Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Familiei » Conditii generale ale obligatiei legale de intretinere

Conditii generale ale obligatiei legale de intretinere

  Publicat: 01 Jan 2008       9352 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Dreptul Familiei  


Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Persoana care, in baza unei cambii, isi asuma obligatia de a garanta indeplinirea prestatiei (efectuarea platii) de care este tinut trasul ca debitor cambial principal, putand fi urmarita,
Pentru acordarea pensiei de intretinere trebuie indeplinite cate 2 conditii atat in ceea ce priveste creditorul, cat si in ceea ce-l priveste pe debitor

Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari privind casatoria si familia, rudenia, ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane.
Presupunere facuta de legiuitor sau judecator prin considerarea unui fapt ca existent, dedus din existenta altui fapt, vecin si conex.
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Calitate pe care trebuie sa o intruneasca o posesie pentru a fi utila si care exista atunci cand actele de stapanire a bunului se fac cu regularitatea ceruta de natura lucrului.
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
este decizia de a renunta la un bun sau la un drept (de regula) de proprietate, luata in anumite conditii prevazute de lege;

Pentru a putea obtine intretinerea, creditorul trebuie sa dovedeasca:
a) Starea de nevoie
b) Starea de nevoie sa fie determinata de incapacitatea de a munci

Cat priveste debitorul avem tot doua conditii:
a) sa dispuna de mijloace
b) sa nu existe o alta persoana obligata la intretinere inaintea sa.

Starea de necesitate se caracterizeaza prin neputinta personala de a-si asigura cele necesare traiului din venituri proprii, inclusiv prin valorificarea unor bunuri proprii care-i prisosesc. Starea de nevoie nu trebuie sa fie absoluta. Persoana este indreptatita la intretinere chiar daca reuseste din resurse proprii sa-si acopere o parte din nevoile sale.

In ceea ce priveste copilul minor practica judiciara si literatura de specialitate prezinta in mod relativ starea de nevoie. Aceasta prezumtie se fondeaza pe art. 86 (3), codul familiei potrivit caruia descendentul, cat timp este minor, e indreptatit la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Incapacitatea de a munci trebuie sa fie determinantul starii de nevoie. Nici in cadrul familiei nu poate fi incurajata nemunca.
Pierderea capacitatii de munca creaza o prezumtie simpla, de diminuare a capacitatii de folosinta. In masura in care aceasta diminuare sta la originea starii de nevoie, persoana in cauza are dreptul la o pensie de intretinere.

In cazul obligatiei de intretinere intre fostii soti este necesar ca incapacitatea de munca sa fi existat inainte de casatorie, in timpul casatoriei sau sa fi survenit la cel mult un an de la desfintarea sau desfacerea casatoriei, insa dintr-o imprejurare in legatura cu casatoria.
Notiunea de mijloace are in vedere toate veniturile obtinute prin munca sau aduse de bunurile proprii, precum si toate acele bunuri care pot fi valorificate.

Venitul are un caracter de continuitate . In situatia in care prin propria-i conduita debitorul a ajuns lipsit de venituri periodice, situatia in care se afla in incapacitate temporara de plata sau in cazulispasirii unei pedepse privative de libertate, el nu poate fi absolvit de indeplinirea obligatiei. In aceste situatii, pe aceasta perioada obligatia se suspenda, cel indreptatit putandu-se indrepta impotriva altor obligati.

Persoanele care nu realizeaza venituri pot fi obligate la o intretinere calculata la nivelul venitului mediu pe economie, masura constituind un mijloc de constrangere a debitorului, care, in acest fel, avand si perspectiva savarsirii infractiunii de abandon de familie, va fi stimulat sa-si gaseasca o activitate remunerata.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...