din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2107 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Pozitia MJLC cu privire la aprobarea Legii de punere in aplicare a Codului Civil

Pozitia MJLC cu privire la aprobarea Legii de punere in aplicare a Codului Civil

  Publicat: 25 May 2011       2002 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(autorecuzarea) Este institutia prin care persoana incompatibila se abtine
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Ministerul Justitiei saluta aprobarea Legii de punere in aplicare a Codului Civil in sedinta Camerei Deputatilor de marti, 24 mai 2011. Legea de punerea in aplicare a Codului Civil a fost adoptata cu 281 voturi pentru si o singura abtinere. Data de intrare in vigoare stabilita de Parlament este 1 octombrie 2011.

Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Structura functionala care actioneaza in regim de putere publica si/sau presteaza servicii publice si care este finantata din venituri bugetare si/sau din venituri proprii, in conditiile legii finantelor publice.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Intreprindere comuna. Asociatie de intreprinderi sau de persoane fizice, constituita pentru a realiza un anumit proiect de afacere. Conform regulilor de concurenta comunitare, �intreprinderile comune� sunt intreprinderi controlate in comun de catre cel putin alte doua intreprinderi.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Predoiu Marian-Catalin - membru al Parlamentului Romaniei.

"Adoptarea ieri de catre Parlament a Legii pentru punerea in aplicare a Noului Cod Civil si intrarea acestuia in vigoare la 1.10.2011 implineste peste 14 ani de eforturi continue pentru innoirea si modernizarea codurilor fundamentale ale Romaniei. Legea a fost adoptata cu 281 voturi pentru si o singura abtinere, ceea ce inseamna ca in jurul acestui proiect a fost realizat un consens politic remarcabil. Noile coduri fundamentale ale Romaniei demonstreaza ca societatea romaneasca isi poate asuma proiecte institutionale de anvergura, sprijinite de toate partidele politice parlamentare. Doresc, in calitate de ministru al Justitiei, sa multumesc tuturor celor care, de-a lungul vremii, au crezut in proiectul noilor coduri ale Romaniei si au lucrat cu perseverenta si buna credinta pentru realizarea lui.


Noul Cod Civil reprezinta o reforma a institutiilor fundamentale ale dreptului civil privit in sensul sau cel mai larg, precum institutia familiei, a proprietatii, obligatiilor, contractelor si garantiilor. Noul Cod Civil va permite cetatenilor si persoanelor juridice sa-si diversifice raporturile juridice, sa le flexibilizeze si sa le dinamizeze, sa le faca mai juste, sa le organizeze in raport cu cerintele lumii in care traim si ale lumii de maine, dupa reguli dintre cele mai avansate din punctul de vedere al tehnicii dreptului. Batranul Cod Civil de la 1865 va trece astfel in istorie, dupa ce a servit la timpul sau aceluiasi scop nobil al modernizarii Romaniei.

Ministerul Justitiei va continua sustinerea acestui proiect pana la implinirea sa prin punerea in aplicare la 1.10.2011.

Ministerul Justitiei a demarat deja operatiunile tehnice pentru republicarea Noului Cod Civil in perioada urmatoare si tiparirea acestuia, in vederea punerii sale la dispozitia instantelor. De asemenea, Ministerul Justitiei este in curs de pregatire a unei campanii de popularizare a Noului Cod Civil in societate . Ministerul Justitiei continua seria de seminarii privind pregatirea profesionala pentru implementarea noilor coduri fundamentale.

Doresc de asemenea sa salut seminariile de pregatire profesionala desfasurate sau in curs de organizare de catre Consiliul Superior al Magistraturii, ICCJ si Ministerul Public, alaturi de asociatiile profesionale ale magistratilor, mediul academic si nu in ultimul rand, profesiile juridice.

Imi exprim speranta ca in lunile urmatoare toate institutiile din sistemul judiciar vor continua aceste demersuri.

Doresc sa subliniez faptul ca prin punerea in aplicare a Noului Cod Civil, sistemul judiciar si profesiile juridice isi aduc aportul concret si calificat la procesul de innoire si modernizare a societatii romanesti. In conditii logistice care nu se ridica peste tot in tara la nivelul reclamat de dificultatea sarcinilor asumate, sistemul judiciar, alaturi de profesiile juridice, isi va face inca o data datoria fata de societatea romaneasca, fata de tara, prin punerea in aplicare a Noului Cod Civil. Pentru aceste eforturi, in calitate de ministru al Justitiei, doresc sa multumesc anticipat institutiilor din sistemul judiciar, magistratilor, personalului auxiliar si profesiilor juridice.

In ceea ce priveste celelalte trei coduri fundamentale, avand in vedere impactul direct pe care acestea le vor avea asupra desfasurarii procesului civil si penal, punerea lor in aplicare trebuie facuta dupa ce studiile de impact ne vor arata unde si cat trebuie sa intervenim asupra schemelor de personal si numai dupa ce acele eventuale masuri vor fi la randul lor initiate." a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu .

Proiectele de Legi pentru punerea in aplicare a Codurilor de Procedura Civila si de Procedura Penala, Legea nr.134/2010, respectiv, nr.135/2010, se afla in dezbatere publica din data de 20 mai 2011.

Proiectul Legii pentru punerea in aplicare a Codului Penal se afla in dezbaterea Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.


Citeşte mai multe despre:    Noul cod civil    Noul cod penal    Catalin Predoiu    Camera Deputatilor    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Conferinta cu tema �Provocari lansate practicienilor de noile coduri: civil si procedura civila�
30 Oct 2015 | 4270

Conferinta: Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei
06 Feb 2015 | 1716

CCR a declarat constitutional art 276 din Noul Cod Penal
05 Nov 2014 | 1765

Aparitie editoriala: Infractiunile informatice in noul Cod penal
18 Jul 2014 | 1869

Conferinta: Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei � Sibiu
24 Jun 2014 | 6768

Conferinta: Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei - Bacau
14 Jun 2014 | 1697Articole Juridice

Actiunea in revendicare. Caracteristici si efecte
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea unui spor obligatoriu la pedeapsa principala a inchisorii � pedeapsa echitabila sau asuprire neconstitutionala
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria �veniturilor din alte surse� si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului
Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Contestatie impotriva deciziei de pensionare, dovada vechimii in munca, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 403/29.09.2020