Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Medierea in cauzele penale

Medierea in cauzele penale

  Publicat: 15 Mar 2013       3936 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Persoana fizica sau juridica care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si nu participa ca parte in procesul penal.
Conform art. 67 alin.2 din Legea nr. 192/2006, participarea la procedura medierii este facultativa in cauzele penale, intrucat “nici persoana vatamata si nici faptuitorul nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii”.

Prevazuta in cap. III, t. VII, art. 131, alin. 2, C. pen., partea generala, cauza de inlaturare a raspunderii penale.Conform legii, in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, retragerea acesteia are ca efect inlaturarea raspunderii penale.
Cauza de inlaturare a raspunderii penale, reglementata in cap.III, t. VII, art. 132, C. pen., partea generala.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Este partea in procesul penal care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Prevauzute in cap. I, art. 174-185, ce cuprind: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa, determinarea sau inlesnirea sinuciderii,
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Este partea in procesul penal care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Reglementat in sectiunea XI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.


Participarea la sedinta de informare cu privire la avantajele pe care le presupune medierea este insa obligatorie ``in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul`` (art. 60AA¹ lit. g din Legea medierii). Atunci cand victima nu vrea sa participe impreuna cu faptuitorul la sedinta de informare, aceasta se desfasoara separat.


Legea medierii prevede posibilitatea recurgerii la mediere in diferitele etape ale procesului penal.


Atunci cand partile recurg la solutionarea conflictului pe calea medierii inaintea inceperii procesului penal, partea vatamata nu va mai putea sesiza organele de cercetare penala cu privire la savarsirea acelei infractiuni . Atunci cand se initiaza procedura medierii pe durata termenului de doua luni in care se poate introduce plangerea prealabila, acesta se suspenda (art.69 alin.2 din Legea medierii). In ipoteza in care partile nu reusesc sa solutioneze conflictul prin mediere, partea vatamata va putea sa introduca plangerea prealabila cu privire la savarsirea respectivei infractiuni, in termenul legal.


In cazul in care se initiaza medierea dupa inceperea urmaririi penale, aceasta se suspenda, pentru o durata de cel mult trei luni de la data semnarii contractului de mediere. Aceeasi solutie a suspendarii se impune si in cazul judecarii cauzei, atunci cand se prezinta un contract de mediere.


Incheierea procedurii medierii atrage incetarea suspendarii urmaririi penale, respectiv a judecarii cauzei, chiar inaintea expirarii termenului de trei luni.


Reluarea procesului penal are loc la expirarea termenului de suspendare de trei luni sau imediat dupa primirea de catre organele judiciare a procesului-verbal prin care se constata faptul ca partile nu s-au impacat prin procedura medierii.


Atunci cand se ajunge la o solutionare a cauzei, mediatorului ii revine obligatia legala de a comunica organului judiciar acordul de mediere si procesul-verbal de incheiere a medierii, in original si in format electronic.


Atunci cand procedura medierii se incheie prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii, respectiv prin depunerea de catre una dintre parti a contractului de mediere, legea impune ca mediatorul sa transmita organului judiciar doar procesul-verbal semnat de parti si de mediator, atat in original cat si in format electronic.


Prin procedura medierii trebuie avuta in vedere garantarea dreptului fiecarei parti la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret. Totodata, in procesul-verbal incheiat trebuie sa se arate daca partile au beneficiat sau daca au renuntat expres la dreptul de a beneficia de asistenta unui avocat, respectiv de serviciile unui interpret.


De asemenea, in cadrul procedurii medierii trebuie respectate garantiile prevazute de lege in cazul minorilor pentru desfasurarea procesului penal, avandu-se in vedere particularitatile psiho-fizice ale acestora, precum si scopul educarii lor.


Loredana Popescu, Partnership EuroAvocatura
Citeşte mai multe despre:    Mediere    Acord de mediere    Mediator    Legea 192/2006    Proces penal    Contract de mediere    SuspendareComentează: Medierea in cauzele penale
Alte Titluri

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert – aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea contenciosului administrativ: atacarea ordonantelor declarate neconstitutionale – intre disciplinarea justitiabililor si incalcarea principiului neretroactivitatii legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Numarul minim de salariati pentru constituirea unui sindicat – o incalcare a dreptului la libera asociere?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Precizari privind evaluarea functionarilor publici pentru anul 2018, conform Legii nr. 24/2019
Sursa: MCP Cabinet avocati

Precizari si atentionari privind plasarea forta de munca in strainatate
Sursa: MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Legea nr. 190/2018 privind masurile de aplicare a GDPR intra in vigoare
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

RIL: Decizia ICCJ nr. 4/2019 cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 220/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din OUG 70/2016
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 808/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul de Procedura Penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei