din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3088 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Decizie istorica a OIM referitoare la dreptul la munca decenta al lucratorilor interni

Decizie istorica a OIM referitoare la dreptul la munca decenta al lucratorilor interni

  Publicat: 20 Jun 2011       1789 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora.
Confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora.
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) - cu sediul la Geneva, este agentia specializata a Natiunilor Unite care promoveaza justitia sociala si recunoasterea internationala a drepturilor omului si drepturilor muncii,
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" saluta, alaturi de Confederatia Internationala a Sindicatelor, adoptarea istorica de catre Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a Conventiei, insotita de o Recomandare, referitoare la munca decenta pentru lucratorii casnici.

Este organizatia patronilor, autonoma, fara caracter politic infiintata ca persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Regula a CE privind disponibilitatea in timp a sumelor alocate unui program operational.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) - cu sediul la Geneva, este agentia specializata a Natiunilor Unite care promoveaza justitia sociala si recunoasterea internationala a drepturilor omului si drepturilor muncii,

Confederatiile sindicale internationale cer OIM sa se asigure ca guvernele din intreaga lume se angajeaza sa protejeze drepturile milioanelor de persoane care muncesc ca lucratori interni.

Conventia a fost ratificata cu 396 de voturi pentru, 16 voturi impotriva si 63 voturi abtineri (printre care se numara si patronatul din Romania).

Recomandarea a fost aprobata cu 434 voturi pentru, 8 voturi impotriva si 42 voturi abtineri (printre care si votul patronatelor din Romania).

In absenta unei monitorizari corespunzatoare a conditiilor de munca pentru milioane de lucratori interni, migranti, din intreaga lume, aceasta categorie de lucratori (printre care se numara ingrijitoare, femei de serviciu, bone, portari, gradinari si orice alta categorie a angajatilor pentru treburile casnice) a fost obligata sa suporte conditii inumane si represive de munca, precum si abuzuri repetate din partea agentiilor de recrutare, salarii sub minimul legal, neplata salariilor, lipsa de protectie sociala, durata excesiva a timpului de lucru si cele mai grave forme de exploatare a muncii copilului.

"Adoptarea acestei conventii este o imensa victorie. Facem apel catre toate guvernele sa ratifice si sa puna in aplicare aceasta Conventie . Cerem, de asemenea, OIM sa ofere orientari clare pentru tarile a caror legislatie nu protejeaza in mod adecvat drepturile lucratorilor interni pe teritoriul lor", a declarat Sharan Burrow, secretarul general al CIS.

Confederatia Internationala a Sindicatelor a denuntat opresiunea generalizata si abuzurile suferite de catre lucratorii migranti interni in tarile din Golf. Marea majoritate a acestor angajati sunt lucratori din India, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Indonezia si Etiopia. Miscarea sindicala internationala denunta fara sa oboseasca conditiile de munca ale lucratorilor interni-casnici in tarile Golf, in special Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar si Bahrain", a declarat Sharan Burrow.

"Este inacceptabil faptul ca tarile dezvoltate economic si prospere, inclusiv in privinta averilor private, sa foloseasca sclavi interni din tarile foarte sarace ale caror pasapoarte sunt confiscate la sosire si care nu au absolut pe nimeni caruia sa i se adreseze atunci cand sunt maltratati, abuzati sau hartuiti de catre angajatorul lor", a spus secretarul general al CIS.

Numarul de migranti folositi pentru treburile casnice din lume este estimat la circa 121 milioane de persoane, dintre care 83% sunt femei, serviciile casnice reprezentand cel putin 7,5% din totalul angajatelor pe plan mondial.

Conventia adoptata de OIM acorda milioanelor de muncitori domestici dreptul de a se bucura de toate drepturile lucratorilor in general. Pana in prezent, marea majoritate a lucratorilor interni apartinea asa-numitei economii informale. Indata dupa ratificare, Conventia are potentialul de a scoate milioane de lucratori din economia informala, subterana, si de a le acorda un statut de muncitori legali, cu acte in regula . Conventia recunoaste, printre altele, dreptul acestei categorii de a se organiza in sindicate, de a negocia pentru imbunatatirea conditiilor de munca, fapt inca interzis in multe tari .

Avand in vedere faptul ca in Romania s-ar incadra in aceasta categorie peste 600.000 de persoane, data fiind si nevoia crearii de noi si legale locuri de munca, CNS "Cartel ALFA" solicita Guvernului Romaniei sa declanseze de URGENTA procedura de ratificare a documentelor adoptate de Organizatia Internationala a Muncii .



Citeşte mai multe despre:    Confederatia Internationala a Sindicatelor    Cartel ALFA    Organizatia Internationala a Muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic
25 Nov 2014 | 1492

Petru Dande: Sindicatele pot incerca si vor incerca sa opreasca modificarea Codului Muncii
09 Nov 2010 | 1309

Salariile bugetarilor ar putea fi majorate pana la 850 de lei brut
12 Oct 2010 | 1461

APAPR respinge in mod hotarat blocarea (cresterii) contributiilor virate catre Pilonul II de pensii
12 May 2010 | 2186

Comisia de Dialog Social a dat unda verde celor trei legi pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament
11 Sep 2009 | 1446



Jurisprudenţă

Incepand cu anul 2010, nu mai vorbim de o indemnizatie de conducere, ci de un salariu de baza aferent functiei de conducere. Istoricul reglementarilor privind indemnizatia de conducere
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava Sectia I Civila, Decizia civila nr. 234/2017, in sedinta publica din 23 martie 2017