din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3268 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Sapte persoane din Rm. Valcea si Arad retinute pentru atacuri de tip Phishing

Sapte persoane din Rm. Valcea si Arad retinute pentru atacuri de tip Phishing

  Publicat: 24 Sep 2010       1685 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Sapte persoane din Rm. Valcea si Arad sunt suspectate ca au accesat neautorizat si au patruns in baza de date securizata a unei companii de comert electronic, de unde au sustras documente interne, fisiere, ID-uri si parole ale angajatilor.

Denumire data monedei unice europene.
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Infractiuni al caror subiect activ nemijlocit trebuie sa aiba o anumita calitate ceruta de lege.
(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Operatiune de plata, negociere sau acceptare a documentelor privind livrarea marfurilor, de catre banca platitoare,
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Denumire data monedei unice europene.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.

In urma acestor activitati infractionale, gruparea a prejudiciat in jur de 500 de persoane din strainatate, cu peste 300.000 de euro.


Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea, sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a�� Biroul Teritorial Valcea, au probat activitatea infractionala a unei grupari organizate care actiona pe linia fraudelor informatice si accesarea fara drept a unor sisteme informatice. Din investigatii a rezultat ca membrii gruparii desfasurau activitatile infractionale in Romania, pe raza judetelor Valcea, Timisoara, Arad si municipiul Bucuresti, precum si in Italia si Statele Unite ale Americii.
In sarcina acestora s-a retinut savarsirea mai multor infractiuni de frauda informatica, fapte prevazute si pedepsite de Legea nr.161/2003 (privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice), Legea nr. 365/2002 (privind comertul electronic), precum si a infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave, fapta prevazuta si pedepsita de Legea nr. 39/2003 (privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate).
In fapt, in cursul anului 2009, MIHAIL C., prin lansarea a trei atacuri tip phishing asupra a aproximativ 3.700 angajati ai unei companii, a reusit sustragerea ID-urilor si parolelor acestora, iar ulterior a accesat neautorizat si a patruns in baza de date securizata a companiei, de unde a sustras documente interne ale companiei si diverse fisiere, printre acestea fiind si o aplicatie utilizata de angajati pentru interogarea bazelor de date cu clientii companiei si cu tranzactiile desfasurate de catre acestia.
Prejudiciul suferit de companie, drept consecinta a atacului de tip phishing, a fost de 3.000.000 de dolari.

Suspectul a folosit ulterior aceste date la savarsirea de fraude informatice, respectiv operatiuni de retragere de numerar din ATM-uri prin utilizarea neautorizata a acestor date, fiind sprijinit de catre Nicolae V., de 24 de ani, din comuna Olanu, judetul Valcea, Calin A., de 25 de ani, din municipiul Arad , Simona V., de 30 de ani, din municipiul Arad, Gabriela M., de 21 de ani, Madalin B., de 22 de ani, Ionut A., de 22 de ani si Vasile C., de 25 de ani, toti din municipiul Ramnicu Valcea.
In urma acestor activitati infractionale, gruparea a prejudiciat in jur de 500 de persoane din strainatate, cu peste 300.000 de euro.
La data de 22 septembrie a.c., au fost desfasurate simultan sapte perchezitii domiciliare in Ramnicu Valcea, Arad, Dragasani si comuna Olanu din judetul Valcea, de unde au fost ridicate: aparatura electronica, bani, precum si alte inscrisuri care sa probeze activitatea infractionala a suspectilor.
In urma probatoriului administrat de politisti, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Mihail C., Nicolae V. si Calin A., ceilalti urmand a fi cercetati in stare de libertate.
La instrumentarea cauzei politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Valcea si procurorii DIICOT au colaborat cu ofiterii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si cu autoritati judiciare din SUA si Italia.Citeşte mai multe despre:    Phishing    Infractiuni informatice    Legea 161/2003    Legea 365/2002    Legea 39/2003    Comert electronic

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Aparitie editoriala: Infractiunile informatice in noul Cod penal
18 Jul 2014 | 1915

Doi judecatori, doi grefieri si doi avocati trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie judiciara si informatice
08 Jul 2013 | 3414

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) se deschide in data de 11 ianuarie
09 Jan 2013 | 1840

Grupare specializata in fraude informatice, destructurata
11 Dec 2012 | 1609

11 persoane sunt cercetate pentru comiterea de infractiuni economice. Prejudiciu de peste 1,8 mil. de euro
09 Oct 2012 | 1797

Destructurare grup infractional organizat specializat in savarsirea de fraude informatice
25 Jun 2012 | 1896Articole Juridice

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comert online. Recomandari pentru cumparaturi online
Sursa: EuroAvocatura.ro

Criminalitatea fara violenta � fraudele informatice
Sursa: Inspectoratul General al Politiei si DIICOT

Infractiunile informatice prevazute de legea 161/2003
Sursa: PNA.ro | Autor: Ionel Georgescu