din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3751 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucru

Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucru

  Publicat: 10 Mar 2020       4448 citiri       Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Art. 50 din Codul muncii prevede suspendarea de drept a contractului individual de munca pe durata carantinei, situatie in care salariatul nu trebuie sa se mai prezinte la locul de munca .

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Afectiuni ale extremitatilor membrelor inferioare, in principal ale soldului, genunchiului si picioarelor,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Este modul in care se calculeaza venitul care se va lua in considerare la acordarea creditului ,

O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stabileste ca indemnizatia si concediul pentru carantina se acorda salariatilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.


Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina este de 75% din baza legala de calcul.


Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza numarul de zile de concediu medical acordate unui salariat pentru celelalte afectiuni .


In acest caz, legea nu stabileste o durata minima a concediului pentru carantina, din cauza incapacitatii temporare de munca ca urmare a unei boli obisnuite sau profesionale a salariatului, ci durata acestuia este stabilita prin certificatul eliberat de Directia de Sanatate Publica.


De asemnea, art. 18 din OUG 158/2005, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, pe langa concediu si indemnizatia pentru carantina, stabileste ca asiguratii pot beneficia de:


- indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;


- tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.


Indemnizatia pentru reducerea timpului de muncacu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca . Aceasta se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.


Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul .


Indemnizatiile de carantina si pentru reducerea timpului de munca se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prevazute de OUG 158/2005.



A se vedea si







Citeşte mai multe despre:    reducerea timpului de munca    carantina 2020    reducerea timpului de munca carantina    concediu medical coronavirus    concediu medical covid-19    concediu medical gripa    indemnizatie carantina

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Munca la negru � definitie, forme, avantaje si dezavantaje, sanctiuni
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Determinarea veniturilor de natura salariala
Sursa: EuroAvocatura.ro - Av. Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020