Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Proprietatii Intelectuale » O marca ce cuprinde indicatia geografica „Cognac” nu poate fi inregistrata pentru a desemna o bautura spirtoasa care nu intra sub incidenta acestei indicatii

O marca ce cuprinde indicatia geografica „Cognac” nu poate fi inregistrata pentru a desemna o bautura spirtoasa care nu intra sub incidenta acestei indicatii

  Publicat: 15 Jul 2011       23342 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Dreptul Proprietatii Intelectuale  


Utilizarea comerciala a unei asemenea marci ar aduce atingere indicatiei protejate

Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Reprezinta anularea, suprimarea unei legi sau a unei dispozitii legale si care are ca rezultat scoaterea din vigoare, in total sau in parte, a unui act normativ printr-un alt act normativ de aceeasi valoare juridica sau de o valoare juridica superioara.

Regulamentul privind protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase1 permite inregistrarea, ca indicatie geografica, a numelui unei tari, al unei regiuni sau al unei localitati in care isi are originea o bautura spirtoasa in cazul in care calitatea, reputatia sau alta caracteristica a bauturii poate fi atribuita in mod esential originii sale geografice. O asemenea inregistrare se efectueaza la cererea statului membru de origine al bauturii. Cererea trebuie sa fie insotita de un dosar tehnic care sa mentioneze specificatiile pe care trebuie sa le respecte bautura pentru a putea fi desemnata de indicatia geografica protejata.

In plus, regulamentul interzice inregistrarea marcilor susceptibile sa aduca atingere unei indicatii geografice protejate si prevede ca, in principiu, o astfel de marca deja inregistrata trebuie sa fie anulata. Regulamentul mentioneaza termenul ``Cognac`` ca reprezentand o indicatie geografica ce desemneaza rachiuri de vin originare din Franta.

Gust. Ranin Oy, o societate finlandeza, a solicitat in Finlanda inregistrarea, pentru bauturi spirtoase, a doua marci figurative avand forma unei etichete pentru sticle si cuprinzand descrieri de bauturi spirtoase in care figureaza mentiunea ``Cognac`` si traducerea sa in finlandeza. Desi autoritatile finlandeze au admis cererea de inregistrare, Bureau national interprofessionnel du Cognac, un organism francez care reuneste producatorii de coniac, contesta in fata instantelor finlandeze legalitatea acestei inregistrari.

Korkein hallinto-oikeus (Curtea Administrativa Suprema, Finlanda) solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca regulamentul permite inregistrarea marcilor nationale care cuprind termenul ``Cognac`` pentru produse care nu indeplinesc conditiile de utilizare in ceea ce priveste procedeul de fabricatie si continutul de alcool al indicatiei geografice ``Cognac``.

In hotararea pronuntata Curtea constata, mai intai, ca desi marcile contestate au fost inregistrate la 31 ianuarie 2003 - si anume anterior intrarii in vigoare a regulamentului - acesta este aplicabil in speta. In aceasta privinta, Curtea arata ca aplicarea retroactiva a regulamentului nu aduce atingere principiului securitatii juridice si nici principiului protectiei increderii legitime. Astfel, obligatia statelor membre de a impiedica utilizarea unei indicatii geografice care desemneaza bauturi spirtoase pentru bauturi alcoolice care nu provin din locul mentionat in indicatia respectiva indicatie exista deja de la 1 ianuarie 1996 in dreptul Uniunii.

In continuare, Curtea arata ca cele doua marci finlandeze, inregistrate la 31 ianuarie 2003, nu pot beneficia de derogarea prevazuta de regulament care autorizeaza utilizarea unei marci dobandite inainte de data protectiei indicatiei geografice in tara de origine (sau inainte de 1 ianuarie 1996), chiar daca aceasta aduce atingere indicatiei geografice in cauza. In aceasta privinta, Curtea aminteste ca, independent de protectia de care beneficiaza in dreptul francez, termenul ``Cognac`` este protejat in dreptul Uniunii, ca indicatie geografica, incepand de la 15 iunie 1989.

Curtea constata de asemenea ca utilizarea unei marci care cuprinde termenul ``Cognac`` pentru produse care nu intra sub incidenta acestei indicatii constituie o utilizare comerciala directa a indicatiei protejate. Or, o astfel de utilizare este interzisa de regulament in masura in care vizeaza produse comparabile. Curtea apreciaza ca poate fi vorba despre o asemenea situatie in cazul bauturilor spirtoase.

De asemenea, Curtea considera ca incorporarea, in cele doua marci finlandeze, a unei parti a denumirii ``Cognac`` are drept consecinta faptul ca, citind denumirea marcilor care figureaza pe sticlele de bauturi spirtoase care nu sunt desemnate de indicatia protejata, consumatorului ii este indusa ca imagine de referinta marfa care beneficiaza de aceasta indicatie. Curtea aminteste ca o astfel de evocare este interzisa si de regulament.

In aceste conditii, Curtea hotaraste ca autoritatile finlandeze trebuie sa anuleze inregistrarea marcilor contestate.


1 Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea si protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului (JO L 39, p. 16).

Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Uniunii Europene    Cognac    Marca    Indicatie geografica    Finlanda

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

CJUE nu este competenta sa se pronunte asupra unui diferend frontalier cu caracter international care nu tine de dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Formalitatile necesare transferului salariatilor de la un angajator (cedent) la altul (cesionar)
Sursa: Av. Iulian Gales

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal – o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Publicitatea in avocatura. Marketing juridic. Limitari si posibilitati practice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Initiativa cetateneasca europeana. Situatia regiunilor cu minoritate nationala
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Drept de autor asupra programului informatic. Obligatia de confidentialitate a fabricantului bazei de date
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020

Actiune in contrafacere. Conflict intre o marca si un nume comercial. Invocarea notorietatii marcii. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 284 din 4 februarie 2020

Prelungirea raportului de serviciu dupa implinirea varstei de pensionare, pana la varsta de 65 de ani. Conditii. Aplicarea prioritara a dreptul european
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - 533/28.05.2020