si reprezentanti legali) si transmiterea acestora prin intermediul aplicatiei WhatsApp
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert � aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Registrul de evidenta fiscala pentru persoanele fizice 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Restrangerea exercitiului dreptului la libera circulatie
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.418A din data 18.04.2011

Criteriile pentru ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.4392 din data 28.06.2011

Plata diferente salariale. Contract individual de munca. Invatamant preuniversitar
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.3238 din data 28.09.2011

Plata suma reprezentand despagubiri pentru nerespectarea clauzei de neconcurenta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 546 din data 15.05.2009