Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Partile obligate sa participe la sedinta de informare. Cererile incidentale

Partile obligate sa participe la sedinta de informare. Cererile incidentale

  Publicat: 08 Mar 2013       4502 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Expresie folosita in trecut pentru a desemna obligatia legala de intretinere.
Desi art. 2 alin. (1) din legea medierii vorbeste de obligatia partilor de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii, alin. (12) al aceluiasi articol prevede sanctiunea inadmisibilitatii pentru situatia in care reclamantul nu si-a indeplinit aceasta obligatie .

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Expresie folosita in trecut pentru a desemna obligatia legala de intretinere.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Legatura intre doua sau mai multe infractiuni ori dintre dintre doua sau mai multe cauze aflate inaintea unuia sau mai multor organe jurisdictionale.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Paratul nu este obligat sa participe la o astfel de sedinta, insa neparticiparea lui nu afecteaza dreptul reclamantului de a se adresa instantei. Singura conditie pe care acesta trebuie sa o indeplineasca este sa se adreseze unui mediator care sa-l notifice pe parat in conditiile art. 43 din legea medierii, adresandu-i o invitatie scrisa, ce poate fi transmisa prin orice mijloc ce asigura confirmarea primirii textului [aceste mijloace sunt enumerate in art. 154 alin. (4)-(6) si art. 241 alin. (3) NCPC].


Ce se intampla in cazul cererilor incidentale, respectiv a cererii reconventionale sau a cererilor de interventie voluntara sau fortata formulate dupa inregistrarea cererii de chemare in judecata, intr-un litigiu in care participarea la sedinta de informare este obligatorie?


Este obligat paratul care formuleaza cerere reconventionala sau partea care intervine voluntar ori cea care formuleaza o cerere de interventie fortata a unui tert sa parcurga aceasta procedura prealabila? Credem ca raspunsul trebuie sa fie unul negativ, pentru ca litigiul este deja declansat, or rostul acestei proceduri este de a-l preintampina .
Daca cererea ar fi fost formulata distinct, in cadrul altui dosar, punandu-se, eventual, problema conexitatii (art. 139 NCPC), parcurgerea acestei proceduri ar fi fost obligatorie, cel care formuleaza o astfel de cerere avand pozitia unui reclamant care investeste instanta de judecata cu solutionarea unui litigiu.
Calea diferita de formulare a cererii, asadar, poate pune in sarcina partii o obligatie suplimentara sau, dimpotriva, o poate scuti de indeplinirea ei, dupa distinctiile mentionate.
S-ar putea ridica, totusi, in mod legitim, intrebarea daca, in cazul in care paratul, prin intampinare sau instanta din oficiu (acolo unde obligativitatea procedurii este prevazuta de lege) invoca exceptia lipsei procedurii prealabile, iar reclamantul invoca exceptia conexitatii, in masura in care aceasta ar fi admisa, ar putea duce la respingerea exceptiei de inadmisibilitate pentru lipsa procedurii prealabile? Credem ca raspunsul este unul negativ, din ratiunile deja aratate (calea aleasa). Un argument suplimentar ar fi si ordinea de solutionare a exceptiilor rezultand din dispozitiile art. 248 alin. (2) NCPC, exceptia de inadmisibilitate premergand celei de conexitate (desi prima este una de fond si a doua de procedura)


jud. dr. Andrea A. Chis, Curtea de Apel Cluj

Citeşte mai multe despre:    Mediere    Mediator    Obiectul medierii    Sedinta de informare mediere

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Restituirea taxei de timbru in ipoteza solutionarii litigiilor civile pe calea medierii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Un pasager aerian care a primit o compensatie pentru anularea unui zbor si care a acceptat sa calatoreasca cu un alt zbor are dreptul la o compensatie ca urmare a intarzierii zborului de redirectionare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Neafectarea venitului lunar de catre clauza de neconcurenta
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Rezolutiunea contractului intervine pentru neexecutarea contractului, cu daune-interese in favoarea creditorului, daca acestea i se cuvin
Pronuntaţă de: ICCJ, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 1936 din 29 octombrie 2019

ICCJ: Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, instanta de judecata poate consfinti acordul de mediere avand acest obiect.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Titularii dreptului de proprietate privata afectati de capacitatile energetice pot pretinde indemnizatii pentru lipsa de folosinta numai in masura in care capacitatile energetice au fost realizate dupa intrarea in vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Efectele motivarii implicite a unor capete de cerere sau cereri aditionale sau incidentale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 1025/2019

Scopul activitatii de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare. Insolventa beneficiar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1737/2019