Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor

[Av. muncii] Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor

  Publicat: 28 Dec 2016       1166 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor

Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
As dori sa va expun o speta. Sunt angajata cu contract de munca perioada nedeterminata in functia de Director financiar de 3 ani si 8 luni. Pana acum un an am fost CFO ul grupului (celelalte companii din grup fiind in UE,doar compania cu care am contractul de munca e din romania ).
Acum un an baietelul meu s-a involnavit de cancer si am fost "destituita" din pozitia de CFO al grupului ;precizez ca in fisa postului (din Romania) nu se fac referiri la obligatii la nivel de grup .
In toata acesta perioada am fost inclusiv Administratorul companiei romanesti pana la data de 14 Decembrie 2015 cand am intrat in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav care a si decedat pe 31 ianuarie 2016.
La mijlocul lunii februarie 2016 m-am intors la lucru ,dar mi s-a propus o incetare a contractului de munca cu acordul partilor ,cu plata a 4 salarii.
Compania nu doreste sa initieze cererea si doreste ca remunerarea "compensatorie" sa fie facuta fara a se mentiona in acordul partilor.
Este corecta abordarea ?
Pot dovedi prin inscrisuri dorinta acestora (print screen din conversatii pe skype
ca se doreste inlaturarea mea.
Multumesc anticipat,

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Angajatorul nu va poate impune sa semnati incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor. Aceasta presupune un acord de vointa din partea ambelor parti, respectiv angajatorul si salariatul. Pentru a se proceda la incetarea contractului de munca in aceasta modalitate, trebuie sa existe o cerere sau o alta manifestare de vointa neindoielnica din care sa rezulte intentia dvs. clara de a parasi institutia la care lucrati.
In caz contrar, acordul partilor nu exista, fiind vorba de o incetare abuziva a contractului individual de munca de catre angajator .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    incetarea contractului individual de munca    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020

Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020

Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020