din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2606 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Rovinieta electronica intra in vigoare incepand din 1 octombrie 2010 pe intreg teritoriul Romaniei

Rovinieta electronica intra in vigoare incepand din 1 octombrie 2010 pe intreg teritoriul Romaniei

  Publicat: 30 Sep 2010       3968 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Rovinieta electronica intra in vigoare incepand din 1 octombrie pe intreg teritoriul Romaniei, informeaza Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Este persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.
Vezi Domiciliu conventional.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Mijloc de proba scris, prevazut in sectiunea V., cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.

Astfel, orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania poate merge la orice subunitate CNADNR (DRDP-uri, SDN-uri, Agentii de Control si Incasare), la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, UNTRR, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj, de unde trebuie sa-si cumpere o rovinieta, in functie de categoria de masina pe care o detine.



Procedura este simpla: conducatorul auto ii comunica operatorului, pe proprie raspundere, numarul masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este inregistrata automat in baza de date centrala (CESTRIN - Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.


Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.

Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor care tranziteaza drumurile nationale, care apoi sunt verificate in baza centrala de date (CESTRIN), iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operatiuni au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se intocmeste proces verbal si i se trimite amenda, prin posta, la domiciliu .

Controlul in trafic este efectuat de catre echipaje formate din politisti, lucratori ai ARR (Autoritatea Rutiera Romana) si CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online. Controlorul introduce in terminal numarul masinii si afla, rapid, daca detinatorul autoturismului a platit sau nu rovinieta. In cazul constatarii unei contraventii i se intocmeste proces-verbal si i se retine certificatul de inmatriculare.

Amenzile se incadreaza intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 euro si 1.210 euro.

Tot de la 1 octombrie se introduce si tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale pentru 90 de zile, aplicat la toate categoriile de vehicule. Tarifele rovinietei raman neschimbate.


Rovinietele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.



Citeşte mai multe despre:    Rovinieta electronica    Vinieta    Masini

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Camera Deputatilor a adoptat doua acte normative pentru pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila
24 Oct 2012 | 1484

Taxele de drum trebuie sa fie echitabile pentru toti soferii
14 May 2012 | 2857

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti - Finalizare cauza trafic autoturisme de lux
30 Jan 2012 | 2785

Ziua Europeana a Justitiei Civile, sarbatorita de Romfilatelia si Ministerul Justitiei printr-o emisiune de marci postale
25 Oct 2011 | 1510

Romanii care au o masina second hand sunt mai multumiti de ea decat cei care detin un automobil nou
17 Dec 2010 | 1422

De la 1 ianuarie 2011 se va introduce controlul rutier unic pe toate drumurile din Romania
11 Nov 2010 | 2642



Jurisprudenţă

Procesul verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei trebuie comunicat in 2 luni de la data constatarii contraventiei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Anularea procesului verbal de contraventie. Plata despagubiri
Pronuntaţă de: Tribunalul Buzau - Decizie nr. 40 din data 15.03.2012

Inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului
Pronuntaţă de: Judecatoria Ploiesti - Sentinta civila nr, 4187 din data 16.03.2012

Emitere somatie de plata reprezentand rata TURND/rovinieta plus penalitati de intarziere
Pronuntaţă de: Tribunalul Sinaia - Sentinta civila nr. 433 din data 25.03.2009