din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2898 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE propune masuri la nivelul UE pentru a combate manipularea ratelor dobanzilor interbancare

CE propune masuri la nivelul UE pentru a combate manipularea ratelor dobanzilor interbancare

  Publicat: 25 Jul 2012       1817 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Rata a dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.
Recentul scandal al manipularii Libor a suscitat ingrijorari serioase in legatura cu declaratiile false emise de banci referitoare la ratele estimate ale dobanzilor interbancare.

Forma a infractiunii prevazuta in cap. II, t. II, art. 20-22, C. pen., partea generala, si consta in executare a hotararii de a savarsi infractiunea, executare care afost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Rata a dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Infractiunea se consuma in momentul in care,
Ramura a sistemului de drept cu privire la totalitatea normelor juridice
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Depasire a legalitatii,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Rata a dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,

Orice manipulare sau tentativa de manipulare a unor astfel de indicatori esentiali poate avea repercusiuni grave asupra integritatii pietei si poate duce la pierderi semnificative pentru consumatori si investitori sau la denaturarea economiei reale. Comisia Europeana a actionat in vederea contracararii acestui tip de manipulare a pietei, adoptand modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei, inclusiv in ceea ce priveste sanctiunile penale, care au fost prezentate la 20 octombrie 2011 (a se vedea IP/11/1217 si IP/11/1218). Modificarile adoptate astazi prevad interzicerea clara a manipularii indicatorilor, inclusiv a indicilor LIBOR si EURIBOR, si calificarea acestui tip de manipulare drept infractiune .

Vicepresedinta Comisiei, doamna Viviane Reding, comisar al UE pentru justitie, a declarat: ``Scandalurile recente legate de manipularile grave ale ratelor dobanzilor de catre banci au determinat o scadere drastica a increderii publicului. Sunt necesare masuri la nivelul UE pentru a pune capat activitatii infractionale din sectorul bancar, iar dreptul penal poate avea un puternic efect disuasiv in acest sens. De aceea propunem astazi norme la nivelul UE pentru a combate acest tip de abuz de piata si pentru a elimina eventualele lacune de reglementare. Un acord rapid cu privire la aceste propuneri va contribui la restabilirea increderii indispensabile a publicului si a investitorilor in acest sector vital al economiei.``

Comisarul pentru piata interna si servicii, domnul Michel Barnier, a declarat: ``Anchetele internationale in curs cu privire la manipularea indicelui LIBOR au scos la iveala inca un exemplu de comportament scandalos al bancilor. Doream sa ma asigur ca propunerile noastre legislative privind abuzul de piata interzic categoric asemenea acte reprobabile. De aceea am discutat acest aspect cu Parlamentul European si am luat masuri rapide pentru modificarea propunerilor, astfel incat manipularea indicatorilor sa fie considerata in mod clar ilegala si sa faca obiectul unor sanctiuni penale in toate tarile.``

Un indicator este orice indice comercial sau cifra publicata care se calculeaza prin aplicarea unei formule la valoarea unuia sau mai multor active-suport sau preturi de referinta, inclusiv estimari ale preturilor, ale ratelor dobanzilor sau ale altor valori, sau la date de anchete la care se face trimitere atunci cand se stabileste suma de plata in cadrul unui instrument financiar. Activele-suport sau preturile de referinta utilizate la stabilirea indicatorilor pot include rate ale dobanzilor sau materii prime precum petrolul, cu conditia ca acestea sa determine suma de plata in cadrul unui instrument financiar, cum ar fi un instrument financiar derivat. Comisia a adoptat astazi doua propuneri modificate. Prima este o propunere modificata care aduce urmatoarele modificari propunerii de regulament privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei, adoptata de Comisie la 20 octombrie 2011:



  • modificarea domeniului de aplicare al regulamentului propus pentru a include indicatorii;

  • modificarea definitiilor pentru a include o definitie a indicatorilor, bazata pe o versiune extinsa a definitiei utilizate in propunerea de regulament privind pietele instrumentelor financiare (MiFIR); printre altele, sunt inclusi indicatorii privind ratele dobanzilor si materiile prime;

  • modificarea definitiei infractiunii de manipulare a pietei (articolul 8) pentru a include manipularea si tentativele de manipulare a indicatorilor; si

  • modificarea considerentelor pentru a justifica integrarea indicatorilor in domeniul de aplicare al regulamentului si in definitia infractiunii de manipulare a pietei.

  • In paralel, Comisia a adoptat o propunere modificata care aduce urmatoarele modificari propunerii de directiva privind sanctiunile penale pentru utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si pentru manipularile pietei:

  • modificarea definitiilor pentru a include o definitie a indicatorilor;

  • modificarea definitiei infractiunii de manipulare a pietei pentru a include si manipularea indicatorilor; si

  • modificarea definitiei infractiunii de ``instigare, complicitate si tentativa`` pentru a include aceste comportamente in cazul manipularii indicatorilor.


Comisia nu isi propune deocamdata sa stabileasca tipurile si nivelurile minime ale sanctiunilor penale, insa doreste sa solicite fiecarui stat membru sa prevada in legislatia sa nationala sanctiuni penale pentru manipularea indicatorilor. In propunerea sa initiala de directiva, Comisia si-a propus sa realizeze, in termen de patru ani de la intrarea in vigoare a directivei, o reexaminare in special a oportunitatii introducerii de norme comune minime privind tipurile de sanctiuni penale si nivelurile acestora.



Citeşte mai multe despre:    Libor    Manipularea pietei    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana propune sanctiuni penale pentru utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularile pietei
20 Oct 2011 | 2372

Camera Deputatilor a adoptat legea de modificare a Ordonantei 50
23 Dec 2010 | 2300

CNVM organizeaza conferinta �Conturarea si clarificarea cadrului juridic aplicabil abuzului de piata�
06 Dec 2010 | 6731

Volksbank amendata cu 100.000 de lei si avertizata ca i se va interzice sa mai acorde credite
16 Nov 2010 | 2723

CAR-urilor nu li vor aplica prevederile OUG 50/2010
11 Nov 2010 | 2787



Articole Juridice

Alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010 - intrebari si raspunsuri
Sursa: EuroAvocatura.ro

Sfaturi pentru consumatori la semnarea actelor aditionale de modificare a contractelor de credit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarile aduse de OUG 50/2010 in raporturile client-banca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Invocarea exceptiei lipsei dovezii calitatii de reprezentant a consilierului juridic. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1259 din 7 iulie 2020

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

Actiune in constatarea nulitatii absolute a clauzei referitoare la mecanismul de modificare a costului contractului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2186 din 12 iunie 2014

Clauze abuzive. Rambursare anticipata a creditului
Pronuntaţă de: Judecatoria Sibiu, Sentinta civila nr. 1 din 22.10.2012