Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Familiei » Conditii generale ale obligatiei legale de intretinere

Conditii generale ale obligatiei legale de intretinere

  Publicat: 01 Jan 2008       8824 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Dreptul Familiei  


Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Persoana care, in baza unei cambii, isi asuma obligatia de a garanta indeplinirea prestatiei (efectuarea platii) de care este tinut trasul ca debitor cambial principal, putand fi urmarita,
Pentru acordarea pensiei de intretinere trebuie indeplinite cate 2 conditii atat in ceea ce priveste creditorul, cat si in ceea ce-l priveste pe debitor

Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex.
A fost promulgat la 11.09.1865
Presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex.
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Calitate pe care trebuie sa o intruneasca o posesie pentru a fi utila si care exista atunci cand actele de stapanire a bunului se fac cu regularitatea ceruta de natura lucrului.
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
este decizia de a renunta la un bun sau la un drept (de regula) de proprietate, luata in anumite conditii prevazute de lege;

Pentru a putea obtine intretinerea, creditorul trebuie sa dovedeasca:
a) Starea de nevoie
b) Starea de nevoie sa fie determinata de incapacitatea de a munci

Cat priveste debitorul avem tot doua conditii:
a) sa dispuna de mijloace
b) sa nu existe o alta persoana obligata la intretinere inaintea sa.

Starea de necesitate se caracterizeaza prin neputinta personala de a-si asigura cele necesare traiului din venituri proprii, inclusiv prin valorificarea unor bunuri proprii care-i prisosesc. Starea de nevoie nu trebuie sa fie absoluta. Persoana este indreptatita la intretinere chiar daca reuseste din resurse proprii sa-si acopere o parte din nevoile sale.

In ceea ce priveste copilul minor practica judiciara si literatura de specialitate prezinta in mod relativ starea de nevoie. Aceasta prezumtie se fondeaza pe art. 86 (3), codul familiei potrivit caruia descendentul, cat timp este minor, e indreptatit la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Incapacitatea de a munci trebuie sa fie determinantul starii de nevoie. Nici in cadrul familiei nu poate fi incurajata nemunca.
Pierderea capacitatii de munca creaza o prezumtie simpla, de diminuare a capacitatii de folosinta. In masura in care aceasta diminuare sta la originea starii de nevoie, persoana in cauza are dreptul la o pensie de intretinere.

In cazul obligatiei de intretinere intre fostii soti este necesar ca incapacitatea de munca sa fi existat inainte de casatorie, in timpul casatoriei sau sa fi survenit la cel mult un an de la desfintarea sau desfacerea casatoriei, insa dintr-o imprejurare in legatura cu casatoria.
Notiunea de mijloace are in vedere toate veniturile obtinute prin munca sau aduse de bunurile proprii, precum si toate acele bunuri care pot fi valorificate.

Venitul are un caracter de continuitate . In situatia in care prin propria-i conduita debitorul a ajuns lipsit de venituri periodice, situatia in care se afla in incapacitate temporara de plata sau in cazulispasirii unei pedepse privative de libertate, el nu poate fi absolvit de indeplinirea obligatiei. In aceste situatii, pe aceasta perioada obligatia se suspenda, cel indreptatit putandu-se indrepta impotriva altor obligati.

Persoanele care nu realizeaza venituri pot fi obligate la o intretinere calculata la nivelul venitului mediu pe economie, masura constituind un mijloc de constrangere a debitorului, care, in acest fel, avand si perspectiva savarsirii infractiunii de abandon de familie, va fi stimulat sa-si gaseasca o activitate remunerata.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii impotriva Romaniei. Imposibilitatea de a se bucura de dreptul de proprietate
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor OmuluiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garantare care se aplica in agricultura in anii 2021 si 2022
Ordonanta de urgenta nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garant ...

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...

Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului
Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului Monitorul ...