din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2622 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » CSM: "Aprecierea probelor este atributul organelor de urmarire penala si al instantelor de judecata"

CSM: "Aprecierea probelor este atributul organelor de urmarire penala si al instantelor de judecata"

  Publicat: 12 May 2008       3964 citiri       Sursa: Judecator Cecilia Morariu, Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii  


Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat Comisiei juridice de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei faptul ca:

Operatiune mintala care consta in evaluarea si compararea probelor administrate si formularea concluziilor cu privire la puterea probanta si valoarea lor intr-o cauza penala.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Reglementeaza in cap. I, t. I, C. proc. pen., partea speciala; sunt procurorul si organele de cercetare penala.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
1. Aprecierea probelor este atributul organelor de urmarire penala si al instantelor de judecata, potrivit art. 62 si urmatoarele din Codul de procedura penala.

2. Referitor la respectarea dispozitiilor art. 911 si urmatoarele din Codul de procedura penala, care reglementeaza interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare, Consiliul Superior al Magistraturii a precizat ca examinarea legalitatii probelor administrate de organele de urmarire penala este de competenta instantelor de judecata, in conditiile reglementate de normele procesual penale.

3. Referitor la verificarea respectarii caracterului confidential al urmaririi penale si masurile luate in vederea garantarii dreptului la un proces echitabil orice apreciere a Consiliului asupra legalitatii actelor efectuate de organele judiciare, ar constitui o imixtiune in actul de justitie, aducand atingere principiului independentei judecatorilor, consacrat de art. 124 alin. (3) din Constitutia Romaniei.

4. La Consiliul Superior al Magistraturii a fost inregistrata sesizarea domnului Ioan Codrut Seres, in calitate de Ministru al Economiei si Comertului, prin care a semnalat faptul aparitiei in presa a unor informatii cu privire la un inscris �care pare sa faca parte din dosarul unei anchete abia incepute�, in cuprinsul caruia s-au facut referiri la numele sau, solicitand lamurirea imprejurarilor in care astfel de informatii au devenit publice.

Din verificarile efectuate a rezultat ca procurorii implicati in ancheta nu au difuzat in mass-media relatii referitoare la dosarul cauzei. S-a constatat ca singurele informatii facute publice au fost cele continute in comunicatele date de Biroul de relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au fost oferite in limitele dispozitiilor legale.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...