din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2419 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Propunerea EURODAC: completarea sistemului european comun de azil

Propunerea EURODAC: completarea sistemului european comun de azil

  Publicat: 30 May 2012       1986 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In 2011, cele 27 de state membre ale UE au primit peste 300 000 de cereri de azil, o crestere de 16,2 % fata de 2010.

Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice
(Oficiul European de Politie). Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg din 28 si 29 iunie 1991.
Urme lasate de tesuturile papilare pe un obiect cu suprafata neteda.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

aceasta cifra ramane net inferioara nivelului record de 425 000 de cereri primite in 2001, cresterile inregistrate in fluxurile solicitantilor de azil pot pune sub presiune capacitatea de primire a unora dintre statele membre. Comisia a propus astazi imbunatatirea eficientei globale a EURODAC, sistemul care faciliteaza identificarea rapida si corecta a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil .

``Noua propunere EURODAC face parte integranta din pachetul de masuri necesare pentru instituirea sistemului european comun de azil (SECA). Propunerea prevede posibilitatea ca autoritatile nationale de aplicare a legii sa poata efectua, in conditii foarte limitate si specifice, verificari ale amprentelor digitale in baza de date EURODAC, in scopul de a sprijini prevenirea si combaterea infractiunilor foarte grave si a terorismului. Vor fi posibile numai cautari de tip ``hit/no hit`` (raspuns pozitiv/negativ), verificarea bazei de date EURODAC putand fi efectuata numai in cazul in care cautarile din bazele de date nationale sau ale statelor membre nu au dat niciun rezultat. Au fost introduse masuri stricte de siguranta pentru a se asigura respectarea deplina a drepturilor fundamentale si a vietii private, precum si pentru a se garanta ca dreptul la azil nu este in niciun fel afectat negativ``, a declarat Cecilia MalmstrA�m, comisar pentru afaceri interne.

EURODAC, un sistem pentru colectarea amprentelor digitale ale solicitantilor de azil, functioneaza din 2003 si este o componenta esentiala a sistemului european comun de azil al UE.

Propunerea de astazi impune termene mai precise pentru transmiterea datelor, garanteaza compatibilitatea deplina cu cea mai recenta legislatie in materie de azil si raspunde mai eficient cerintelor in materie de protectie a datelor. Propunerea prevede, de asemenea, posibilitatea ca autoritatile nationale de aplicare a legii sa consulte baza de date EURODAC in scopul prevenirii, depistarii si anchetarii infractiunilor de terorism si a altor infractiuni grave, astfel cum au solicitat statele membre ale UE.

Compararea amprentelor digitale detinute de autoritatile desemnate de aplicare a legii din statele membre si de Europol cu cele stocate in baza de date EURODAC va fi posibila numai in cazuri specifice, in conditii clar definite. Propunerea exclude in mod explicit ca autoritatile de aplicare a legii sa poata efectua sistematic cautari in baza de date EURODAC si le interzice acestora sa comunice datele cu caracter personal obtinute tarilor, organizatiilor sau entitatilor terte. De asemenea, propunerea stabileste masuri stricte pentru asigurarea securitatii datelor cu caracter personal prelucrate si prevede supravegherea activitatilor de prelucrare de catre autoritati publice independente de protectie a datelor.

Aceste dispozitii referitoare la accesul la date si la securitatea datelor asigura faptul ca sunt respectate drepturile fundamentale ale persoanelor ale caror amprente digitale sunt stocate in EURODAC si ca este protejat dreptul la viata privata al solicitantilor de azil si al imigrantilor aflati in situatie neregulamentara.

EURODAC a fost primul instrument adoptat in domeniul azilului (Regulamentul (CE) nr. 2725/2000). Aceasta este o initiativa europeana emblematica, constand intr-un sistem informatic biometric, care faciliteaza asigurarea punerii in aplicare corespunzatoare a Regulamentului de la Dublin, contribuind la identificarea resortisantilor tarilor terte care, de obicei, nu detin documente de identitate. Sistemul s-a dovedit a fi un instrument util pentru stabilirea statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil si pentru protejarea sistemului de azil impotriva abuzurilor, prin evitarea situatiei in care aceeasi persoana depune mai multe cereri de azil in state membre diferite.

Cu toate acestea, dupa mai multi ani de functionare, s-au impus anumite actualizari, in special pentru a reduce intarzierea cu care unele state membre transmit datele, respectiv timpul scurs intre luarea amprentelor digitale si transmiterea acestora catre unitatea centrala a EURODAC.

Pentru a facilita progresul in ceea ce priveste pachetul referitor la azil in ansamblul sau, propunerea intentioneaza acum sa permita si consultarea EURODAC de catre autoritatile de aplicare a legii in scopul prevenirii, depistarii si anchetarii infractiunilor de terorism si a altor infractiuni grave.

Propunerea va fi prezentata ministrilor afacerilor interne in cadrul urmatorului Consiliu Justitie si Afaceri Interne din 7-8 iunie 2012.



Citeşte mai multe despre:    EURODAC    Azil

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1295

Consiliul Concurentei: Modul de organizare a licitatiilor pentr deszapezirea drumurilor faciliteaza intelegerile - amenzi de peste 1 milion de euro pentru 4 companii
17 Sep 2019 | 960

Locuri de munca vacante in Spatiul Economic European. August 2019
18 Aug 2019 | 1086

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 24 iulie 2019
24 Jul 2019 | 916

Senatul Romaniei a constatat inregistrarea de progrese cu privire la aplicarea Agendei europene privind migratia
27 Jun 2019 | 1021

Guvernul interzice institutionalizarea copiilor in centrele de tip vechi, de la 1 ianuarie 2020
12 Jun 2019 | 840



Articole Juridice

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Validitatea inregistrarii unei marci corespunzand numelui unui alt jucator de fotbal celebru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Conditiile in care un solicitant de azil poate fi transferat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Exemple de date si informatii care constituie date cu caracter personal
Sursa: MCP Cabinet avocati