Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

[Av. muncii] Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

  Publicat: 28 Dec 2016       1777 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Opinie juridica privind Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

Cheltuielile care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale, implementate de organisme, autoritati, institutii sau societati comerciale din sectorul public,
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Act procesual prin care reclamantul pune in miscare actiunea civila, sesizand instanta judecatoreasca cu rezolvarea acesteia.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Ma intereseaza in primul rand prevederile legale/conditiile prin care angajatorul poate reduce programul de lucru al unui angajat, pe motivul de reduceri de cheltuieli .
Sunt angajat al unei firme cu sediul in Bucuresti, angajatorul nu executa constructii dar activitatea sa depinde de acest domeniu al constructiilor. Am acces doar la Regulamentul intern si mai putin la Contractul colectiv de munca . CCM-ul l-am solicitat pt consultare deoarece ma intereseaza prevederile in astfel de conditii plus alte drepturi ale mele ca si angajat, dar nu mi s-a pus la dispozitie decat cateva pasaje primite prin e-mail referitoare la incetarea CIM.
Ma intereseaza aceste aspect deoarece sunt in situatia de a-mi fi redus programul de munca de la 8hr/zi la 4hr/zi. Initial mi s-a spus ca ma vor da in CFS (concediu fara salar) dar le-am explicat ca fara o solicitare/cerere de la mine in acest sens nu pot dansii sa faca acest lucru. In Reg intern exista o prevedere pt program de lucru preferential ori stabilit de comun accord, ori la cererea angajatului. Mie mi s-a pus in fata direct formularul de cerere de modificare a programului, ca si cum eu as dori acest lucru.
As avea nevoie de cateva pareri/sugestii. Ma simt "lucrat" pe plan psihologic pt a ceda si a-mi da demisia, astfel angajatorul nemaifiind obligat sa-mi plateasca drepturi, ba chiar sa aiba anumite pretentii.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Conform art. 41 din Codul Muncii salariul si timpul de munca prevazute in contractul individual de munca pot fi modificate doar cu acordul ambelor parti (angajat si angajator).
In ceea ce priveste comunicarea Contractului colectiv de munca, acesta prevede drepturi si obligatii pentru salariati, ceea ce implica necesitatea aducerii lui la cunostinta salariatilor. Puteti solicita in scris comunicarea acestuia, iar in caz de refuz va puteti adresa instantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata a angajatorului prin care sa solicitati obligarea acestuia la comunicarea Contractului colectiv de munca .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    contractul colectiv de munca    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020

Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020

Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020