Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

[Av. muncii] Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

  Publicat: 28 Dec 2016       1309 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Opinie juridica privind Aducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor Contractului colectiv de munca

Cheltuielile care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale, implementate de organisme, autoritati, institutii sau societati comerciale din sectorul public,
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
A fost promulgat la 11.09.1865
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Act procesual prin care reclamantul pune in miscare actiunea civila, sesizand instanta judecatoreasca cu rezolvarea acesteia.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Ma intereseaza in primul rand prevederile legale/conditiile prin care angajatorul poate reduce programul de lucru al unui angajat, pe motivul de reduceri de cheltuieli .
Sunt angajat al unei firme cu sediul in Bucuresti, angajatorul nu executa constructii dar activitatea sa depinde de acest domeniu al constructiilor. Am acces doar la Regulamentul intern si mai putin la Contractul colectiv de munca . CCM-ul l-am solicitat pt consultare deoarece ma intereseaza prevederile in astfel de conditii plus alte drepturi ale mele ca si angajat, dar nu mi s-a pus la dispozitie decat cateva pasaje primite prin e-mail referitoare la incetarea CIM.
Ma intereseaza aceste aspect deoarece sunt in situatia de a-mi fi redus programul de munca de la 8hr/zi la 4hr/zi. Initial mi s-a spus ca ma vor da in CFS (concediu fara salar) dar le-am explicat ca fara o solicitare/cerere de la mine in acest sens nu pot dansii sa faca acest lucru. In Reg intern exista o prevedere pt program de lucru preferential ori stabilit de comun accord, ori la cererea angajatului. Mie mi s-a pus in fata direct formularul de cerere de modificare a programului, ca si cum eu as dori acest lucru.
As avea nevoie de cateva pareri/sugestii. Ma simt "lucrat" pe plan psihologic pt a ceda si a-mi da demisia, astfel angajatorul nemaifiind obligat sa-mi plateasca drepturi, ba chiar sa aiba anumite pretentii.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Conform art. 41 din Codul Muncii salariul si timpul de munca prevazute in contractul individual de munca pot fi modificate doar cu acordul ambelor parti (angajat si angajator).
In ceea ce priveste comunicarea Contractului colectiv de munca, acesta prevede drepturi si obligatii pentru salariati, ceea ce implica necesitatea aducerii lui la cunostinta salariatilor. Puteti solicita in scris comunicarea acestuia, iar in caz de refuz va puteti adresa instantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata a angajatorului prin care sa solicitati obligarea acestuia la comunicarea Contractului colectiv de munca .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    contractul colectiv de munca    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

ICCJ - Actul de control efectuat de Curtea de Conturi nu marcheaza inceputul termenului de prescriptie a actiunii pentru raspunderea patrimoniala a salariatului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Prevederile art.41(1) din Codul muncii sunt incidente numai in situatia clauzelor de care partile pot sa dispuna prin acordul lor de vointa, nu si a celor privitoare la drepturi si obligatii care nu sunt negociabile, pentru ca beneficiaza de reglementare legala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1238, in sedinta publica din 28 februarie 2017