din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2178 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » DNA: Evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere cu un prejudiciu de peste 16 mil de euro

DNA: Evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere cu un prejudiciu de peste 16 mil de euro

  Publicat: 26 Jul 2011       1774 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

Actiunea prin care o persoana determina,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Actiunea prin care o persoana determina,
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Spatiu special amenajat pentru depozitarea stocurilor de marfuri sau de materiale.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii,
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Categorie de operatiuni intalnita in clasa 1 de conturi si care se refera la operatiunile de casa, operatiunile care se realizeaza in relatie cu BNR;
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Denumire data monedei unice europene.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Act normativ care cuprinde principiile si reglementarile referitoare la relatiile sociale avand ca obiect vanzarea si cumpararea marfurilor.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

RACZ PETER ATTILA in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- doua infractiuni de instigare la evaziune fiscala,
- spalare de bani si
- trafic de influenta,

LIVADARIU ION si LIVADARIU STELIAN in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- instigare la evaziune fiscala si
- spalare de bani si

COSTACHE DUMITRU in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- evaziune fiscala si
- spalare de bani .

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

Inculpatii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian si Costache Dumitru au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala in domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 16 milioane euro, intreaga activitate fiind realizata prin persoane interpuse cu un nivel de scolarizare redus si fara pregatire in elaborarea unor operatiuni comerciale in care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, in esenta, comercializarea de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor.
In concret, inculpatii au folosit, in perioada 2009 - 2010, antrepozitul fiscal al S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia si i-au instigat pe reprezentantii legali ai acestei firme sa nu evidentieze in documentele contabile operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, coroborat cu inregistrarea unor operatiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricarii unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mica, acestia au achizitionat in mod legal motorina tip Euro 5 in regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidentiat in contabilitatea firmei in mod fictiv achizitia de la firme ``fantoma`` a unei alte materii prime (pacura neconforma) necesare fabricarii asa - zisului produs finit. In continuare, pe baza unor documente contabile false, in contabilitatea S.C. TEXAS GRUP OYL S.R.L. Slobozia au fost inregistrate vanzari de petrotex catre firme ``fantoma`` insa in realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializata fara plata accizelor catre societati comerciale care detin statii de distributie carburanti din judetele Sibiu, Botosani si Braila, prin intermediul unor alte societati ``fantoma``. In majoritatea situatiilor, firmele ``fantoma``, cu sedii in Romania, Bulgaria si Ungaria, au fost constituite in mod special pentru a crea aparenta de legalitate a acestui circuit infractional.
De asemenea, in mod similar, aceiasi inculpati au creat si un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizand antrepozitul fiscal al SC BLAK BITUMEN FACTORY SRL Vaslui, societate comerciala ce detine in prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare si care functioneaza in regim de probe tehnologice, sub supravegherea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuarii cercetarilor in prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus in practica.
La randul sau, inculpatul Costache Dumitru, spre deosebire de ceilalti inculpati impreuna cu care a constituit grupul infractional organizat, a participat efectiv la derularea circuitului evazionist avand rolul de persoana de legatura intre palierele de comanda si cele de executie si a supravegheat activitatea de comercializare a produselor petroliere fara plata accizelor.

Banii obtinuti in aceste modalitati erau retrasi de catre membrii grupului infractional din unitatile bancare prin intermediul unor firme ``fantoma``, pe baza unor justificari fictive cum ar fi achizitia de cereale sau fier vechi, sau in numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legatura cu aceste operatiuni .
De asemenea, in cursul lunii octombrie 2008, inculpatul Racz Peter Attila i-a pretins reprezentantului unei societati comerciale initial suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi sa pretinda 15% din beneficii saptamanal, pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Garzii Financiare si din cadrul Vamii in vederea asigurarii protectiei cu ocazia controalelor de specialitate ale institutiilor respective.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 25 iulie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand ca in data de 26 iulie 2011 sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile .

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigare a Fraudelor, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    DNA    Evaziune fiscala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 1156

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 944

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru �fapte de coruptie� incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1475

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 779

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 1222

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1305



Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de �victima indirecta� in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Jurisprudenţă

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019

Rolul activ al instantei de judecata in litigiile de munca. Constatarea din oficiu a nulitatii deciziei de sanctionare disciplinara pentru lipsa descrierii faptei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 1222/2017 din 13.10.2017